Demokrat senatör Hollen: Netanyahu, Biden'a hareket çekiyor ve biz de daha fazla bomba gönderiyoruz

Başkan'ın Kudüs'te ne kadar nüfuzlu olduğu üzerine ABD yönetimine giderek daha fazla soru yöneltiliyor

(AP)

Biden yönetimi, Başkan Joe Biden'ın İsrail'deki mevkidaşı Binyamin Netanyahu'yu Gazze Şeridi'nde sivil kayıpları en aza indirecek bir yol izleme konusunda etkileme kabiliyetine ilişkin artan şüphelerle karşı karşıya.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Senatör Chris Van Hollen, pazar günü ABC'nin This Week programında bu kuşkuları dile getirdi. Francis Scott Key Köprüsü'nün çökmesinin ardından gelecek günlerde Başkan'ın ziyaret edeceği Maryland eyaletinin Demokrat Senatörü, İsrail ordusunun Gazze'ye saldırısı ve Refah'ta planladığı bildirilen harekat söz konusu olduğunda İsrail Başbakanı'nın ABD Başkanı'na "hareket çektiğini" açıkladı. Kuzeydeki çatışmalardan kaçan milyonlarca mültecinin sığındığı Refah şu anda sivillerle dolup taşıyor.

ABD'nin İsrail hükümetine koşulsuz silah sağlama politikasına sert tepki gösteren senatörün şubatta İsrail ve Ukrayna'ya askeri yardımı birleştiren ek yardım paketine karşı oy kullanmaması dikkat çekti.

Van Hollen Pazar günü "Netanyahu, ABD Başkanı'na resmen hareket çekmeye devam ediyor ve biz de daha fazla bomba gönderiyoruz" dedi.

İsrail'in 7 Ekim saldırısından sonra kendini savunma "hakkı" ve "görevinin", "Gazze'ye yardımları gereksiz yere kısıtlamaya kadar uzanmadığını" söyledi.

Senatör sözlerini şöyle sürdürdü: 

Elbette bu insani felaketin dehşetini durdurabilirsiniz.

"Netanyahu, ABD Başkanı'na resmen hareket çekmeye devam ediyor ve biz de daha fazla bomba gönderiyoruz"

Demokrat Senatör Van Hollen, Başkan Biden'ın "'mazeret yok' söyleminin altını gerçek eylemlerle doldurması" ve Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırması gerekiyor diyor. 


Maryland Senatörü, şubatta Ukrayna ve İsrail için 95 milyar dolarlık ek yardım paketine oy verirken ABD Senatosu'ndaki Demokrat grubun tamamına (Bernie Sanders hariç) katılmıştı. Ancak o dönemde Başkan'a Netanyahu hükümetini "eylemlerinden daha fazla sorumlu" tutması çağrısında bulunmuş ve başbakanın bugüne kadar "Biden'ın taleplerini çoğunlukla görmezden geldiğini" iddia etmişti.

Son eleştirisi, Biden yönetiminin Filistinlilere yönelik şiddetli saldırılar ve yasadışı arazi gasplarıyla suçlanan İsrail'deki radikal sağcı yerleşimcilere uygulanan yaptırımlardan kısmen geri adım atmasının hemen ardından geldi; ABD Hazine Bakanlığı'ndan gelen bir mektup, İsrail bankalarının ABD'yle iş yapmak için yaptırım uygulanan kişilerin hesaplarını dondurmalarının gerekmediğini açıklamıştı.

Yaptırımlar, aralarında Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in de bulunduğu, Netanyahu'nun radikal sağcı koalisyon üyelerini kızdırmıştı. Irkçı bir dil kullanmakla suçlanan ve Filistin halkının varlığını inkar eden Smotrich, ABD'nin aldığı önlemlere karşılık olarak Batı Şeria ve Gazze ekonomilerini hedef alan misilleme eylemlerinde bulunma sözü vermişti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri saldırıları şimdiye kadar aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu 31 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Uluslararası yardım grupları bölgede insani felaket yaşandığı ve büyük çaplı bir kıtlığın patlak verebileceği uyarısında bulunuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU