Trump'ın sus payı davası ertelendi

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg ertelemeyi desteklemişti

(Reuters)

İncelenmesi gereken bir yığın materyalin savcılara ulaşmasının ardından, Donald Trump'ın sus payı davasına bakan yargıç davanın başlama tarihini 30 gün ertelemeyi kabul etti. Bu karar, davanın başta belirlenen başlangıç tarihine iki haftadan az süre kala alındı.

Yargıç Juan Merchan, 15 Mart Cuma günü duruşmanın 30 gün ertelendiğini yazdı; yani dava nisan ortasında başlayacak.

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, bir gün önce Birleşik Devletler Savcılık Ofisi'nin (USAO) 31 bin sayfa kayıt ibraz etmesinin ardından duruşmayı 30 güne kadar ertelemesini ceza davasına bakan yargıçtan 14 Mart'ta istemişti. Savcılar cuma günü, kanıt olma potansiyeli taşıyan 15 bin sayfa belge daha beklediklerini belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna karşılık Trump'ın ekibi, bu şekilde değiştirilmesi halinde duruşma tarihinin "Hamursuz Bayramı'yla çakışacağını" belirterek 30 günü aşan bir "acil erteleme" talebinde bulunmuştu. Ekip daha önce de ABD Yüksek Mahkemesi "başkanlık dokunulmazlığı" iddiasıyla ilgili karar verene kadar duruşmaya ara verilmesini talep etmişti; bu savunmalar 25 Nisan'a kadar dinlenmeyecek.

Yargıç Merchan ayrıca "belge ibrazını çevreleyen koşullarla" ilgili "önemli soruları" çözmek ve "gerekirse" duruşma başlangıç tarihi belirlemek için 25 Mart'ta "hızlı bir duruşma" yapılacağını yazdı.

Bragg yeni dosyaların çoğunun davayla ilgisi olmamasına rağmen yaklaşık 172 sayfalık tanık ifadelerinin konuyla ilgili olabileceğini söylemişti.

Manhattan Bölge Savcısı ayrıca Trump'ın ekibini, davayla alakalı olabilecek materyalleri USAO'dan zamanında talep etmeyerek sus payı davasını ertelemeye çalışmakla suçlamıştı. Bragg şöyle yazmıştı: 

USAO'nun ibrazının zamanlaması, halkın gayretine rağmen yalnızca davalının gecikmesinin sonucu.

Bu bir dizi yeni kayıt, ifadesi davada kilit önem taşıyan Michael Cohen hakkındaki federal soruşturmayla ilgili. Trump, Cohen'ın 2016 başkanlık seçimleri öncesinde yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels'a yaptığı ödeme de dahil, iş kayıtlarını tahrif etmekten 34 yasal suçlamayla karşı karşıya.

Eski ABD Başkanı suçsuz olduğunu savunuyor.

Duruşma, Yargıç Merchan'ın duruşma tarihini belirlemesinden tam bir ay sonra ertelendi. Yargıç o dönem davanın 5 ila 6 hafta sürmesinin beklendiğini, savcılığın savunmalarına 15 ila 17 gün ayrılacağını ve duruşmaların çarşamba günleri hariç her gün Doğu Zaman Dilimi'ne göre 9.30'dan (16.30 TSİ) 16.30'a (23.30 TSİ) kadar süreceğini söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU