Amerikalı senatörlerden SDG'li Mazlum Kobani talebi

Amerikalı bir grup senatör, Dışişleri Bakanı Pompeo’ya mektup yazarak Mazlum Abdi’nin ABD’yi ziyaret etmek istemesi durumunda hızlı bir şekilde vize verilmesi talebinde bulundu

Amerikalı senatörler SDG'li Mazlum Abdi için Dışişleri Bakanlığı'ndan vize talebinde bulundu / Fotoğraf: Twitter

Amerika’nın Cumhuriyetçi Lindsey Graham ve Marsha Blackburn ile Demokrat Chris Van Hollen, Jeanne Shaheen ve Richard Blumenthal’dan oluşan senatörleri, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve çatı yapısını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yöneticilerinden Mazlum Kobani  için ABD'ye vize işlemlerinin hızlandırılmasını istedi.

Mektupta "Suriye'nin kuzeyinde yaşanan durumdan aşırı derecede endişe duyduğumuzu söylemek hafif kalır" ifadesini kullanan senatörler, sahada ve IŞİD'le mücadelede durumun doğrudan SDG'nin askeri liderliğinden dinlenilmesinin hem Kongre hem de Trump yönetimine yarar sağlayacağı kaydedildi.

Amerikalı senatörler: Mazlum Abdi'ye muafiyet talep ediyoruz 

Senatörlerin kaleme aldığı mektupta, "Bu nedenle IŞİD'e karşı günlük operasyonlardan sorumlu General Mazlum Abdi’nin ABD'yi ziyaret etme talebi olması halinde, vize işlemlerini hızlandırmanızı ve gerekebilecek her türlü uygulanabilir muafiyeti vermenizi talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye-Suriye sınırından ABD askerlerinin çekilmesinin ABD'nin, müttefiklerinin ve bölgedeki ortaklarının ulusal güvenliği için çok ciddi sonuçları olacağını belirtilen mektubun devamında şu ifadelere yer verildi:

"Kürt, Arap ve azınlık güçlerinden oluşan ortağımız Suriye Demokratik Güçleri'nin yardımıyla IŞİD'in hilafetini bölgeden sildik. Bu zorlu savaştan herkes olumsuz etkilenmekle birlikte, SDG herkesten fazla kayıp vererek 10 bin savaşçı kaybetti.”
Bakan Pompeo'ya mektup yazan senatörler, Trump'ın Rojava’dan çekilme kararına en çok tepki gösteren isimler olarak biliniyor.

Trump: General Mazlum’a teşekkür ederim

ABD Başkanı Trump dün, Türkiye'ye yönelik yaptırımları kaldırdığını açıkladığı basın toplantısında, "General Mazlum'a teşekkür ediyorum, kendisi harika bir konuşma yaptı ve IŞİD'e karşı mücadeleye devam edecekleri sözünü verdi" demişti.

Trump daha sonra Twitter’den Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Basın Sözcüsü Mustafa Bali'yi etiketleyerek, "Nazik sözleriniz ve cesaretiniz için teşekkür ederim General Mazloum. Lütfen en içten saygılarımı Kürt halkına iletin. Seni yakın bir zamanda görmeyi sabırsızlıkla bekleyeceğim. @mustefabali" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU