Çin tehdidi sürerken Tayvan hava savunma sistemlerini test etti

Tayvan, Çin uçak ve gemilerinin kendi sahasına girmesi nedeniyle eğitimleri yoğunlaştıracağını açıkladı

(Reuters)

Tayvan bugün karadan havaya füzelerle hava savunma testleri gerçekleştirdi ve hava, kara ve deniz kuvvetleri, Çin güçlerinin otonom adaya "izinsiz girişleri" devam ederken eğitimlerini arttırdı.

Tayvan Hava Kuvvetleri Komutanlığı, "genel hava savunma savaş planı tatbikatlarını" test etmek amacıyla uçaksavar topçu sistemleri ve ABD yapımı Patriot füzeleri kullanarak yerel saatle sabah 5'le 7 arasında eğitim tatbikatı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Tayvan Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada "Amaç, ordunun üç kolu arasında ortak hava savunma operasyonlarının komuta ve kontrolünü doğrulamaktı" dendi.

Çin uçak ve gemilerinin Tayvan'ı çevreleyen deniz ve hava sahasına sık sık girmesi karşısında, hava kuvvetleri olası tehditlerle başa çıkmak için eğitim yoğunluğunu artırmayı sürdürecektir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karadan havaya füze testleri Patriot ve yerli üretim Sky Bow füzeleriyle gerçekleştirildi.

Tayvan, Pekin'in 23 milyon kişinin yaşadığı toprak ve ona bağlı adalar üzerindeki hak iddiasını tekrar tekrar ileri sürmesi nedeniyle askeri hazırlıklarını arttırmak zorunda kaldığını belirtiyor.

Pekin son 4 yılda ada çevresindeki varlığını neredeyse her gün artırdı ve Tayvan'ın "gri bölge" diye tanımladığı taktiklerle baskı uygularken ABD'nin tepkisini çekebilecek doğrudan çatışmalardan kaçınıyor.

Tayvan'ın doğu kıyısında, büyük bir donanma üssüne ev sahipliği yapan Suao'da konuşan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Sun Li-fang, tatbikatları Çin'le yaşanan mevcut gerilimle doğrudan ilişkilendirmekten kaçındı ve rutin yıllık tatbikatlar diye niteledi.

Sun, gazetecilere "Genel askeri kabiliyetlerimizi nasıl arttıracağımız çok önemli" dedi.

Tayvan hükümeti Çin'in toprak iddialarını reddediyor ve geleceklerine yalnızca ada halkının karar verebileceğini söylüyor.

Testler, Tayvan'ın 2 ve 20 Nisan tarihleri arasında 20 gün sürecek kapsamlı bir askeri tatbikat dönemini başlatmaya hazırlandığı sırada geldi. Hakiki mühimmat kullanılacak bir dizi askeri tatbikat, son aylarda iki ülke arasında önemli bir parlama noktası haline gelen ve Çin topraklarına sadece birkaç kilometre uzaklıkta yer alan Kinmen adası da dahil açık deniz adacıkları çevresinde düzenlenecek.

Tayvan Savunma Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, sabah 6'ya (TSİ Salı 01.00) kadar geçen 24 saatlik sürede Tayvan çevresinde toplam 13 Çin uçağı ve 7 donanma gemisinin gözlemlendiğini bildirdi.

Bir önceki hafta Tayvan, 24 saatlik zaman diliminde 36 Çin askeri uçağının adayı çevrelediğini tespit ederek bu yıl kaydedilen en yüksek tek günlük sayıya ulaşmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU