Fransız ajanlara yönelik aşk tuzaklarının niye işe yaramadığı ortaya çıktı

Eşleri zaten aldatılmayı bekliyormuş

Özellikle Rusların böyle tuzaklar kurduğu bildirildi (Unsplash) 

The Making of Secret Agents adlı yeni belgesel Fransa'da kamu yayımcılığı yapan France 2 kanalında salı akşamı vizyona girdi. 

Ülkenin dış istihbarat örgütü DGSE (Directorate-General for External Security) için çalışan ajanların hayatına bu yapımla ışık tutuldu. 

Fransız ajanları eşleri dışındaki kadınlarla cinsel ilişkiye sokarak görüntüsünü kaydetmenin işe yaramadığı zira eşlerinin zaten aldatıldıklarını varsaydıkları bildirildi.

Adı Nicolas olarak verilen ajan, durumu yer aldığı belgeselde şöyle açıkladı:

Çünkü bir ajan genelde 'Haydi, göster ona, anlayışla karşılayacaktır' ya da 'Zaten biliyor' gibi ifadeler kullanıyor.

Yüzü bulanıklaştırılıp sesi değiştirilen Nicolas, özellikle Sovyetler Birliği'nde yetişmiş ajanların bu durumu "Fransız paradoksu" diye adlandırdığını söyledi:

Eğer bir Fransız'a onu 22 yaşındaki bir Tatyana'yla suçüstü yakaladığınızı belirtip 'Bizim için çalışmazsan karına söyleriz' derseniz bu işe yaramaz.

İstihbarat dünyasında bal tuzağı ya da cazibe tuzağı da olarak bilinen bu yöntem, ajanların diğer örgütlerde çalışanlar tarafından şantajla yönlendirilmesini hedefliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajanlar, yaşadıkları hayatın James Bond'dan çok farklı olduğunu da belgeselde anlattı. Aralık'a kadar örgütün başında olan Bernard Emié, çalışanları "istisnai yöntemlerle olağanüstü şeyler yapan normal kişiler" diye niteledi.

65 yaşındaki Emié, Şubat 2022'de Rus güçleri Ukrayna sınırına dayandığında ABD ve Birleşik Krallık'ın uyarılarına rağmen kendilerinin istila hazırlığının farkında olmadıklarını da söyledi.

Emié, ABD'yle aynı bilgilere sahip olsalar da yanlış analiz yaptıklarını itiraf etti.

O dönemde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, askeri hazırlığa rağmen Rus lider Vladimir Putin'le görüştüğü için eleştirilmişti. 

90 dakikalık belgeselin yapımcılarının, DGSE ve çalışanlarına eşsiz bir erişim sağladığı bildirildi. Birleşik Krallık'ın Telegraph gazetesi, son yıllarda örgüt hakkında çıkan olumsuz haberlerin ardından bu kararın alındığını ifade etti. 

 

Independent Türkçe, Telegraph, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU