Gazze’yi bekleyen büyük tehlike: İsrail’in Gazze Şeridi’ne attığı 45 bin bombadan en az 3 bini patlamadı

Handicap International Direktör Yardımcısı, “Bu bombalar, halkın geri dönüşleri sırasında insani yardımın gönderilebileceği zamanda, özellikle siviller için ilave bir tehlikeye neden olacaktır” dedi

Fotoğraf: AA

Sivil toplum kuruluşu Handicap International, İsrail’in 7 Ekim 2023 ile 15 Ocak 2024 arasında Gazze Şeridi’ne atılan 45 bin füze ve bombadan en az 3 bininin patlamadığını bildirdi.

Handicap International Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Direktör Yardımcısı Jean-Pierre Delomier dün RFI radyosuna verdiği demeçte, “7 Ekim ile 15 Ocak tarihleri ​​arasında Gazze Şeridi’ne 45 bin bomba atıldı. Bunlardan 3 bini patlamadı. Bu bombalar, halkın geri dönüşleri sırasında insani yardımın gönderilebileceği zamanda, özellikle siviller için ilave bir tehlikeye neden olacaktır” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırısı devam ederken, aralarında Handicap International’ın da bulunduğu, bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir çalışma grubu olan Mayın Eylemi Sorumluluk Alanı tarafından tahmin edilen bu sayı, yaklaşık üç ayı kapsıyor.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre çoğu yerinden edilmiş yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı, Mısır sınırındaki Refah’a yönelik ziyaretinden dönen Delomier şunları ekledi:

Yalnızca ateşkesin bize sağlayabileceği küçük bir görünürlükle, mayın temizleme, dekontaminasyon ve savaştan kalan patlayıcı kalıntıları temizleme faaliyetleri başlayabilir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı dün kabul edildi.

Savaş, Hamas hareketinin 7 Ekim’de gerçekleştirdiği ve çoğu sivil bin 160 kişinin hayatını kaybettiği benzeri görülmemiş bir saldırının ardından patlak verdi.

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi’nde 32 bin 333 kişi öldü.

Çatışmalar nedeniyle engelli kalan kişilerin haklarını savunan Fransa merkezli Handicap International, Mart ayının başında, 15 gün içerisinde Gazze Şeridi’ndeki mayın temizleme ihtiyaçlarını değerlendirmeleri için iki uzmanı bölgeye gönderdi.

Delomier açıklamasında ayrıca, “Bu değerlendirme önemli. Çünkü sivil halkın erişiminin ötesinde, diğer insani yardım aktörlerinin de bugün kuzeyde izole edilmiş olan bölgelerde konuşlanabilmesine olanak sağlayacak” diye ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU