Moskova'da konser salonunda silahlı saldırı

Saldırıyı IŞİD üstlendi

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen terör saldırısında ilk belirlemelere göre 60'dan kişi öldü, 115 kişi yaralandı.

Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova'daki terör saldırısında 60'tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının artabileceğini bildirdi.

Komiteden yapılan açıklamada, olayın gerçekleştiği yerde uzmanların çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

Hayatını kaybedenlerin cesetlerinin incelendiği aktarılan açıklamada, "Terör saldırısı sonucu 60'tan fazla kişinin öldüğü tespit edildi. Ne yazık ki kurbanların sayısı artabilir." ifadeleri kullanıldı.

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, başkent Moskova’da konser salonuna düzenlenen terör saldırısında 115 kişinin yaralandığını bildirdi. 

115 kişinin hastaneye kaldırıldığı bilgisini paylaşan Muraşko, bunlardan 5’inin çocuk olduğunu, 60 kişinin ağır yaralı olduğunu aktardı.

Yapılan saldırıyı ise IŞİD üstlendi.

 

 

Binada çatışma ve saldırı sonrası yangın çıktığı da aktarıldı.

 

 

ABD uyarmıştı

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, 8 Mart’ta yaptığı açıklamada vatandaşlarını uyarmıştı.

Açıklamada, "Büyükelçilik, aşırılık yanlılarının konserler dahil Moskova'daki büyük toplantıları hedef almak için planları olduğuna dair haberleri izliyor ve ABD vatandaşlarına 48 saat boyunca kalabalık toplantılardan kaçınmalarını tavsiye ediyor" ifadeleri kullanılmıştı.

Beyaz Saray, saldırının hemen ardından, "Saldırı görüntüleri korkunç, kalplerimiz kurbanlarla. Moskova'da bulunan ABD vatandaşları neredelerse oradan ayrılmamalı." açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada saldırılara şu an için Ukrayna’nın karıştığına dair bir delil olmadığı ifade edildi.

“Moskova’daki olaylar, Rus özel servislerinin bilinçli provokasyonu”

ABD'ye Rusya'dan tepki geldi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ukrayna’nın saldırıya karışmadığının hangi kaynağa dayandırıldığının sorulduğu açıklamada “Saldırının arkasında kimin olduğunu Rusya’nın kendi kolluk kuvvetleri belirleyecek” denildi.

Ukrayna İstihbarat Teşkilatı’nın sözcüsü ise saldırıyla ilgili ilk yaptığı açıklamada “Moskova’daki olaylar, Rus özel servislerinin bilinçli provokasyonu” değerlendirmesinde bulundu.  

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da konser salonuna silahlı kişilerce düzenlenen terör saldırısına ilişkin "Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır." dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Telegram hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Zaharova, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşların, Crocus City Hall'de düzenlenen saldırıya ilişkin bakanlığa telefon ederek, başsağlığı dileğinde bulunduğunu belirtti.

Arayanların, "tüm insanlığın gözleri önünde gerçekleşen bu kanlı terör saldırısını güçlü bir şekilde kınayan ifadeler kullandığını" kaydeden Zaharova, kurbanları kurtarmak için çaba sarfedildiğini kaydetti.

Zaharova, "Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır." ifadesini kullandı.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, büyük bir trajedi yaşandığını belirterek ölenlere başsağlığı diledi.

Çeçen lider Kadirov da, "Sivillere karşı yapılan bu acımasız saldırıyı kınıyorum" açıklamasını yaptı.

Medvedev: Ölüme ölüm

Rusya eski Başbakanı Dmitriy Medvedev, saldırının ardından Telegram'daki hesabından açıklama yaptı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı görevini yürüten Medvedev, saldırının arkasında Ukrayna'nın olması halinde karşılığının çok sert olacağını söyledi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Medvedev, "Teröristler yalnızca misilleme amaçlı terörden anlarlar. Güçle karşılık verilmedikçe ve ölümler teröristlerin toplu infazları ve ailelerine yönelik baskılarla karşılanmadıkça hiçbir yargılama veya soruşturmanın faydası olmaz. Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse, onlarla ve ideolojik ilham verenlerle farklı şekilde baş etmek imkansızdır. Hepsi terörist olarak bulunup acımasızca yok edilmelidir. Bu vahşeti gerçekleştiren devletin yetkilileri de dahil. Ölüme ölüm" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’daki terör saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden toplantı talep edeceklerini bildirdi.

 

 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU