Pence seçimde Trump'a destek verip vermeyeceğini açıkladı

Eski ABD Başkan Yardımcısı, Fox News'a oyunu kendisine saklayacağını söyledi

(Jonathan Ernst/Reuters)

Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence cuma günü Fox News'a verdiği röportajda eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı Donald Trump'ı 2024'te desteklemeyeceğini açıkladı.

Pence'in sözleri, Trump'ın Cumhuriyetçi başkan adayı olmak için yeterli delege sayısını bulmasının ardından geldi.

Sunucu Martha MacCallum, Pence'e eski patronuna oy verip vermeyeceğini sordu.

Pence, Trump yönetiminin muhafazakar başarılarının altını çizdikten sonra "Bu yıl Donald Trump'ı desteklemeyecek olmam sürpriz sayılmamalı" dedi.

Ancak bu bir yana, başkanlık kampanyam sırasında Başkan Trump'la aramızda çeşitli konularda derin farklılıklar olduğunu açıkça belirtmiştim ve bunlar sadece 6 Ocak'ta yerine getirdiğim anayasal görevlerimle ilgili farklılığımız değildi.

2017'den 2021'e kadar başkan yardımcısı olarak görev yapan Pence'in, 6 Ocak baskını öncesinde 2020 seçim sonuçlarını tersine çevirmeyi reddetmesinin ardından Trump'la yollarını ayırması dikkat çekmişti. ABD Kongre Binası'ndaki ayaklanma sırasında Trump'ın destekçilerinin "Mike Pence'i asın" diye bağırdığı duyulabiliyordu. Pence kime oy vereceğini açıklamadı.

Eski başkan yardımcısı "Oyumu kendime saklayacağım. Joe Biden'a asla oy vermem" dedi.

O perde kapandığında nasıl oy vereceğim bana kalmış.

Sık sık "Ben Hıristiyan, muhafazakar ve Cumhuriyetçiyim; bu sırayla" diyen Pence, başkanlığa üçüncü bir partiden aday olmayacağını da sözlerine ekledi. Pence, "Ben Cumhuriyetçiyim Martha" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendi başına başkanlık için yarışan fakat önseçimlerden önce adaylığını askıya alan Pence, Trump'ı özellikle harcamalar ve kürtaj konularında muhafazakar değerlerden uzaklaşmakla da eleştirdi.

Eski başkan yardımcısı "Adaylığının seyrini izlerken, ulusal borçla yüzleşme taahhüdümüzden uzaklaştığını gördüm, insan hayatının kutsallığına duyulan bağlılıktan geri adım atmaya başladığını gördüm" dedi.

Pence özellikle Trump'ın TikTok'a karşı tutumunu değiştirerek Çin merkezli ByteDance'in uygulamanın sahibi olması nedeniyle yasaklanması için kararname imzalamaktan, bu yasağa karşı çıkmaya geçmesini eleştirdi. 

Ve geçen hafta Çin'e karşı sert olma ve yönetimimizin, ByteDance'i TikTok'u satmaya zorlamaya yönelik çabasına verdiği destekte geri adım attı.

ABD Temsilciler Meclisi, ByteDance'in TikTok'u satmasını ya da uygulamanın Birleşik Devletler'de yasaklanmasını gerektiren yasayı, 65'e karşı 352 gibi ezici bir oy çoğunluğuyla kabul etti. Trump'ın yasağa karşı çıkmasına rağmen sadece 15 Cumhuriyetçi yasaya karşı oy kullandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU