Tahran, İsrail saldırısının ardından Washington'dan ‘mantıklı bir davranış’ sergilemesini bekliyor

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani ülkesinin Washington'dan Tahran'ın attığı adımın ‘yasallığını’ da dikkate almasını beklediğini ifade etti

İsrail'e doğru ateşlenen bir İran füzesine ait motor kalıntıları / Fotoğraf: Reuters

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani bugün yaptığı açıklamada, Tahran'ın ABD'den İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından ‘mantıklı bir davranış’ izlemesini beklediğini söyledi.

Kenani düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Washington'dan Suriye'deki İran konsolosluğuna yapılan saldırıya cevaben Tahran'ın attığı adımın ‘yasallığını’ da dikkate almasını beklediğini ifade etti.

Kenani, İran'ın Ürdün'deki maslahatgüzarının Ürdün Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını belirterek, iki ülke arasındaki iletişim ve iş birliğinin devam etmesini umduğunu sözlerine ekledi.

Kenani, “Ürdün'le dostane ilişkilerimiz ve İsrail'le karşı karşıya gelme konusunda devam eden temaslarımız var. İki ülke arasındaki temas ve iş birliğinin devam etmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İran’ın Amman maslahatgüzarının, ülkesinde Ürdün'ü kötüleyen haberler sebebiyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını bildirdi. Safedi ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ‘ABD ve Batı'yı bölgesel bir savaşa sürüklemek için İran'la bir çatışmaya kışkırtmakla’ suçladı.

Safedi, ülkesinin ‘Ürdün'e ve Ürdünlülerin güvenliğine tehdit oluşturan her şeye tüm imkan ve kabiliyetleriyle karşı koyacağını’ belirtti.

Kenani, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin İran'ın İsrail'i kınama taleplerini uzun süredir görmezden geldiğine dikkat çekerek ülkesinin aylardır itidalli davrandığını ve sorumlu bir şekilde hareket ettiğini vurguladı.

Kenani ayrıca Birleşik Krallık hükümetini, İran'ın ‘meşru’ adımlarını eleştirirken bölgede gerginlik yarattığını söylediği İsrail'in davranışlarını görmezden gelmekle suçladı.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Grant Shapps cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ortadoğu'da gerilimi artıran olaylara karşılık, bölgeye savaş uçakları ve yakıt ikmal uçakları gönderileceğini ifade etti. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı da İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının kınandığını bildirmek üzere İran'ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’nı bakanlığa çağırdı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde İran'ın ‘pervasız’ saldırılarını durdurması ve gerilimi düşürmesi gerektiğini söylediğini belirtti.

Geçen hafta Şam'daki İran Büyükelçiliği yerleşkesine İsrail tarafından düzenlendiğinden şüphelenilen saldırıda üst düzey bir Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) komutanının öldürülmesinin ardından İran İsrail'e doğru onlarca insansız hava aracı (İHA) ve seyir füzesi fırlattı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU