ABD'den Birleşik Krallık'a Assange güvencesi: "İdam edilmeyecek"

Julian Assange'ın eşi Stella Assange, güvenceyi "boş laf" diye niteledi

52 yaşındaki Julian Assange, WikiLeaks'in kurucusu (AP)

Amerikalı yetkililer, Birleşik Krallık'a Julian Assange'ın iadesi halinde idam edilmeyeceğine dair güvence verdi.

Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) aktardığına göre ABD'nin Londra Büyükelçiliği, sözkonusu güvencenin yer aldığı notu salı günü BK Dışişleri Bakanlığı'na iletti.

Notta, Avustralyalı Assange'a "uyruğu nedeniyle önyargılı davranılmayacağı ve iadesi halinde, ABD Anayasası Birinci Değişiklik (First Amendment) kapsamında verilen hak ve korumaları talep etme fırsatı sunulacağı" belirtildi. Diğer yandan Birinci Değişiklik kapsamında verilecek hakların uygulanmasının tamamen Amerikan mahkemelerinin yetkisi dahilinde olduğu vurgulandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İfade ve basın özgürlüğü gibi hakları güvence altına alan bu maddeden sadece ABD yurttaşları yararlanabiliyor. 

Metinde ayrıca, casusluktan yargılanan Assange hakkında "ölüm cezası istenmeyeceği veya bunun uygulanmayacağı" güvencesi de verildi.

Assange'ın eşi Stella Assange ise Washington'ın güvencesini "boş laf" diye niteledi. Stella, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD'nin ölüm cezasına karşı standart bir güvence sunduğunu fakat Assange'ın Birinci Değişiklik'ten yararlanma fırsatıyla ilgili teminatın sağlam olmadığını savundu. 

Stella, "Savcılığın, Julian'ın ABD yurttaşı olmadığı için Birinci Değişiklik haklarından yararlanamayacağını savunduğu kararın geri çekilmesine dair hiçbir taahhüt verilmedi" ifadelerini kullandı. 

Assange'ın eşi, ABD Başkanı Joe Biden'a seslenerek "Bu tehlikeli davanın peşini bırak" dedi.
 


Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren binlerce gizli belgeyi WikiLeaks üzerinden yayımlayan Assange'ın avukatları ve destekçileri, ABD'ye iadesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceğini belirtirken, Washington ise hapis cezasının 4 ila 6 yıl olabileceğini öne sürüyor.

Britanya'da martta görülen son duruşmada Yüksek Mahkeme, ABD makamlarının daha fazla güvence sağlamaması durumunda Assange'ın yeni bir temyiz başvurusunda bulunabileceğine hükmetmişti.

Casusluktan yargılanan Assange'la ilgili bir sonraki duruşmanın 20 Mayıs'ta yapılması planlanıyor.

Stella Assange, geçen ay yaptığı açıklamada, mahkemede eşine iade kararı çıkması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirtmişti.


Independent Türkçe, New York Times, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU