Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

AB, şiddet eylemlerine karışan Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararı aldı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 27 üye ülkenin şiddet yanlısı Yahudi yerleşimcilere bireysel yaptırımlar uygulama konusunda uzlaşmaya vardığını bildirdi.

Konunun önceki dışişleri bakanları toplantısının da gündeminde olduğunu ancak oy birliğine varılamadığı için karar alınamadığını belirten Borrell, Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerinden sorumlu olduğu belirlenen kişilerin listesinin oluşturulduğunu söyledi.

Borrell, bu kişilere AB'nin mevcut bireysel yaptırım rejiminin uygulanacağını; bunun AB topraklarına giriş yasağı, AB'deki mal varlıklarının dondurulması veya bunlara el konulmasını içerdiğini anlattı.

Gazetecilerin listedeki isimlere dair soruları üzerine Borrell, "İsimler aklımda değil." dedi. Borrell, listenin hazır olduğunu ve bundan sonra uygulamaya geçileceğini kaydetti.


Erdoğan Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefonda görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Putin'i seçim zaferinden dolayı tebrik etti.

Erdoğan, görüşmede, Türkiye'nin, Ukrayna'da müzakere masasına dönülmesi konusunda her türlü kolaylaştırıcı rolü oynamaya hazır olduğunu ifade etti.


Nevruz'da gözaltına alınan iki kişi tutuklandı

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

17 Mart'ta İstanbul Yenikapı Miting Alanı'nda gerçekleşen nevruz programında miting alanında bulunan kule üzerine çıkıp PKK/KCK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posteri açan 3 şahıs ve Twitter isimli sosyal medya sitesinde PKK/KCK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posteri açtıkları tespit edilen 2 şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, 18 Mart'ta çıkarıldıkları adli makamlarca 3 şahıs adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, 2 şahıs ise tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir.


BM Dünya Gıda Programı: Gazze'nin kuzeyine giremezsek binlerce çocuk açlıktan ölecek

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Başekonomisti Arif Husain, video konferans yoluyla BM'deki gazetecilere, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporu hakkında bilgi verdi.

Gazze'nin kuzeyinde kıtlık ilan etmenin eşiğinde olduklarını aktaran Husain, "İnsani yardım çalışanları için kıtlık, toplu olarak başarısız olduğumuzun ilanı anlamına gelir. Başaramadık ve insanlar, çocuklar açlıktan öldü anlamına gelir." ifadesini kullandı.

Husain, bu nedenle kıtlık oluşmadan önce harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gazze genelinde çocukların açlıktan öldüğünü vurgulayan Husain, "Gazze'nin kuzeyine giremezsek 20-30 değil binlerce çocuk ölecek. Buna izin veremeyiz" uyarısında bulundu.


Çekya Cumhurbaşkanı Pavel, 20 Çekyalının Ukrayna'da savaşmasına izin verdi

Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel'in, Ukrayna'da savaşa katılmak için talepte bulunan 20 Çekya vatandaşına izin verdiği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, bir yıldır görevde olan Cumhurbaşkanı Pavel'in 20 kişinin Ukrayna ordusuna katılmasına izin verdiği belirtildi.

Açıklamada, Rusya’ya karşı savaşmak için 20 kişinin dışında 56 gönüllünün daha başvurduğu ancak Pavel'in bu kişilerin talebini onaylamadığı aktarıldı.

Ülke basınındaki haberlerde, Pavel'in göreve gelmesinden bu yana yapılan başvuruları değerlendirerek 20 kişiye onay verdiği kaydedilen açıklamada, eski Cumhurbaşkanı Milos Zeman'ın ise savaşın başlamasından itibaren yaklaşık 150 Çekya vatandaşının Ukrayna'da savaşmasına izin verdiği ifade edildi.


AB Konseyi, Ukrayna'ya askeri yardım fonuna 5 milyar euroluk desteği onayladı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, yapılan açıklamaya göre, "Avrupa Barış Fonu" adı verilen mali fon 5 milyar euro artırıldı ve bu fon bünyesinde "Ukrayna Yardım Fonu" oluşturuldu.

Ukrayna Yardım Fonu kapsamında, askeri teçhizat ve eğitimler aracılığıyla Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanıyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, alınan kararın AB'nin taahhütlerini yerine getirdiğini gösterdiğini belirterek, "Bu fonla, Ukrayna'nın Rusya'nın savaşına karşı kendini savunması için ne gerekiyorsa ve ne kadar süre gerekiyorsa destek vermeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Alınan kararın ardından, Avrupa Barış Fonu'nun 2021-2027 dönemi için mali üst limiti 17 milyar euronun üzerine çıktı.

AB üye ülkeleri tarafından sağlanan askeri destekle AB'nin Ukrayna ordusuna sağladığı toplam desteğin 33 milyar euro olduğu tahmin ediliyor.


Fenerbahçe'de olağanüstü toplantı

Fenerbahçe yönetimi, Süper Lig'den çekilme dahil alınacak aksiyonları değerlendirmek üzere 2 Nisan'da çoğunluk sağlanmaması halinde 9 Nisan'da olağanüstü toplanacak.

Haberin detaylarına ulaşmak için tıklayın


Dünya Bankasından Mısır'a 6 milyar doların üzerinde destek

Dünya Bankası gelecek 3 yıl içinde Mısır'a 6 milyar dolardan fazla destek sağlamayı planladığını duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamada, Mısır'ın kalkınma ve reform çabalarının desteklendiği belirtildi.

Açıklamada, Dünya Bankasının gelecek 3 yıl içinde 3 milyar doları hükümet programlarına mali destek, 3 milyar doları da özel sektöre olmak üzere Mısır'a toplam 6 milyar dolardan fazla destek sağlamayı planladığı bildirildi.

Dünya Bankası Grubunun Mısır ile uzun vadeli stratejik ortaklıkta kararlı olduğu vurgulanan açıklamada, ülkenin ekonomik toparlanma ve kapsayıcı büyüme için sürdürülebilir bir yolun yeniden tesisi için aldığı önlemlerin desteklendiği aktarıldı.


Romanya 2,7 milyar dolar yatırımla devasa NATO üssüne ev sahipliği yapacak

Romanya'da NATO'nun Avrupa'daki en büyük askeri üslerinden birinin inşasına başlandı.

Ülke basınına göre Romanya, devasa askeri üs için yaklaşık 2,7 milyar dolar bütçe ayırdı.

Proje kapsamında, Romanya'nın Köstence kenti yakınlarında bulunan 57. Hava Üssü genişletilerek yaklaşık 10 bin NATO personeli ve ailelerine ev sahipliği yapmaya hazır hale getirilecek.

Söz konusu üs, askeri uçaklar için pistler ve hangarlar gibi temel askeri altyapıların yanı sıra okullar, anaokulları, mağazalar ve hatta bir hastane gibi sivil tesislere de sahip olacak, kendi kendini idame ettirebilecek ve çeşitli operasyonel gereksinimleri karşılayacak şekilde donatılacak.


DSÖ: Şifa Hastanesindeki hasta ve sivilleri tehlikeye atan durumdan büyük endişe duyuyoruz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’deki hastanelere ilişkin açıklamada bulundu.

"Hastaneler asla savaş alanı olmamalıdır." uyarısında bulunan Ghebreyesus, "Gazze’nin kuzeyindeki Şifa Hastanesinde, sağlık çalışanları, hastalar ve sivilleri tehlikeye atan durumdan büyük endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, Şifa Hastanesinin yakın zamanda asgari sağlık hizmetlerini sağlamaya yeniden başladığını belirterek, kuruma yönelik "çatışma ve askerileştirmenin" sağlık hizmetleri, ambulanslara erişim ve hayat kurtarıcı malzemelerin dağıtımını tehlikeye attığı değerlendirmesinde bulundu.


Pakistan, Afganistan'da Pakistan Talibanı'na ait olduğu iddia edilen sığınakları bombaladı

Pakistan, Afganistan'da Pakistan Talibanı'na ait olduğu öne sürülen sığınaklara hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen Pakistanlı iki güvenlik ve istihbarat görevlisine dayandırılan bilgiye göre ordu, Afganistan'ın Pakistan sınırındaki Host ve Paktika vilayetlerinde Pakistan Talibanı'na ait olduğu iddia edilen sığınakları erken saatlerde havadan bombaladı. Pakistan ordusu, konuyla ilgili açıklama yapmazken Pakistan Talibanı saldırıları doğruladı. Afganistan'daki Taliban yönetiminin sözcüsü Zabihullah Mücahid, yaptığı açıklamada, Paktika'da bulunan Barmal bölgesindeki saldırılarda 3 kadın ve 3 çocuğun, Host'ta ise 2 kadının öldüğünü belirterek saldırıları kınadı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Pakistan Talibanı'nın Afganistan'daki mevcudiyetine ilişkin "endişelerin" Taliban yönetimine iletildiği bildirildi. Pakistan Talibanı'nın, ülkenin güvenliği için "tehdit" oluşturduğu belirtilen açıklamada, Afganistan'ın "egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verilen öneme binaen" iki ülke arasında diyalog ve işbirliğinin öncelikli olduğu vurgulandı. Açıklamada, bölge barışı ve güvenliği için Pakistan Talibanı gibi gruplara karşı Taliban yönetimiyle çalışmaya devam edileceği belirtildi.


Kocaeli'de bir fabrikada sanayi tüpü patladı: 2 kişi yaşamını yitirdi, 6 kişi yaralandı

Pelitli Mahallesi Beynova Sokak'taki fabrikada henüz bilinmeyen nedenle sanayi tüpü patladı. İhbar üzerine olay yerine jandarma, itfaiye, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Valilikten yapılan açıklamada, patlama bilgisi alınır alınmaz Vali Seddar Yavuz'un talimatları doğrultusunda bölgeye güvenlik güçleri, AFAD ve sağlık ekiplerinin yönlendirildiği belirtildi. Bölgeden alınan ilk bilgilere göre 2 kişinin patlama anında vefat ettiği, 6 kişinin de yaralı olarak çevredeki hastanelere sevk edildiği aktarılan açıklamada, "Olay bütün yönleriyle incelenmekte olup, vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.


IPC: Gazze'de mayıs ayına kadar kıtlık bekleniyor

Birleşmiş Milletler (BM) destekli bir kuruluşun hazırladığı rapora göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde mayıs ayına kadar kıtlık yaşanabilir. Integrated Food Security Phase Classification (IPC) adlı BM destekli kuruluşun hazırladığı raporda, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nin tamamında "felaket boyutundaki açlıkla" karşı karşıya olan insan sayısının 1,1 milyona, yani bölge nüfusunun yaklaşık yarısına yükseldiği belirtildi.

Raporda, "Gazze'nin kuzeyi ve Gazze'nin (diğer) idari bölgelerinde mart ortasından mayısa kadarki sürede kıtlık beklenmektedir" diye belirtildi. İsrail, Hamas'ı ortadan kaldırmak için Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırındaki Refah kentine saldırmayı planladığını açıklamıştı. Öte yandan, ateşkese dair ara bulucular eşliğindeki görüşmeler de sürüyor. BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 13 binden fazla çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladı


İsrail basınından iddia: Ateşkes görüşmeleri doğrudan Hamas lideri Yahya Sinvar ile yapılacak

Haaretz gazetesi, İsrail'in ateşkes ve esir takasına ilişkin müzakereleri doğrudan Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ile yapacağını öne sürdü. Haberde, Hamas'ın Gazze'deki lideri Sinvar ile esir takası müzakerelerinin en az 2 hafta sürmesinin beklendiği, ateşkes ve esir takasına ilişkin öneriler üzerinde yapılan değişikliklerin onaylanmasının ise 24 ila 36 saat sürebileceği belirtildi. Haaretz gazetesi ayrıca, Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki heyetin esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin yeni turu için bugün Katar'ın başkenti Doha'ya gideceğini kaydetti. İsrail heyetinde, İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ve İsrail ordusunda kaçırılan ve kayıp kişiler dosyasının sorumlusu Nitzan Alon'un de yer aldığı belirtildi.


UNICEF Sözcüsü Elder: Gazze'de 13 binden fazla çocuk öldürüldü

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, İsrail'in saldırdığı Gazze'de 13 binden fazla çocuğun öldürüldüğünü bildirdi.

Elder, X sosyal medya platformundan, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'deki çocuk ölümlerine ilişkin paylaşımda bulundu. "Gazze'de 13 binden fazla çocuk öldürüldü" ifadesini kullanan Sözcü Elder, ateşkes sağlanması için çağrısını yineledi.


Para sayma görüntüleri: CHP binasını satan Ali Rıza Braka savcılıkta

CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının satın alınması sürecinde bir avukatlık bürosunda çekilen "para sayma" görüntülerinde yer alan ve binayı satan kişi olduğu belirtilen Ali Rıza Braka adliyeye gitti. Şüpheli sıfatıyla ifade verdiği belirtilen Braka, adliyeden ayrılırken herhangi bir açıklama yapmadı. 

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı sosyal medya hesaplarında, "Fatih Keleş'in CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda para destelerini sayarken çekilen görüntüleri ortaya çıktı." notuyla paylaşılan görüntülere ilişkin maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, suç ve suç unsuru bulunup bulunmadığının tespit edilmesi amacıyla resen soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın eski basın danışmanı Can Poyraz ve İBB Meclis Üyesi ve İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş'in ifadeleri alınmıştı. Ayrıca CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer "tanık" sıfatıyla, para sayma görüntülerinde olduğu görülen İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz ise "şüpheli" sıfatıyla savcılığa çağrılmıştı.

Ne dediler?

Görüntülerle ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da, "Seçime 20 gün kala CHP İstanbul İl binasının satın alınması sürecinde, bir hukukçu ofisinde yapılan bir işlem üzerinden fırtına koparmaya çalışan insanların kötülükçü akılları var." ifadesini kullanmıştı. CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın yazılı açıklamasında ise "4,5 yıl sonra servis edilen görüntülerin amacı kuşkusuz Cumhuriyet Halk Partisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik olumsuz algı yaratma çabasıdır." denilmişti.


İsrail'in 164 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 31 bin 726'ya yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 164 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 81 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 116 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 31 bin 726'ya, yaralı sayısının da 73 bin 792'ye ulaştığı bildirildi. Sağlık Bakanlığı ayrıca enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğunu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığını kaydetti.


FIFA Başkanı Infantino'dan Trabzonspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili açıklama: Bunların sporumuzda ya da toplumumuzda yeri yoktur

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Gianni Infantino, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşması sonrasında yaşanan şiddet kesinlikle kabul edilemez. Bunların saha içinde veya saha dışında, sporumuzda ya da toplumumuzda yeri yoktur" ifadelerini kullandı.

Futbolcuların sahaya çıkabilmeleri için güvende ve emniyette olmaları gerektiğini belirten Infantino, "İlgili makamları, buna her düzeyde saygı gösterilmesini sağlamaya ve Trabzon'daki şok edici olayların faillerini yaptıklarından sorumlu tutmaya çağırıyorum" yorumunu yaptı,


Göçmen akınını durdurmayı amaçlayan AB, Mısır'a yönelik 8.1 milyar dolar değerinde finansman paketi açıkladı

Avrupa Birliği (AB), Avrupa ülkelerine gelen göçmen sayısını azaltmak için Mısır'a 7.4 milyar euro tutarında kaynak ayıracağını açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yanı sıra İtalya, Belçika, Avusturya, Yunanistan, Belçika ve Güney Kıbrıs liderlerinden oluşan heyetin Kahire ziyareti sırasında açıklanan anlaşma kapsamında AB'nin Mısır'la ilişkisini "stratejik ortaklık" seviyesine yükseltilecek.

Taraflar arasında yenilenebilir enerji, ticaret ve güvenlik alanlarındaki işbirliğini artıracak olan anlaşma kapsamında önümüzdeki üç yıl içinde Mısır'ın sarsılan ekonomisini desteklemek için hibe, kredi ve fon sağlanacak.

AB tarafından yapılan açıklamaya göre hazırlanan finansman paketi kapsamında, Mısır'a 5 milyar euro düşük faizli kredi sağlanacak, ayrıca 1.8 milyar euro yatırım yapılacak. Ayrıca 200 milyon eurosu göçle mücadele için olmak üzere 600 milyon euro da hibe sağlanacak.

Üst düzey bir AB yetkilisi, AB finansmanının büyük kısmının yeni tahsis edildiğini ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yakın işbirliği içinde hazırlandığını, 1 milyar euroluk "makro-finansal" kredi finansmanının bu yıl sağlanacağını söyledi. Yetkili ayrıca, kalan 4 milyar euronun ise Avrupa Parlamentosu'nun onayına tabi olduğunu ifade etti.


”Mahzen-12" operasyonları: 3 organize suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van, Gaziantep ve Kırklareli merkezli 4 ilde düzenlenen "Mahzen-12" operasyonlarında 3 organize suç örgütünün çökertildiğini, 22 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Van'da Seyithan Durdu'nun liderliğini yaptığı "Düzensiz Göçmen Kaçakçısı Organize Suç Örgütü"nün, Gaziantep'te Abdulmuttalip Kurtoğlu'nun elebaşılığını yaptığı "Nitelikli Dolandırıcı Organize Suç Örgütü"nün, Kırklareli'nde ise Doğan Sabuncu'nun elebaşılığını yaptığı "Nitelikli Dolandırıcı Organize Suç Örgütü"nün çökertildiğini kaydetti.


Kassam Tugayları, yayımladığı karikatürle, İsrailli esirlerin açlık ve susuzluk çektiği mesajı verdi

foto.jpg
Fotoğraf: Twitter


Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze halkının yaşadığı açlık ve susuzluktan İsrailli esirlerin de etkilendiğini anlattığı bir video yayımladı.

İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Telegram hesabından yayımladığı videoda önce İsrail'in havadan Gazze'ye düzenlediği saldırıları anlatan karikatür yer aldı. Bu karikatürde evlerin, hastanelerin ve ambulansların bombalandığı ve insanların öldüğü görüldü.

Bir diğer karikatürde insanların yiyecek kuyruğuna girdikleri, İsrail ordusunun, insani yardım almak isteyenlere saldırdığı, insanların yardım almaya giderken canlarından olduğu anlatıldı.

Sonuncu karikatürde ise giysilerinde Davut Yıldızı olan 2 İsrailli esir, önlerinde boş bir tabak ve boş bir bardakla resmedildi. Videonun sonunda ise İbranice, Arapça ve İngilizce olarak "Nazist İsrail, Gazze halkına içirdiği bardaktan esir askerlerine de içiriyor" yazısı çıktı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU