Muhalefetten "İsrail'le Ticarete Dur De" diyen gençlere destek geldi: Gözaltılar serbest, 2 polis açığa alındı

İstiklal Caddesi'nde Filistin İçin Bin Genç tarafından düzenlenen Filistin'e destek yürüyüşüne polis müdahale etti

İstanbul Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde Filistin İçin Bin Genç tarafından düzenlenen Filistin’e destek yürüyüşünde polis çok sayıda kişiyi darp ederek ters kelepçeyle gözaltına aldı.

"Filistin İçin Bin Genç" grubundan 30 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel; "İstanbul'daki bu görüntüleri büyük üzüntüyle takip ettim" dedi.

Özel: Süreci yakından takip ediyoruz

Özel açıklamasına şöyle devam etti:

İsrailileTicareteDurDe sloganıyla İstiklal Caddesi'ne çıkan gençlere yönelik bu muamele; ifade özgürlüğüne, toplanma özgürlüğüne ve anayasaya açıkça aykırıdır. Gözaltındaki gençler derhal serbest bırakılmalıdır.
Süreci yakından takip ediyoruz.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul İstiklal Caddesi'nde İsrail ile Türkiye'nin yaptığı ticareti protesto eden bir grup gencin polis tarafından orantısız güç kullanılarak gözaltına alınması üzerine süreci takip etmek amacıyla İstanbul Milletvekilleri Yunus Emre ve Ali Gökçek'i görevlendirdi.

Türkkan: Başörtü yasağına karşı direnen gençler gibi

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da, "Bunun benzeri görüntüleri başörtü yasağına karşı direnen gençlerin yaptığı Cuma eylemlerinde rastlıyorduk" diye başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu çocukları, o zamanki iktidarın emrindeki polis böyle gözaltına alıp güvenlik şubeye götürüyordu. O dönem güvenlik şubeye gidip bu çocukların bir an önce savcıya çıkarılması konusunda çaba gösteriyordum. O çocuklardan biri şu anda Ak Parti sıralarında iki dönemdir milletvekili olarak oturuyor. Bu videoyu inşallah izliyordur. Bir şey söylemeye yüreği yeter mi bilmem, ancak vicdanı ile nasıl hesaplaşıyordur merak ediyorum.

Saadet Partisi: Vicdanları yaraladı

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu yaptığı açıklamada "Gençlerimize yapılan muamele; İsrail’in zulmünü meşrulaştırıyor" dedi. Karamollaoğlu şunları söyledi:

İsrail’e ticareti protesto eden gençlerimizin her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. İsrail’le yapılan ticaret Gazzeli mazlumlara zulümdür, ticareti protesto edenleri rencide edici bir şekilde gözaltına alıp işkence yapmak daha da büyük zulümdür. Dün Konya, bugün İstanbul… İsrail’e ticareti protesto eden gençlerimize yapılan bu muamele; İsrail’in zulmünü meşrulaştırmakta ve bu katil devleti cesaretlendirmektedir. İsrail’le ticaret, Filistin’e ihanettir. Nokta!

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya da yaptığı açıklamada gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yaptı. Kaya şunları söyledi:

Bugün İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü önünde İsrail’le ticaretle ilgili toplanan çok sayıda vatandaşımızın gözaltına alınmış olduğu haberini aldık. Hukuksuz bir şekilde avukat ile görüşmelerine de izin verilmediğini öğrendik. Vicdanları yaralayan bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli, vatandaşlarımız serbest bırakılmalıdır.

Yerlikaya: İki polis açığa alındı

Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da gözaltılarla ilgili bir açıklama yaptı. Yerlikaya şunları söyledi:

Bugün saat 15.30’da İstanbul Beyoğlu’nda Filistinli kardeşlerimize zulmeden, soykırıma varan katliamlarda bulunan İsrail’le ilgili protesto gösterisi yapılmıştır. Protesto gösterisi bittikten sonra göstericiler dağılmış ancak bir grup tüm uyarılara rağmen dağılmamış; devlet büyüklerine hakaret ederek güvenlik güçlerine mukavemet etmiştir. Olayla ilgili 43 şahıs yakalanmış, 38’i kimlik kontrolü yapılarak serbest bırakılmış, 5 şahsın ise ifadeleri alınarak adli işlem yapılmıştır. Ayrıca olay ile ilgili 2 emniyet görevlisi açığa alınmış ve derhal mülkiye müfettişi görevlendirilmiştir. Konuyla ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Bir tepki de Babacan'dan

Gözaltılara bir tepki de DEVA Partisi lideri Ali Babacan'dan geldi. İktidara seslenen Babacan, "İsrail'le ticarete dur de diyen gençleri serbest bırakın, Gazze'ye sahip çıkın." ifadelerini kullandı.

Babacan'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle;

İsrail ile ticaretinizin dile getirilmesinden rahatsız olduğunuzu biliyoruz; fakat toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını engelleyemezsiniz. Gençler haksızlığı haykıracak, siz de tahammül edeceksiniz. Daha da önemlisi her seçime alet ettiğiniz Filistin için, Gazzeli mazlumlar için inisiyatif alacaksınız. #İsrailleTicareteDurDe diyen gençleri serbest bırakın, Gazze’ye sahip çıkın.

Davutoğlu: Polisimizi zulmünüzün bir parçası haline getirmeyin

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da yaptığı açıklamada “İsrail’le ticarete dur demeye gücünüz yetmedi ama kardeşleri için eylem yapan gençleri gözaltına almaya gücünüz yetiyor” dedi. Davutoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

İsrail’le ticarete dur demeye gücünüz yetmedi ama soykırıma uğramaya devam eden Gazzeli kardeşleri için eylem yapan gençleri gözaltına almaya gücünüz yetiyor. Yapmayın! Her birinin yüreklerinin Gazze için çarptığına inandığım polisimizi, zulmünüzün bir parçası haline getirmeyin!

DMM: Protesto süresince eylemcilere müdahale edilmedi, uyarılara rağmen dağılmayıp devlet büyüklerine hakaret ettiler

Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden yapılan açıklamada, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi İstiklal Caddesi'nde, Filistin'e yönelik soykırımı nedeniyle İsrail'i protesto etmek için yapılacak gösteriye izin verildiği ve gerekli tüm tedbirlerin alındığı belirtildi.

Protesto süresince, protestoculara herhangi bir şekilde müdahalede bulunulmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Protesto bittikten sonra bir grup, tüm uyarılara rağmen dağılmamış ve devlet büyüklerine hakarette bulunmuştur. Olayda 43 kişi yakalanmış, 38 kişi kimlik kontrolünün ardından, 5 kişi de ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştır. Gözaltılar sırasında kaydedilen ve kamuoyuna yansıyan görüntülerle ilgili 2 emniyet görevlisi açığa alınmış ve mülkiye müfettişi görevlendirilmiştir.

Hukukçu Tozal, gözaltında yaşadıklarını anlattı

Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Emine Tozal; Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklamasını yalanlayarak eylemin başında ablukaya alındıklarını ve iftara kadar araç içinde kelepçeli bekletildiklerini açıkladı:

Tozal'ın paylaşımı şöyle:

Selamunaleyküm, Bugün Taksimde yaşanan olayları bizzat şahit olan ve gözaltına alınan bir meslektaşınız olarak anlatmak isterim. Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelip Ticaret Müdürlüğüne doğru yürümeye henüz başlamışken doğrudan ablukaya alındık ve eylemi sonlandırıp çıkmamız istendi ancak ablukadan bir çıkış imkanı da yoktu. Ardından arkadaşlarımızı sert bir şekilde gözaltına aldılar. Videoda görünen yeşil giymiş polis hanım da bizleri tehdit vari bir üslupla kendiniz sakince gelin baş örtüleriniz açılmasın diyerek göz altına aldı, zira başka arkadaşlarımızın baş örtüleri açılmıştı. Kendilerine avukat olduğumuzu, bu yapılanın hukuksuz olduğunu belirttiğimiz halde bizleri ters kelepçe ile göz altına aldılar. Hastanede ilk sağlık raporumuzu da acil serviste, hiçbir kontrol yaptırmadan, herkesin içinde ters kelepçelemiz açılmadan aldılar. Ardından Vatanda iftara kadar araç içinde yakınlarımıza haber verme imkanı tanımadan kelepçeli olarak bekletildik. İftar esnasında ise sadece BAKtan bir üstadımızın getirdiği su ve hurma verildi. Ardından Hasekiye götürülerek serbest bırakıldık. Bu yaşananların bizzat şahidi olarak üzerine söylenebilecek bir söz olduğunu düşünmüyorum. Ancak belirtmek isterim ki araç içerisinde beklerken bir polisin Saraçhaneye gitseydiniz ya biz orada size karışmıyorduk demesi acınası halimizin izahıdır. 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU