Arap ülkelerinden İran ile İsrail'e itidal çağrısı

Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt, Mısır, BMGK'nin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına yönelik sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı

Fotoğraf: Reuters

Arap ülkeleri, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasını hedef alan İsrail saldırısına, füzeler ve kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) karşılık vermesinin ardından ilgili taraflara gerilimi durdurma ve itidal çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "tüm taraflara en üst düzeyde itidal gösterme, bölgeyi ve halkını savaş tehlikelerinden koruma" çağrısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) de uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına yönelik sorumluluğunu üstlenme çağrısı yapıldı ve büyümesi halinde söz konusu krizin ciddi sonuçları olacağı kaydedildi.

Umman Dışişleri Bakanlığı da bölgeyi ve halkları savaş tehlikelerinden korumak için itidalli olunmasının önemini vurguladı.

Bakanlık yaptığı açıklamada, BMGK'nin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına yönelik sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Umman ayrıca Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes sağlanmasının gerekliliğine, bölgenin tamamına insani yardımların engelsiz şekilde ulaştırılması ve yardım koridorlarının açılması gerektiğine dikkati çekti.

Kuveyt de itidal, bölgeyi ve halkını gerilimin tırmanmasından koruma çağrısında bulundu.

Mısır ise "bölgeyi ve halklarını daha fazla istikrarsızlık ve gerilim faktörlerinden korumak için en üst düzeyde itidal" çağrısı yaptı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, ilgili tarafların, bölgenin istikrarını ve halkının güvenliğini tehdit edecek herhangi bir gerilimi önlemek için itidalli davranması gerektiğini bildirdi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU