Rus basınında Gazze savaşı: "Ateşkes istiyorsanız Refah'a hazırlanın"

Gazze savaşının 187. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters

Gazze savaşının 187. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 9 Nisan Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

TASS:
 

 

IDF, Gazze Şeridi'nin merkezinde Hamas acil durum bürosunun başkanını öldürdü

 İsrail Savunma Kuvvetleri basın servisi, Hatema Alrameri'nin "Hamas'ın askeri kanadının bir aktivisti olduğunu" ve yerleşim bölgesindeki "merkez kamplardaki Magazi taburuna mermi fırlatmaktan sorumlu olduğunu" açıkladı

Hatema Alrameri "Hamas askeri kanadı aktivistlerindendi" ve bölgenin "merkez kısmındaki Magazi taburundan top atışları yapılmasından sorumluydu" diye İsrail Savunma Ordusu (IDF) basın sözcülüğünden yapılan açıklamada net bilgi sunuldu.

IDF istihbaratının yönlendirmesiyle gece jetler saldırılar düzenlemiş ve Gazze Şeridi'nin merkez kısmındaki kamplardan sorumlu Hamas Olağanüstü Durumlar Bürosu Başkanı terörist Hatema Alrameri'yi etkisi hale getirmiştir" diye açıklamada ifade edildi.
 

 

CIA şefi Filistin-İsrail çatışmasını sona erdirmek için yeni plan önerdi

WSJ'ye göre William Burns'ün planı, rehinelerin serbest bırakılması ve sivillerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine geri dönmesi yönünde çağrıda bulunuyor

Kahire görüşmelerindeki Arap arabuluculara istinaden haberi Wall Street Journal gazetesi yayımladı.

Pazar akşamı sunulmuş plana göre radikal Hamas hareketi hala Gazze Şeridi'nde elinde tuttuğu 100'ün üzerindeki rehinenin 40'nı altı haftalık ateşkes sürecinde terörist suçlamasıyla hapse mahkûm edilen 100 kişi de dahil olmak suretiyle İsrail hapishanelerinde bulunan 900 tutuklunun salıverilmesi karşılığında serbest bırakacak.

Aynı zamanda Burns Hamas'a serbest bırakacağı ve aralarında 5 kadın askerin de bulunduğu 40 kişilik rehine listesini sunmasını ve Filistinli tutukluların İsrail hapishanelerinden salıverilmeleri için konsensüs yolu bulması çağrısı yapmıştır.Örgüt bu öneriye daha yanıt vermedi.


Kommersant:

Elnar Baynazarov'un analizi özetle şu şekilde:
 

 

Ateşkes istiyorsanız Refah'a hazırlanın

İsrail, Hamas üzerinde tam zafer planından vazgeçmeden ateşkes görüşmelerini sürdürüyor

İsrail ile radikal Filistin radikal Hamas örgütü arasında yürütülen görüşmelerin son aşamaya gelmiş olabilir. İsrail medyasına yansıyan haberlere göre nihai kararın artık 9-10 Nisan'da sunulabileceği ifade ediliyor. Süreç devam ederken İsrail'in aşırı sağ partileri İsrail ordusunun Gazze'nin Güneyindeki Refah'ı teslim almamasından önce Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Hamas ile ateşkes anlaşması imzalaması durumunda iktidar koalisyonundan çıkacaklarını açıkladılar. Buna rağmen ülkenin askeri yöneticileri savaşın bitmesine uzun bir süre kaldığını belirtti.

7 Nisan'da Gazze savaşının altı ayına ilişkin yaptığı konuşmada Başbakan Benjamin Netanyahu iki kampı da barıştırmaya çalıştı: hem bir an önce ateşkes isteyenleri ve hem de Refah'ın teslim alınmasında ısrar edenleri.

Refah'a saldırıya ilişkin konuşulanlar ABD'yi ve İsrail'in Batılı müttefiklerini giderek daha fazla huylandırıyor.

Başkan Biden'ın 5 Nisan'da Başbakan Netanyahu'yu aramasından sonra İsrail açık biçimde ABD'nin istekleri listesinde bulunan adımlar atıyor. İsrail savunma ordusunun Gazze'den yer değiştirmesi de Washington'un talepleri doğrultusunda gerçekleşmiş olabilir. Bir haberle ilgili de aynı şey söylenebilir: iki liderin telefon görüşmesinden birkaç saat sonra İsrail, Gazze Şeridi'ne yardım götürülmesi için iki koridoru daha açacağını duyurdu. Ve artık 7 Nisan'da Gazze'ye 322 insani yardım aracı girdi: bu, geçen ekim ayında savaşın başlamasından bu yana en büyük yardımdır.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Almanya, Hamas'a karşı savaşında İsrail'e silah satışı nedeniyle soykırım davasıyla karşı karşıya

BM Yüksek Mahkemesine başvuran Nikaragua İsrail'e Almanya silahının satışının durdurulması talebinde bulundu. İş hukuki bir emsal teşkil edebilir.

Berlin İsrail'e askeri araç-gereç satmak ve BM Ortadoğu Ajansı'na yapılan finans yardımını durdurmak suretiyle BM'nin Soykırımı Önlenme Antlaşması ihlal etmekte suçlanıyor.

2023 yılında İsrail'in aldığı askeri araç-gerecin 300 milyon eurolluk yüzde 30'luk kısmı Almanya'nın payına düştü. Bu, bir sene öncekine nazaran 10 misli daha fazla.

Kendine yöneltilen suçlamaları reddeden Almanya salı günü BM Uluslararası Mahkemesine kendi savunmasını sunacak.


Radio Free Europe/Radio Liberty Rusça Yayınlar Servisi:

Türkiye, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanana kadar İsrail'e ihracatı kısıtlayacak


Детали (Detaylar):
 

 

Kudüs'te ramazan: Terörü kışkırtmaktan 100'den fazla kişi tutuklandı

9 Nisan'da güvenlik güçleri ramazan ayının Kudüs'teki rakamlarını çıkardı. Verilen bilgiye göre bu süre içinde Tapınak Tepesi'ne 1,5 milyon insan geldi.

Kudüs bölgesine yasadışı yollardan gelmiş 172 Filistinli yakalanırken onlardan 15'nin Tapınak Tepesi'ne gelirken gözaltına alındığı ifade edildi.
 

 

Türkiye tehdidini yerine getirdi ve İsrail'den ithalatı sınırladı

Türkiye, İsrail yetkililerinin Türkiye'nin Gazze Şeridi'ne konteynerleri paraşütle atmasına izin vermemesi üzerine İsrail'e karşı "önlem" alma tehdidini yerine getirdi.
 

 

Filistin'in BM'ye tam üyelik teklifi Güvenlik Konseyi'nde ilerleme kaydediyor

BM Güvenlik Konseyi, Filistin Özerkliği'nin tam yetkili üye olmasına ilişkin sunduğu dilekçeyi kapalı kapılar ardında masaya yatırdıktan sonra Üyelik Komisyonu'na sevketti.15 üyesi bulunan Komisyonun bu ay içinde karar alması bekleniyor.

Filistin'in BM Büyükelçisi Riyad Mansur, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi'nde 12 sene gözlemci üye olarak bulunmalarından sonra "Filistin'in tam yetkili bir devlet olarak tanınmasıyla uluslararası düzeyde iki devletin varlığının kabul edilmesi düzeyine çıkacağına" içten ümit beslediğini ifade etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU