Blinken Kahire’de Sisi ile Gazze’de ateşkes sağlamanın yollarını görüştü

Ramallah, Blinken’in ziyaretlerinden somut bir sonuç göremiyor

Üç çocuğunu taşıyan Filistinli kadın, dün Şifa Tıp Hastanesi’nden kaçarak Gazze Şeridi’nin güneyine gitti / Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi ile Gazze’de ateşkes sağlamanın yollarını görüştü.

Blinken’in, savaşın başlamasından bu yana Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret ettiği altıncı bölgesel turunu, bugün İsrail’de tamamlaması planlanıyor.

ABD’li bakan, Mısır ve Suudi Arabistan ziyaretinin amacının ‘kalıcı bir bölgesel barışın sağlam temellerini’ tartışmak olduğunu söyledi.

Filistinli bir yetkilinin huzurunda beş Arap ülkesinin dışişleri bakanlarıyla yaptığı toplantının ardından, Blinken dün ayrıca Kahire’de bir dizi bakan ve yetkiliyle birlikte Arap-ABD bakanlar toplantısına katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blinken, Washington’un ilk kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) yaklaşmakta olan kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze’de ‘derhal ateşkes’ çağrısında bulunan bir karar tasarısı sunduğunu bildirdi.

Ancak Blinken, ateşkesin Gazze’de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olması gerektiğini de vurguladı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada ise, “ABD Dışişleri Bakanı’nın bölgeye yaptığı tur ve tekrarlanan acil ateşkes ve takas taleplerinden somut bir sonuç göremiyoruz. Çünkü İsrail, şu anda olduğu gibi bu turlarla birlikte halkımıza yönelik saldırganlığını artırıyor” denildi.

Bakanlık, İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi’ndeki her yere ayrım gözetmeksizin saldırıları artırmasına ek olarak, Şifa Tıp Kompleksi’ni yeniden işgal ettiğine, çok sayıda vatandaşı öldürdüğüne, yüzlercesini gözaltına aldığına ve onlara vahşice işkence yaptığına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Uydu Merkezi (UNOSAT) tarafından analiz edilen uydu görüntüleri, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırısı sırasında, Gazze Şeridi’ndeki binaların yüzde 35’inin yıkıldığını veya hasar gördüğünü gösterdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU