Rus basınında Gazze savaşı: "Esirlerin bu cehennemden çıkarılmaları gerekiyor!"

Gazze savaşının 176. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: detaly.co.il

Gazze savaşının 176. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 27 Mart Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

    
TASS:

 

Pentagon, İsrail'in ABD'den talep ettiği silahların tamamını almadığını açıkladı

ABD Genelkurmay Başkanı, Yahudi devletinin Washington'dan savaş uçakları ve helikopterler de dahil olmak üzere çok sayıda büyük silah tedariği talep ettiğini doğruladı ancak ABD'nin bunları sağlamayı kabul edip etmeyeceğini belirtmedi

ABD Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanları Komitesi Başkanı General Charles Brown, "ABD yönetiminin, İsrail iktidarının bazı taleplerini geri çevirmesi de dahil olmak üzere İsrail talep ettiği silahların tamamını almadı" şeklinde açıklamada bulundu.

General, "Onlara askeri yardım yapmamıza rağmen onlar istedikleri her şeyi alamadı. Bunu kısmen şöyle izah edebiliriz: ya şu anda onların istediği şeyleri verme imkânımız yoktur veya hemen şimdi vermek istemediğimiz silahlar var... Ancak bu süren bir diyalog ve biz onu sürdürüyoruz" dedi.

Brown'a, bir kısım silahın verilmesinden imtina edilmesinin Gazze Şeridi'ndeki insani sorunların çözülmesi için İsrail'i etkileme metodu olup olmadığı soruldu. Brown, şöyle yanıtladı:

"Biz bu veya diğer silahların verilmesine ilişkin kararlar alıyoruz ve bu, ötekilerle çalışmalarımızdan farklı olmuyor. Silah sevkiyatına ilişkin kararı ben almadığım için teferruatlara girmeyeceğim. Bizden istenen şeylerin, özellikle sevkiyatların doğrudan bizim yedeklerimizden yapılması durumunda askeri hazırlık durumumuzu nasıl etkileyeceğini hesaba katarak önerilerimizi sunuyoruz." 

ABD Genelkurmay Başkanları Komitesi Başkanı jetler ve helikopterler de dahil olmak üzere İsrail'in Washington'dan büyük miktarda silah istediğini ifade etmesine rağmen ABD'nin bunları vermeyi onaylayıp onaylamayacağını netleştirmedi. 

General, "Ben ABD'nin bu taleplere nasıl bir cevap vereceğini bilemiyorum. Ancak İsrail gerçekten birkaç kez talep sundu. Her buluşmada onlar mutlaka bir şeyler istiyor" dedi.


Детали (Detaylar):
 

 

Kaynak: Hayatta olan esirlerin sayısı gittikçe azalıyor. Bu cehennemden çıkarılmaları gerekiyor!

Kaçırılan İsraillilerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelere katılan memur giderek daha az esirin hayatta kaldığını belirtti. Geç kalmasından dolayı hükümeti eleştiren kaynak, "Onların cehennemden çekilip kurtarılması için gereken her şeyin yapılması gerekir" dedi. Kaynak, sorunun çözümünün Hamas'tan değil Netanyahu'dan kaynaklandığını söyledi.

28 Mart'ta yapılması gereken askeri kabine toplantısı yaklaşık 1, saat önce iptal edildi. İptal sebebi belli değil. Genişletilmiş bakanlar kabinesinin zamanında yapılması gerekirdi.

8 Mart'ta Binyamin Netanyahu kaçırılmış askerlerin aileleriyle bir araya geldi. Hazzretz'in yazdığına göre kaçırılan Nimrod Koen'in babası İeguda Koen kaçırılanların geri dönmesi için hangi bedeli ödemeye hazır olduğunu Netanyahu'ya sordu ancak cevap alamadı. Asker babasının sözlerine göre katılımcılara acıdığını ifade eden Başbakan şu görüşünü şu şekilde ifade etti:

"Sizin acınızı anlıyor ve yakınlarınızın geri dönmesi için her bir bedeli ödemeye hazır olduğunuzu biliyorum. Ancak karar alan bir kişilik olarak benim duruma farklı noktadan bakmam ve herşeyi serinkanlı biçimde tartmam gerekir."

Netanyahu aynı zamanda şu sözleri sarf etti:

"Geçen her günü sizin için cehennem olduğunu biliyorum. Bugüne kadar biz 123 vatandaşımızı geri aldık. Ben onların tamamını geri getirmekle yükümlüyüm, hiç kimseyi orada bırakmayacağım." 

Yakınlarını sadece askeri baskının geri getireceğinin altını çizen Başbakan, İsrail savunma ordusunun Refah'a girmeye hazırlandığını sözlerine ekledi.

 

 

SOHR: Halep'te benzeri görülmemiş saldırı, onlarca kişi öldü

Suriyeli kaynaklar perşembeyi cumaya bağlayan gece ülkenin Kuzey Batısındaki Halep kendine hava saldırısı düzenlendiğini açıkladılar. Suriye ordusu komutanlığı saldırıyı İsrail Askeri Hava Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiğinden emin.

Açıklamalarda, saldırının Suriye Arap Cumhuriyeti ordusunun ve İran yanlısı güçlerin mevkilerine düzenlendiği ifade edildi.

Suriyeli gözlemciler saldırının hedefinin Halep havaalanı bölgesindeki mevziler olduğunu açıkladı: Hizbullah'ın silah depoları, As-Safir'deki savunma sanayi fabrikaları, Halep'in Batısındaki Kafr Cum bölgesindeki hedefler. Çalıştırılmalarına rağmen füzesavar sistemleri füzeleri karşı koyamadı.

İsrail'de bu haberle ilgili yorum yapılmadı.

Suriyeli muhalif gözlem grubu The Syrian Observatory for Human Rights, Halep eyaletine düzenlenen hava saldırısında en az 36 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Suriye ordusunun onlarca askeri yaralandı. SOHR uzun süreden bu yana ölü ve yaralı sayısının bu kadar yüksek olduğu bir saldırının söz konusu olduğunu belirtti.

 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU