Mazlum Kobani: ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı devam edecek, mutabakat için Rusya ile görüşmelerimiz sürüyor

Suriye Demokratik Güçleri yöneticilerinden Mazlum Kobani, Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de imzalanan mutabakatı olduğu gibi kabul etmediklerini ve durumu müzakere ettiklerini söyledi

SDG Komutanı Mazlum Abdi / Fotoğraf: Twitter

Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve çatı yapısını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yöneticilerinden Mazlum Kobani Rusya ve Suriye hükümeti ile yapılan görüşmeler, Ankara ve Moskova arasındaki Soçi mutabakatı, tutuklu IŞİD’lilerin durumu ve Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Suriye topraklarının parçalanmaması için Rusya hükümetinin gösterdiği çabaları desteklediklerini belirten Kobani, “Ancak bu anlaşmanın içeriğine dönük görüşlerimiz var. Önümüzdeki günlerde değiştirilmesini talep edeceğimiz, kabul edip etmeyeceğimiz şeyleri kendileriyle tartışacağız. Bu gündemimizde olacak. Bazı hususlar var, pratikte biz birlikte çalışacağız, bazı adımlar atacağız. Görüyorsunuz Kobani, Menbiç’te birlikte çalışıyoruz. Bugün de Kamışlı’da da Rusya’nın bir devriyesi çıktı. Ancak bazı şeyler de halkımızın, güçlerimizin, siyasi geleceğimiz belirleyecek şeylerdir. Bunlar önümüzdeki süreçte konuşulmaya devam edecek” dedi.

“Semelka sınır kapısının denetimini Suriye hükümetine bırakmayacağız” 

Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki Semelka Kapısı’nın Rojava için “nefes borusu olduğunun altını çizen Kobani, buranın denetimini Suriye hükümetine bırakmayacaklarını ve bu konuda hiç kimseyle bir pazarlık yapmayacaklarını söyledi.   

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve Rusya’nın girişimleri sayesinde Türkiye ile resmi bir ateşkes ilan edildiğini kaydeden Kobani, devamında şu ifadelere yer verdi:

Fakat Türk devleti bu ateşkesi uygulamıyor. Biz de Suriye Demokratik Güçleri olarak Türkiye’nin sözlerine asla inanmıyoruz. Fırsat bulurlarsa saldırılarına devam edecekler. Bu nedenle halkımızdan ve savaşa karşı olan herkesten hazırlıklarını sürdürmelerini istiyoruz. Halkımızın içinden geçtiği bu zorlu süreç aşılana kadar herkes konumunu korumalı. Güçlerimiz mevzilerinde ihtiyatı elden bırakmamalıdır.

“ABD ile ortak toplantılarımız devam ediyor”

Suriye Demokratik Güçleri olarak ABD ile ilişkilerinin devam ettiğini ifade eden Mazlum Kobani, “IŞİD’e karşı ortak mücadelemiz sürüyor. ABD ile ilişkimiz devam ediyor. Ne biz resmi olarak bunu durdurmuşuz ne de onlar. Halen ortak toplantılarımız devam ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye’deki varlıkları devam edecek. Bu çerçevede ilişkilerimiz sürecek. Yaşanan eksiklikleri telafi etmelerini talep edeceğiz. Yerine getirmedikleri sorumluluklarını yerine getirmelerini, bir yönüyle öz eleştirisel yaklaşmalarını bekleyeceğiz. Biz de insanlık adına IŞİD’e karşı bir savaş başlatmıştık ve bu savaşımız eskisi gibi devam edecek.

Türkiye terör örgütü olarak kabul ediyor

Ana gövdesini Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu  Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve yine PKK tarafından 2003 yılında kurdurulan PYD'nin siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (DSM), tarafından oluşturulan  'Kuzey ve Doğu Suriye  (Rojova) Özerk Yönetimi' 17 Mart 2016'da  tek taraflı olarak hükümetin kuruluşunu ilan etti.

Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı bölgenin ismi de facto tönetim tarafından "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk" olarak kullanılmaya başlandı. Söz konusu yönetim başta Türkiye ve Suriye olmak üzere hiçbir yönetim tarafından resmi olarak tanınmadı.

Türkiye, SDG'yi, PKK’nın uzantısı ve terör örgütü olarak kabul ediyor.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU