Elif Şafak, Guardian'a yazdı: "Muhalefetin zaferi kadınları güçlendirdi"

"Laik, demokratik ve modern bir Türkiye hayali halen çok canlı"

İmamoğlu'nun İstanbul'daki zaferinin ardından Saraçhane'de büyük kutlamalar yapılmıştı (AA)

Romancı Elif Şafak, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'da kaleme aldığı yazıda, muhalefetin 31 Mart'taki yerel seçimlerde elde ettiği başarıyla kadınların siyasette ön plana çıktığını belirtti.

Bugün yayımlanan yazıda, "Geçen hafta yapılan, kadın temsilcilerin sayısındaki büyük artışla dikkat çeken seçimlerde muhalefetin elde ettiği büyük zafer, ülkenin özgürlükçü ve laik değerlerini yeniden ortaya koydu" değerlendirmesi paylaşıldı. 

52 yaşındaki yazar, "Muhalefet, dizginlenemez bir güç ve otorite yoğunlaşması karşısında uzun süredir moralsiz, parçalanmış ve zayıf bir durumdaydı. Fakat son seçimlerde bu döngü kırıldı" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazıda, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Türkiye genelinde Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) geride bıraktığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul, Ankara, Bursa ve Adana gibi büyük şehirlerde kontrolü geri kazanamadığı hatırlatıldı. 

Analizde, AK Parti'nin aldığı darbenin yüksek enflasyon ve geçim sıkıntılarından kaynaklandığı yorumu yapılırken, iktidarın seçim yenilgisinin sadece ekonomiyle ilgili olmadığına da dikkat çekildi.

Fransa Strazburg doğumlu yazar, toplumdaki "kültürel uçurumun" yerel seçim sonuçlarında önemli rol oynadığına işaret ederek "Giderek otoriterleşen ve özgürlükten uzaklaşan bir Türkiye'nin aksine laik, demokratik, çoğulcu, kapsayıcı ve modern bir Türkiye hayali halen çok canlı" ifadelerini kullandı. 

Şafak, bu hayalin baş kahramanının CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu savundu. 

Oyların yüzde 51,15'ini alan İmamoğlu, yüzde 39,59'da kalan AK Parti'li rakibi Murat Kurum'u geride bırakmıştı.

Yazıda, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine de yer verildi. Buna göre sadece geçen yıl 563 kadın öldürüldü.

Şafak, son yerel seçimlerde kadınların siyaset alanındaki temsiliyetinin arttığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: 

Türkiye kadın olmak için kolay bir yer değil. Bu nedenle yerel seçimlerde galip gelen kadın oranının neredeyse üç kat artması dikkat çekici. Bugün 81 ilin 11'inde kadın belediye başkanlarının görev yapması, toplumsal cinsiyet eşitliği adına çok yol kat edilmesi gerekse bile en azından ileriye dönük olumlu bir adım atıldığını gösteriyor.

Şafak, yazısında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) seçimlere girerek Batman'da belediye başkanı olan Gülistan Sönük'e de değindi.
 

sönük.jpg

Sönük, seçimin ardından yaptığı açıklamada, "Kadın olduğum için Hüda Par beni rakip olarak görmedi" demişti (Reuters)​​​​


Sönük oyların yüzde 64,52'sini alırken, İslamcı Hür Dava Partisi'nden (Hüda Par) rakibi Serkan Ramanlı ise yüzde 15,69'da kalmıştı.

Analizde, Ramanlı'nın seçimler öncesinde kadınları hedef alan açıklamalar yaptığı da hatırlatıldı. Hüda Par'lı siyasetçi, "Biz demokratız. Hangi renk çarşaf giyerseniz giyin size karışmayız" ifadelerini kullanmıştı.

Şafak, 31 yaşındaki Sönük'ün Ramanlı karşısında elde ettiği zaferin "umut verici" olduğunu belirtti. 


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU