Hindistan'ın en kalabalık eyaletindeki İslami okullara yasak getirildi

Bu hamle, Uttar Pradeş'teki 25 bin İslami okuldaki 2,7 milyon öğrenci ve yaklaşık 10 bin öğretmeni yerinden edecek

(Reuters)

Hindistan'da bir mahkemenin, ülkenin en kalabalık eyaletindeki İslami okulların yasaklanmasına karar vererek milyonlarca öğrencinin geleneksel okullara nakledilmesini istemesiyle ulusal seçimler öncesinde Müslümanları daha da ayrıştıran bir adım atıldı.

Uttar Pradeş eyaletindeki Allahabad Yüksek Mahkemesi, eyaletteki medreseleri düzenleyen 2004 tarihli bir yasayı cuma günü iptal etti. Mahkeme, İslami okullarla ilgili yasanın anayasal sekülerizmi ihlal ettiğini belirtti.

Yargıçlar Subhash Vidyarthi ve Vivek Chaudhary, 6 ila 14 yaşındaki çocukların usulünce tanınmış kurumlara kayıt yaptırmasını eyalet hükümetinin sağlayacağını söyledi.

Hindistan'da Müslüman nüfusun yaşadığı eyaletlerin onlarca yıldır parçası olan bu okullar İslami eğitim yöntemlerine odaklanırken, Hindistan'daki diğer okullar geleneksel eğitimi takip ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyaletteki medrese eğitim kurulunun başkanı Iftikhar Ahmet Cavit, bu hamlenin 25 bin İslami okuldaki 2,7 milyon öğrenciyi ve yaklaşık 10 bin öğretmeni yerinden edeceğini söylüyor.

Cavit, mahkeme bu karar için bir zaman çizelgesi vermese de medreselerin hemen kapatılmasının pek mümkün olmadığını belirtiyor.

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Uttar Pradeş eyaletinin ev sahipliği yaptığı 240 milyonluk nüfusun 5'te birini Müslümanlar oluşturuyor.

Modi'nin, eyalet hükümetini yöneten Bharatiya Janata Partisi'nin Uttar Pradeş kanadının sözcüsü Rakesh Tripathi, partinin medreselere karşı olmadığını ve Müslüman öğrencilerin eğitimi için endişe duyduğunu söylüyor.

Sözcü şöyle diyor:

Biz hiçbir medreseye karşı değiliz ama ayrımcı uygulamalara karşıyız. Yasadışı finansmana karşıyız ve hükümet, mahkeme kararını inceledikten sonra atacağı diğer adımlara karar verecek.

ABD merkezli bir araştırma grubunun yeni rakamlarına göre Hindistan'da 2023'teki Müslüman düşmanı nefret söylemi vakasının sayısı, günde ortalama neredeyse ikiydi.

Washington DC merkezli araştırma grubu Hindistan Nefret Laboratuvarı'nın (India Hate Lab/IHL) bu hafta yayımladığı rapora göre, bu olayların büyük çoğunluğu Hindu milliyetçisi sağcı BJP tarafından yönetilen eyaletlerde meydana geldi.

Nefret söyleminin sıklığı geçen yılın ağustos-kasım döneminde zirve yaptı; bu, kilit önemdeki 4 eyalet seçiminde siyasi kampanya ve oy verme aşamalarının gerçekleştiği zamana denk geliyor.

Hindistan genel seçimlere doğru giderken gelecek ay başlayacak seçimde Modi, iktidardaki üçüncü dönemini kazanmaya çalışıyor ki bu nadir görülen bir durum.

Öte yandan ülkedeki Müslümanlar ve hak grupları bazı BJP üyeleriyle bağlı kuruluşlarını İslam karşıtı nefret söylemini ve vigilantizmi teşvik etmek ve Müslümanlara ait mülkleri yıkmakla suçluyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU