Putin'in "yeni Mariupol'ünü" Alman firmalar inşa ediyor

"Rusya Savunma Bakanlığı adına konut projeleri yürütülüyor"

Rusya, çatışmalarda yerle bir olan Mariupol'ün yeniden inşası için geçen yıl inşaat projesi başlatmıştı (Reuters)

Ukrayna'nın Rus işgali altındaki Mariupol şehrinde yapılan inşaat çalışmalarının iki Alman firma tarafından yürütüldüğü bildirildi.

Almanya Radyo ve Televizyon Kurumları Kamusal İşbirliği Örgütü'nün (ARD) dergisi Monitor'un araştırmasında, Knauf Group ve WKB Systems adlı firmaların, Mariupol'deki inşaat çalışmalarını üstlendiği ifade edildi.

Haberde, Mariupol'deki bazı şantiyelerde alçıpan firması Knauf Group'un logosunu taşıyan araç ve malzemelerin yer aldığı belirtildi. 

İnşaat malzemesi satan şirketin ayrıca şehirde bazı konut projelerine ortak olduğu da aktarıldı. İddialara göre firmanın sağladığı malzemelerle üretilen evler, Rusya Savunma Bakanlığı adına inşa ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Knauf'un Rusya'da 20 şantiye ve fabrika işlettiği, buralarda toplamda 4 bin kişinin çalıştığı belirtildi. Alman yapı malzemesi devi, 1993'ten beri Rusya'da faaliyet gösteriyor.

Firma yetkilileri, Fransız haber ajansı AFP'ye "ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya getirdiği tüm yaptırımlara uygun şekilde hareket ediyoruz" dedi. Şirket, Ukrayna savaşını kınadıklarını da bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle 24 Şubat 2024'te başlayan Ukrayna savaşının ardından Knauf, Rusya'dan çekilmeyeceklerini duyurmuştu.

Ukrayna yönetimi, kasımda firmayı "savaşa destek veren uluslararası şirketler" listesine almıştı.

Kireç, tuğla ve beton gibi inşaat malzemeleri üreten WKB Systems'a ait ürünlerin de Mariupol'deki bazı şantiyelerde görüntülendiği aktarıldı. 

Firmanın hisselerinin çoğu Rus iş insanı Viktor Budarin'e ait. Oligarkın herhangi bir yaptırım listesinde yer almadığı bilgisi de paylaşıldı. WKB Systems, iddialarla ilgili açıklama yapmadı.

Alman medya kuruluşu Tagesschau'nun aktardığına göre inşaat malzemeleri AB yaptırımlarına dahil değil. Alman firmalar da bu açığı kullanarak Rusya'daki faaliyetlerini sürdürüyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, firmaların inşaat çalışmalarına katılmasının yaptırımları ihlal edip etmediğinin belirlenmesi için çalışma yürütüleceği belirtildi. 
 


Donetsk Oblastı'nda yer alan liman şehrinde savaştan önce yaklaşık 400 bin kişi yaşıyordu. Mariupol, yaşanan kanlı çatışmaların ardından Mayıs 2022'de Rusya'nın kontrolüne geçmişti. 

Rusya, çatışmalarda Ukraynalıların saldırıları sonucu en az 3 bin sivilin öldüğünü öne sürmüştü. Ukrayna ise Rus bombardımanları nedeniyle 25 bin sivilinin hayatını kaybettiğini savunmuştu. ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise en az 8 bin kişinin öldürüldüğünü bildirmişti.


Independent Türkçe, AFP, Ukrayna Pravdası, Tagesscchau

DAHA FAZLA HABER OKU