İran'ın intikamı: "Sınırlı tepki" üzerine bir iddia

Gerilimin azaltılması yönünde uluslararası çağrılar yapılırken, İsrail ‘uzak bölgelerdeki senaryolara’ hazır olduğunu yineledi

Fotoğraf: AA

İsrailli diplomatik kaynaklar, Tel Aviv'in Tahran'a, Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen bombalı saldırıda askeri liderlerin öldürülmesinin ardından iki taraf arasında artan tehditlere paralel olarak sınırlı bir misilleme saldırısını karşılamaya hazır olduğu mesajını gönderdiğini açıkladı.

Kaynaklar, iki taraf arasında perde arkasında, doğrudan savaş noktasına varma konusundaki isteksizliği teyit eden mesajlar aracılığıyla gerilimi azaltma diyaloğuna işaret etti. Washington'un, Gazze savaşının Lübnan'a sıçramasını engellemek için bulduğu formüle benzer şekilde, Tahran ve Tel Aviv için aşmayacakları tavan belirleyen bir anlayış formülü bulmak istediğini söylediler.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Corella dün (perşembe) Tel Aviv'de ‘İran'ın olası bir saldırısına karşı ortak hazırlıkları’ görüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Gazze savaşının ötesindeki senaryolara hazırlıklı olduğunu söyledi.

Hem Almanya hem de Rusya bölgesel gerilimin azaltılması çağrısında bulundu. Reuters'ın haberine göre ABD'nin Ortadoğu temsilcisi Brett McGurk Arap dışişleri bakanlarıyla temasa geçerek İranlı mevkidaşlarına ulaşmalarını ve sükûneti sağlamalarını istedi.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği ölümcül hava saldırısına İran'ın vereceği herhangi bir askeri karşılığın, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in saldırısını kınaması halinde önlenebileceğini ileri sürdü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU