Washington Post: "Ukrayna köşeye sıkıştı, Zelenski'nin seçenekleri azalıyor"

"Bu durumdan nasıl çıkacak bilmiyorum"

Uzmanlara göre Ukrayna savaşının gidişatı, Batı'nın yardımlarına bağlı (AP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), Rusya savaşında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin seçeneklerinin azaldığını yazdı.

Analizde, Rusya'nın son dönemde saldırılarını tekrar yoğunlaştırdığı, Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 20'sini işgal ettiği ve Kiev'i köşeye sıkıştırdığı belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 60 milyar dolarlık askeri yardım paketinin, özellikle Cumhuriyetçi parlamenterlerin itirazları nedeniyle Kongre'ye takıldığı hatırlatılırken, NATO ülkelerinin de beklenen desteği sağlayamadığı yorumu yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir Ukraynalı siyasetçi, "Zelenski bu durumdan nasıl çıkacak hiçbir fikrim yok" dedi.

Haberde, Ukrayna'da normalde bu yıl martta devlet başkanlığı seçimi yapılması gerektiği fakat savaş nedeniyle uygulanan sıkıyönetim kapsamında bunun iptal edildiği de hatırlatıldı. Zelenski, 2019'daki seçimleri kazanarak 20 Mayıs'ta ülkenin başına geçmişti ve Anayasa'ya göre görev süresi bu yıl 20 Mayıs'ta doluyor

WP'nin analizinde, Kremlin'in Zelenski'nin görevine devam etmesinin "gayrimeşru" olacağını savunarak bu durumu propaganda malzemesine çevirebileceğine dikkat çekildi. 

Kiev yönetimi Rusya'nın, 2014'te ele geçirdiği Kırım da dahil işgal ettiği tüm bölgelerden çıkmasını talep ediyor. Ancak Ukraynalı siyasetçi, "Akıllı kişiler bunun gerçekçi olmadığını biliyor" dedi.

Analizde, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerden beklenen askeri desteğin gelmemesi durumunda "Ukrayna'nın daha fazla can ve toprak kaybı yaşayacağı" belirtildi.
 


Adının açıklanmasını istemeyen Batılı bir yetkiliyse "Ukrayna, 2025'te de kendisini barış görüşmelerine değil, bir yıl daha sürecek bir savaşa hazırlamalı" dedi. 

Yetkili, Ukrayna'nın önündeki iki senaryoyu şöyle özetledi: 

İki senaryo var. İlk senaryoda, Ukrayna savunma hatlarını korumak için yeterli desteği alabilir. İkincisindeyse yeterli destek gelmez, o zaman da Ukrayna kendisini yine savunur fakat çok daha çaresiz kalır. Ellerinde çok daha az insan gücü olur.

Haberde, Ukrayna ekonomisinin de savaş nedeniyle zayıfladığı, özellikle Rusya'nın enerji altyapılarına düzenlediği saldırıların durumu zorlaştırdığı aktarıldı. 

Kiev Ekonomi Okulu'ndan Timofi Milovanov, savaşın geleceğine dair birçok ihtimalin bulunduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: 

Savaş ne şekilde ilerleyecek? Burada farklı görüşler mevcut. Sonunda zafer kazanılan uzun bir savaş mı olacak? Rusya'daki iktidar yapısında ani bir çöküş mü yaşanacak? Yoksa başarılı bir karşı saldırı mı düzenlenecek? Fakat bunun yapılabilmesi için Ukrayna'nın halihazırda sahip olduğundan çok farklı bir desteğe ihtiyacı var.


Independent Türkçe, Washington Post, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı

DAHA FAZLA HABER OKU