Rus basınında Gazze savaşı: "İsrailliler acil seçim istiyor ve savaşın sonucuna inanmıyorlar"

Gazze savaşının 177. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: detaly.co.il

Gazze savaşının 177. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 30 Mart Cumartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

      
Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

İsrail kuzeydeki sıcaklığı artırıyor

Lübnan ve Suriye'deki Hizbullah mevzileri güçlü saldırılarla vuruldu

İsrail ile İran'a yakın Şii Hizbullah grubu arasındaki sorun giderek büyüyor. Cuma günü Yahudi devletinin Savunma Bakanı Yoav Galant, Hizbullah'ın açtığı bitip tükenmek bilmeyen ateşlere cevap olarak ordunun "Hizbullah'a karşı harekatın kapasitesini genişleteceğini" ve "Kuzeydeki saldırıları sıkılaştıracağını" söyledi. Açıklama İsrail'in, Suriye ve Lübnan'ın Güneyindeki Hizbullah mevkilerine düzenlediği füze saldırısından hemen sonra yapıldı.

Ayrıca, İsrail ile aynı zamanda yerel muhalefetin ve Cebhat an-Nusra terör örgütünün kontrolünde bulunan İdlib tarafından gelen İHA'lar Suriye'nin kuzey bölgelerine saldırdı.

Suriye savunma bakanlığı ülkenin hava hücumundan savunma sistemlerinin geri püskürtüldüğünü açıkladı.

Yaşananlar Rusya Dışişleri'nin de ilgisi dışında kalmadı. Bakanlık resmi temsilcisi Mariya Zaharova, "Filistin-İsrail çatışma bölgesindeki durumun aşırı gerildiği bir ortamda çok ciddi sonuçlara gebe olan bu provokasyon nitelikli güç gösterilerini kesin bir dille kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

Bu arada Hizbullah'ın ana hamisi konumundaki İran hala İsrail ile geniş kapsamlı bir savaşa girme meraklısı olmadıklarını ifade ediyor.

Hasan Nasrallah diplomasi kapılarını da kapatmıyor. Genel Sekreter defalarca Gazze'deki askeri hareketlerin sona ermesiyle birlikte İsrail'i ateşe tutmayı durduracaklarını söyledi.


Radio Free Europa/Radio Liberty:
 

 

35. kez çarmıha gerilen Filipinli, Ukrayna ve Gazze'de barış için dua etti

Filipinler'de Paskalya arifesinde 35. kez çarmıha gerilen Ruben Enaje, Ukrayna, Gazze Şeridi ve Güney Çin Denizi'nde barış için dua etti. Bu, törene katılan bir katılımcıyla konuşan Associated Press (AP) tarafından bildirildi.

Enahe, "Bu savaşlar daha derinlere gidip daha da yaygınlaşırsa özellikle gençler ve yaşlılar olmak üzere daha fazla insan yıkımı yaşanacaktır. Bunlar savaşlarla asla ilgisi olmayan suçsuz insanlardır" dedi.

Hamas'ın kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sonucunda çoğunluğunu kadınların ve çocukların oluşturduğu 30 binin üzerinde insan hayatını kaybetti.


Детали (Detaylar):
 

 

Kanal 13 anketi: İsrailliler acil seçim istiyor ve savaşın sonucuna inanmıyorlar

Kanal 13'ün yaptığı bir anketin sonucuna göre, çoğu İsrailli Knesset seçimlerinin 2024 gibi erken bir tarihte yapılmasını istiyor

Kanal 13'ün yaptığı anketin sonuçları 29 Mart Cuma gece yarısı yayımlandı. Görüşü alınanların yüzde 51'i, 2024 yılında seçim yapılmasından yana görüş ifade etti. Karşı yönde görüş belirtenler çok daha az oldu: Yüzde 38. Görüş açıklamakta zorlananlar yüzde 11'i teşkil etti.

Görüşü alınanların çoğu savaşın sonuçlarıyla ilgili kötümser olduklarını ifade ettiler. Sadece yüzde 24 bu savaşın Hamas'ın sonunu getireceğine inanıyor. Yüzde 61 ise buna inanmıyor. Yüzde 15 görüş açıklamakta zorlandı.

İsraillilerin çoğu Lübnan sınırında cereyan eden olaylarla ilgili de kötümser öngörüde bulundular.

Yüzde 59, kuzeydeki durumun kötüleşeceğini düşünüyor.

Yüzde 23, durumun değişmeyeceğini düşünüyor.

Yüzde 10, yanıt vermekte zorlandı.

Yüzde 8, iyimser görüş ifade etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU