Rusya'dan, Almanya'ya çağrı: "Leningrad Kuşatması'nı soykırım olarak tanıyın"

"Çifte standart uygulamayın"

Vladimir Putin, Leningrad Kuşatması'nda hayatını kaybedenlerin toplu şekilde toprağa verildiği Piskaryovskiy Mezarlığı'ndaki anma törenlerine katılmıştı (Reuters)

Rusya, Almanya'dan II. Dünya Savaşı'ndaki Leningrad Kuşatması'nı soykırım olarak tanımasını istedi.

Rus devletine ait medya kuruluşu RT, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bu talebi şubatta Almanya Dışişleri Bakanlığı'na şubatta ilettiğini aktardı. 

Haberde, talebin Berlin yönetiminin Leningrad Kuşatması'nın 80. yıl dönümü için 27 Ocak'ta yayımladığı açıklamanın ardından geldiğini yazdı. Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: 

II. Dünya Savaşı'nda Almanların işlediği savaş suçlarının anısının yaşatılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz. Ayrıca Wehrmacht tarafından Leningrad'da işlenen suçlara ilişkin tarihi sorumluluğu açıkça kabul ediyoruz.

Rusya'dan gönderilen mesajdaysa Berlin yönetiminin tavrının "çifte standart" uyguladığı savunuldu. 

Kremlin'in mesajında, Berlin yönetimine Leningrad Kuşatması'nı net şekilde soykırım olarak tanımlama çağrısı yapıldı: 

Sömürge döneminde işlediği suçları soykırım olarak tanıyan Almanya, Leningrad Kuşatması ve II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği halklarına karşı işlenen diğer suçlara dair şimdiye dek benzer bir adım atmadı. Rusya, Almanya'nın Üçüncü Reich'ın bu vahşetini soykırım eylemi olarak resmen tanımasında ısrar ediyor.

Şimdiki adı St. Petersburg olan Leningrad şehri, Nazi ordusu tarafından 8 Eylül 1941'de kuşatılmıştı. 872 gün süren kuşatma, Sovyet birliklerinin karşı saldırısıyla 27 Ocak 1944'te sonlanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre kuşatmada en az 1 milyon sivil yaşamını yitirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan St. Petersburg mahkemesinde geçen ay görülen duruşmada, Alman merkezli enerji firması Linde'nin en 1 milyon dolarlık mal varlığına el konmasına karar verilmişti. 

Duruşmada, Alman firmanın 2021'de Rusya'da bir gaz tesisi kurmak için bir şirketten avans aldığı fakat Ukrayna savaşının ardından Avrupa Birliği'nin devreye soktuğu yaptırımları gerekçe göstererek projeyi askıya aldığı bildirilmişti. Zararın karşılanması amacıyla mal varlıklarına el konduğu ifade edilmişti.

Bunun yanı sıra Almanya'nın önde gelen tablodi gazetelerinden Bild'in ocakta yayımladığı haberde, Berlin yönetiminin "savaş planının" taslağı paylaşılmıştı. Sızdırılan gizli belgede, sivillerin evlerinin bodrumunu ve garajlarını sığınağa çevirmesinin istendiği görülmüştü.


Independent Türkçe, RT, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU