İsrail İran’a vereceği karşılığı düşünürken, ABD böyle bir operasyona katılmayacağını açıkladı

Bir yandan Tahran yönetimi daha güçlü bir saldırı ile tehditler savurarak yeni bir denklemden bahsederken, diğer yandan uluslararası itidal çağrıları yapıldı

İsrail savaşı nedeniyle Gazze'nin güneyine göç etmek zorunda kalan Filistinliler dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yerlerine geri döndü / Fotoğraf: Reuters

İsrail, cumartesiyi pazara bağlayan gece 300'den fazla seyir füzesi, balistik füze ve insansız hava aracı (İHA) ile gerçekleştirilen İran saldırısına nasıl karşılık vereceğini düşünüyor. Washington, Tel Aviv yönetimine karşılık vermemesini tavsiye ederken aynı zamanda böyle bir şey olursa buna katılmayacağını da vurguladı.

Binyamin Netanyahu hükümeti, kendisini büyük bir karşılık vermesi için aşırı sağcıların baskısı ile Tel Aviv'de Tahran'a karşı bölgesel bir koalisyon kurma ümidi arasında buldu. Washington yönetimi ise İsrail'in karşı saldırısını engellemeye çalışıyor. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi gerilimi artırmaya gerek olmadığını yineledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN ve Wall Street Journal gazetesi dün Başkan Biden'ın Netanyahu'ya ‘ABD'nin İran'ın saldırılarına karşılık olarak herhangi bir İsrail saldırısına katılmayacağı’ bilgisini verdiğini aktardı.

Tahran yönetimi ise İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğunu hedef almasına verdiği askeri yanıtın sona erdiğini duyurdu. Ancak İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in herhangi bir pervasız yanıtının daha güçlü ve daha kararlı bir karşılık gerektireceği uyarısında bulundu. Reisi yaptığı açıklamada, “Saldırgan cezasını buldu” dedi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Komutanı Hüseyin Selami ise “Yeni bir denklem kurmaya çalışıyoruz. Şu andan itibaren çıkarlarımıza, mülklerimize, yetkililerimize ve vatandaşlarımıza saldırılırsa, onlara bulunduğumuz yerden saldıracağız” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan yabancı diplomatlara, “İran’ın İsrail'deki meskûn ya da ekonomik birimleri hedef almadığını ve operasyonlarının noktasal olduğunu” söyledi.

Buna karşılık Ürdün, dün ‘uçan cisimler’ yakaladığını doğruladı. Ürdün Kraliyet Sarayı, Kral II. Abdullah’ın, ABD Başkanı’na ‘Ürdün'ün bölgesel bir savaşın arenası olmayacağı’ konusunda güvence verdiğini kaydetti. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, İran büyükelçisini çağırdığını duyurdu ve kendisine ‘Ürdün'ün pozisyonlarına yönelik hakaret ve sorgulamalara son verilmesi gerektiği’ mesajını iletti.

İran'ın saldırısı Batı tarafından kınandı ve uluslararası düzeyde itidal çağrıları yapıldı.

Avrupalı dışişleri bakanlarının gerilimi düşürmek üzere yarın bir araya gelmesi planlanıyor. Bu arada Malta’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Vanessa Frazier, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada İsrailli delegeden aldığı mektuba dayanarak acil bir oturum talep ettiğini söyledi. Frazier, “Görüşmenin amacı gerilimi azaltmak” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU