Eski hükümet üyelerinden itiraf: "BK ordusu savaşa hazır değil"

Savunmadan sorumlu iki eski hükümet üyesi, Birleşik Krallık'ın savaşa hazırlanmada başarısız olduğunu iddia ederek hükümeti daha fazlasını yapmaya çağırdı

Eski Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı James Heappey (Reuters)

Savunmadan sorumlu iki eski hükümet üyesi, Britanya'nın savaşa hazırlanmada başarısız olduğu ve bu konuda müttefiklerinin gerisinde kaldığı uyarısında bulundu.

Eski Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı James Heappey, savaş senaryolarına hazırlık amacıyla yapılan ve tüm hükümetin katılması gereken bir tatbikata sadece Savunma Bakanlığı yetkililerinin katıldığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Savunma Bakanı Ben Wallace da aynı fikirde olduğunu ve hükümette çok sayıda kişinin "her şeyin kendiliğinden düzeleceğini umduğunu" söyledi.

Daily Telegraph'ta yazan Heappey, vatandaşlarının savaşa yönelik hazırlığını güçlendirmek için adımlar atmış müttefiklerin karşısında Birleşik Krallık'ın geride kaldığını söyledi.

Heappey, savaş zamanında yapılacak şeyleri ve depolanacak acil durum erzaklarını açıklayan bir kitapçık dağıtan İsveç hükümetini örnek gösterdi.

Heappey şöyle yazdı:

Bu, savaşın tüm ulusu ilgilendiren bir çaba olduğunu ve dürüst olmak gerekirse Birleşik Krallık'ta çok geride olduğumuzu net bir şekilde hatırlatıyor.

Mart sonunda bakan yardımcılığı görevinden istifa eden eski asker, hükümetteki bakanların Britanya'nın bir savaş sırasında kendini nasıl besleyeceği ve kamu hizmetlerinin işleyiş şeklini açıklamaları gerektiğini söyledi.

Muhafazakar milletvekili Heappey, hükümet içinden yeterince yetkilinin bu hazırlıkları dikkate almadığını söyledi.

Heappey, Wallace'ın Savunma Bakanı olarak görev yaptığı sırada "şiddetle savunduğu", bakanlarla yetkilileri bir savaş sığınağına sokarak çalışma ortamlarının nasıl olacağını görmelerini amaçlayan ve "tüm hükümeti kapsayan bir tatbikata" işaret etti. 

Heappey, "Nihayetinde epey iç karartıcı bir şekilde katılanlar sadece savunmadan sorumlu bakan yardımcıları, üst düzey subaylar ve Savunma Bakanlığı yetkilileri oldu" diye yazdı.

Daily Telegraph'a konuşan Wallace şöyle dedi:

Britanya ve müttefiklerine yönelik artan dengesizlik ve güvensizlik; tüm toplumun, savunmamız ve dayanıklılığımız hakkında düşünmenin bizim temel görevimiz olduğunu kabul etmesi yönünde bir adım atması gerektiği anlamına geliyor.

Soğuk Savaş döneminde de böyle düşünürdük ve yerel yönetimlerden Savunma Bakanlığı'na kadar herkes bu konuda üzerine düşeni yapardı.

Wallace, Savunma Bakanlığı'nın böyle bir değişiklik yaptığını iddia ederken, "Hükümette ve toplumda her şeyin kendiliğinden düzeleceğini uman çok fazla kişi var" diye ekledi.

Uzun süre boyunca görev yapan savunmadan sorumlu iki eski hükümet üyesinin bu müdahalesi, Rishi Sunak'ın savunma harcamalarını artırma baskısıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi.

Bir hükümet sözcüsü 2020'yle 2025 arasında silahlı kuvvetlere 24 milyar sterlin (yaklaşık 972 milyar TL) daha yatırım yapılacağını söylemiş ve bunu Soğuk Savaş'tan bu yana yapılan kesintisiz en büyük yatırım diye tanımlamıştı.

Birleşik Krallık'ın bir dizi muhtemel acil durum ve senaryo için sağlam planları var. Bu planlarla destekleyici tedbirler uzun yıllar boyunca geliştirilmiş, düzeltilmiş ve test edilmiştir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU