Venezuela'da muhalefetin yeni umudu 80 yaşındaki bir akademisyen oldu

7 torun sahibi Corina Yoris, "Ülkenin lideri olmak aklımın ucundan bile geçmemişti" diyor

Machado'nun (solda) yarıştan çekilmesiyle Yoris (sağda) muhalefetin yeni umudu oldu (Reuters)

Venezuela'da muhalefet, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı 80 yaşında bir büyükanneyi aday gösterdi. 

Muhalefetteki 10 partinin ortak aday çıkardığı Corina Yoris, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) "Bu gerçekten inanılmaz çünkü ben hayatımı akademiye, üniversiteye adadım. Ülkenin lideri olmak aklımın ucundan bile geçmemişti" dedi.

7 toruna sahip Yoris, felsefe ve edebiyat eğitimi gördükten sonra Venezuela'daki Andrés Bello Katolik Üniversitesi'nde akademisyenlik yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adaylığı cuma günü açıklanan Yoris'in Maduro'ya karşı yarışabilmesi için kadar resmi kayıt başvurusunun gün sonuna kadar onaylanması gerekiyor. WSJ'nin aktardığına göre Yoris'in kaydı pazar itibarıyla henüz onaylanmadı. Yoris, yetkililerin kaydın neden onaylanmadığına dair açıklama yapmadığını belirtti.

Diğer yandan Maduro'nun liderliğini yaptığı Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nden (PSUV) Iris Varela, hem Venezuela hem de Uruguay pasaportu olduğu için Yoris'in seçimlere katılmasına izin verilmeyeceğini öne sürdü.

Yoris ise Venezuela'nın başkenti Karakas'ta doğup büyüdüğünü ve başka ülkeden yurttaşlığı olmadığını savundu. 

ABD ve Birleşik Krallık'ta yaşayan üç çocuğa sahip Yoris, birçok gencin "Maduro'nun baskıcı yönetimi ve ekonomik sorunlar nedeniyle" ülkeyi terk ettiğine dikkat çekerek buna bir son vermek istediğini söyledi.

WSJ'nin aktardığına göre, yaklaşık 28 milyon nüfusa sahip Venezuela'da Maduro'nun 11 yıllık iktidarında yaklaşık 8 milyon kişi ülkeyi terk etti.

Muhalefetin ilk adayı Maria Corina Machado, cuma günü yarıştan çekildiğini duyurmuştu. Venezuela Yüksek Mahkemesi, Machado hakkındaki 15 yıl siyaset yasağı cezasını 27 Ocak'ta onamıştı. 

Machado, konuşmasında 28 Temmuz'da yapılacak seçimlerde Maduro'ya karşı Yoris'i aday gösterdiklerini belirterek, "Ekimdeki ön seçimlerde üç milyonu aşkın Venezuelalı yarışmam için bana sorumluluk verdi. Bunu durdurdular, bizi engelliyorlar. Yoris'e güvenim tam" demişti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU