Eski Başbakan Truss, Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü sonrasında yaşananları anlattı

Ten Years to Save the West adlı yeni kitabında Truss, Kraliçe II. Elizabeth'in öldüğünü öğrendiğinde "şok geçirdiğini" itiraf ediyor

Bu buluşma, Kraliçe'nin 8 Eylül 2022'de İskoçya'daki konutunda hayatını kaybetmeden önce kamuya açık son fotoğrafının çekilmesini sağlamıştı (Reuters)

Liz Truss, Birleşik Krallık (BK) Başbakanı olarak yemin ettikten sadece iki gün sonra Kraliçe'nin hayatını kaybettiğini öğrendiğinde "Neden ben, neden şimdi?" diye düşündüğünü açıkladı.

Batı'yı Kurtarmak İçin On Yıl (Ten Years to Save the West) adlı yeni kitabında Truss, 2022'de Kraliçe II. Elizabeth'in ölüm haberini aldığında "şok geçirdiğini" itiraf etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Truss, hükümdarın hayatını kaybetmesinden sadece iki gün önce İskoçya'daki Balmoral'da gerçekleşen tarihi buluşmalarından bahsederken 96 yaşındaki Kraliçe'nin son kez halkın karşısına çıktığından bu yana "daha zayıflamış gibi göründüğünü" söyledi.

Ancak Daily Mail'de yayımlanan alıntıya göre Truss, "Sonun bu kadar çabuk geleceğine dair hiçbir his yoktu" diye yazmıştı.

Truss'ın anı kitabında, Kraliçe'nin yeni bakanların resmi yemin törenine daha önce planlandığı gibi video bağlantısıyla katılamayacağı haberi 10 Numara'ya (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -çn.) ulaştığında "apar topar harekete geçildiğini" ayrıntılı olarak anlatıldı.

Truss, "Londra'nın güneyindeki Greenwich'teki evimden siyah yas elbisem getirildi" diye yazdı.

Buckingham Sarayı'yla telaşlı bir şekilde telefon görüşmeleri yapıldı. Düşüncesi bile korkunç olan şey gerçekleşirse ne diyeceğimi düşünmeye başladım.

Perşembe günü Kraliçe'nin Balmoral'da huzur içinde öldüğüne dair resmi haberi aldık. Başbakan olarak geçirdiğim sadece ikinci tam günümde bu haberi almak bana tamamen gerçek dışı geldi. Şok içinde kendimi 'Neden ben, neden şimdi?' diye düşünürken buldum.

Truss, Kraliçe Elizabeth'le yaptığı ikinci ve son görüşmenin ayrıntılarını da kitapta paylaşıyor. Bu buluşma, Kraliçe'nin 8 Eylül 2022'de İskoçya'daki konutunda hayatını kaybetmeden önce kamuya açık son fotoğrafının çekilmesini sağlamıştı.

Kraliçe bastonuyla birlikte oturma odasındaki şöminenin önünde samimi bir şekilde gülümseyerek Truss'ı karşılarken fotoğraflanmıştı.
 

Kraliçe Elizabeth
Kraliçe'nin son fotoğrafları ölümünden sadece iki gün önce çekilmişti (Reuters)


Truss şöyle yazdı:

6 Eylül 2022 Salı günü, beni misafir odasında ayakta karşıladı. Beni böyle karşılamak için özel bir çaba sarf ettiğini söylediler ancak görüşmemiz boyunca hiçbir rahatsızlık belirtisi göstermedi.

Bu onunla yaptığım sadece ikinci birebir görüşmemdi. Hükümetteki farklı bir görevden alınmamın ardından yaptığımız bir önceki görüşmemizde, siyasette kadın olmanın zor olduğuna dikkat çekmişti. 

Yaklaşık 20 dakika boyunca siyaset hakkında konuştuk; her zamanki gibi zeki ve şakacı tavrıyla olan biten her şeyden tamamen haberdar olduğu açıktı. Sonun bu kadar çabuk geleceğine dair hiçbir his yoktu.

Felaket derecedeki mini bütçesinin ekonomik kaosa yol açmasının ardından Downing Sokağı 10 Numara'daki görevi sadece 49 gün süren Truss, Kraliçe'nin kendisine "hızını ayarlamasını" söylediğini de açıkladı.

Eski BK Başbakanı, "Belki de onu dinlemeliydim" dedi.

Ancak Güney Batı Norfolk Milletvekili Truss, anı kitabında yaklaşımını savunarak, "Avrupa Birliği'nde kalma yanlısı" Hazine, İngiltere Merkez Bankası ve Bütçe Sorumluluk Ofisi'nin "planlarımızın önündeki engeller" olduğunu öne sürdü.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU