Rus basınında Gazze savaşı: "Biden: Netanyahu yaptıklarıyla İsrail'e yardımdan çok, zarar veriyor"

Gazze savaşının 157. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Independent Türkçe için 9 ve 10 Mart tarihlerinde Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 157. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

TASS:
 

 

Biden, İsrail'i ziyaret edip, Knesset'te konuşabileceğini söyledi

ABD Başkanı bu konuyu tartışmamayı tercih edeceğini vurguladı

ABD Başkanı Joe Biden, Knesset'te konuşmak üzere İsrail'i ziyaret edebileceğini itiraf etti.

MSNBC'ye verdiği röportajda bir gazetecinin Yahudi devletini ziyaret etme ve İsrailli milletvekilleriyle konuşma olasılığı hakkındaki sorusunu yanıtlayan Biden, "Evet, ancak bu konuyu tartışmamayı tercih ederim" dedi. 
 

 

El Cezire: İsrail'in mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında 13 kadın ve çocuk öldü

Televizyon kanalı, yerinden edilmiş 21 Filistinlinin barındığı binanın ateş altında olduğunu bildirdi.

Katar televizyon kanalı El Cezire'nin haberine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını hızlandırarak Nuseyrat mülteci kampında en az 13 kadın ve çocuğu öldürüldü. 

Ordunun yerinden edilmiş 21 Filistinlinin yaşadığı bir binaya hava saldırısı düzenleyerek 13 kişiyi öldürdüğü bildirildi. Saldırıdan sağ kurtulan yaşlı bir adam kanala yaptığı açıklamada, "Evde kadınlar ve çocuklar vardı. Aralarında tek erkek bendim" dedi.

El Cezire daha önce İsrail'in saldırıları sonucu son 24 saat içinde 82 Filistinlinin öldüğünü ve 122 Filistinlinin yaralandığını bildirmişti.

Yerel sağlık yetkililerine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde Ekim 2023 başından bu yana gerçekleştirdiği askeri operasyonda ölenlerin sayısı 30 bin 960'a ulaştı. Aynı dönemde Filistin bölgesinde 72 bin 524 kişi de yaralandı. 
 

 

Husiler, bir ticari gemiye ve birkaç ABD donanması muhribine düzenlenen saldırıyı üstlendi

Hareketin askeri temsilcisi Yahya Yahya Saria, aynı zamanda İsrail'in Gazze'deki askeri hareketleri sonlandırmamasına kadar Kızıldeniz'deki gemilere saldıracaklarının altını çizdi

Yemen Ansar Allah Husi hareketi Kızıldeniz'de ve Aden Körfezi'nde ticari gemiye birkaç Amerikan muhribine saldırdıklarını açıkladı. Bunu hareketin askeri temsilcisi Yahya Saria açıkladı.

Saria, "Yemen deniz askeri kuvvetleri düzenlediği iki nitelikli askeri operasyonda gemi vuran füzelerle Aden Körfezi'nde Amerikan Propel Fortune gemisine saldırırken aynı zamanda 57 adet İHA kullanmak suretiyle Kırmızı Deniz ve Aden Körfezi'nde birkaç Amerikan muhribine karşı taarruz düzenledi" dedi.

Ansar Allah temsilcisi "İki operasyonun başarıyla kendi amacına ulaştığını" belirtti.

Ayrıca Saria, Gazze'deki askeri hareketler sona ermeyene kadar Kızıldeniz'de Husilerin gemilere saldıracağının altını çizdi.


Kommersant:
 

 

Biden: Netanyahu'nun Gazze'deki eylemleri İsrail'e yardım etmekten çok zarar veriyor

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendi ülkesini savunma hakkı olduğunu belirtti.

"Gazze Şeridi'nde insanların hayatını kaybetmemesi için onun daha çok iş yapması gerekir" diyen Biden, rehinelerin salıverilmesi karşılığında yeniden 6 haftalık ateşkes çağrısı yaptı.

Biden, "O'nun İsrail'i savunma, Hamas’ı takip etme hakkı vardır ancak, alınan tedbirler sonucunda hiçbir suçu olmayan insanların hayatını kaybetmesi konusuna daha fazla ilgi göstermesi gerekir. Bana göre dünyayı İsrail'in savunduklarına karşı çıkmaya mecbur bırakarak o, İsrail'e yardımdan çok zarar veriyor. Ve ben bunun büyük hata olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"Gazze Şeridi'nin Güney kısmındaki Refah'a düzenlenecek bir operasyonun ABD için kırmızı çizgi olup olmayacağına ilişkin soruya cevabında ABD Başkanı çelişkili ifadeler kullandı.

ABD Başkanı, "Bu, kırmızı çizgidir ancak, ben hiçbir zaman İsrail'i bırakmam. İsrail'in savunması şimdi de belirleyici öneme sahip. Onun için onların 'Demir Kubbesi'nin olmaması için verilen tüm silahları kesecek kırmızı çizgim bulunmuyor" sözleriyle, kendi pozisyonunu ifade etti.


RİA Novosti:
 

 

Biden, Netanyahu'yu Gazze ihtilafı nedeniyle eleştirdi

Biden: Netanyahu'nun Gazze'deki eylemleri İsrail'e yardım etmekten çok zarar veriyor

ABD Başkanı Joe Biden, MSNBC'ye verdiği röportajda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki eylemleriyle İsrail'e yardım etmekten çok zarar verdiğini, tüm dünyayı Tel Aviv'in aleyhine çevirdiğini söyledi.


Детали (Detaylar-İsrail):
 

 

Yeni Arap girişimi: İsrail'in BM Genel Kurulu’na katılımının askıya alınması

İsrail, savaşın ortasında Filistinlilerin, İsrail'in BM Genel Kurulu toplantılarına katılımını geçici olarak askıya almaya çalışacaklarından ve İsrail'i orada oy kullanma fırsatından mahrum bırakacaklarından korkuyor.

BM Tüzüğü’nde böyle bir durum var. Ancak şimdiye kadar bu konuda tek karar alındı. 1970'li yıllarda ırkçılıktan dolayı Güney Afrika Cumhuriyeti'nin BM Genel katılımı durdurulmuştu.

Arap Birliği ülkeleri arasındaki iç müzakerelerden sızan bilgi İsrail Dışişlerinde ciddi tedirginliğe neden oldu. 

Arap Birliği'nin geçen haftaki toplantısında, Filistin Yönetimi'nin BM Büyükelçisi "İsrail bizim aramızda oturmayı sürdüremez" diye görüş belirtti.

İsrail'in BM'deki Daimî Temsilcisi Gilad Erdan, "Filistinlilerin İsrail'i Genel Kurul toplantılarından dışlama girişimi gerçekte başarıya ulaşırsa bu, kırmızı çizginin geçilmesi olacaktır" dedi.

Erdan, "Bu yıkıcı yolu desteklemeyi düşünen her bir ülkenin sadece Filistin işine zarar vereceğini idrak etmesi gerekir" diye ekledi.
 

 

Hizbullah haftaya kuzey İsrail'e yönelik yoğun bombardımanla başladı (video)

10 Mart Pazar sabahı, Lübnanlı Şii grup Hizbullah'ın militanları sabah saat 9’dan kısa bir süre sonra kuzey İsrail'e birkaç yaylım ateşi açtı.

Ateşin ikinci dalgası aynı bölgeye 10 dakika sonra gerçekleştirildi.

Top ateşlerinin İsrail askeri hava kuvvetlerinin 10 Mart gece yarısından sonra yaptığı saldırıya yanıt olduğu düşünülüyor.

Lübnan'ın Güneyindeki Hirbet Selm köyünde 5 Hizbullah dövüşçüsünün katledildiği, en az dokuzunun yaralandığı belirtiliyor. İsrail bu saldırıyla ilgili hiçbir resmi açıklama yapmadı.
 

 

Erdoğan'ın yeni Yahudi karşıtı konuşması: Türkiye Cumhurbaşkanı Netanyahu'yu Hitler'e benzetti

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı bir antisemitist konuşmada daha Başbakan Binyamin Netanyahu'yu tarihin büyük zalimleriyle kıyasladı.

Erdoğan, "Netanyahu ve gözünü kan bürümüş yönetimi, Gazze'de işledikleri insanlık suçlarıyla günümüzün Nazileri olarak isimlerini Hitler'in, Mussolini'nin, Stalin'in, Pol Pot'un, Franco'nun ve diğer modern dönem canilerinin yanına etiketlemiştir" dedi.

Ayrıca Erdoğan, İsrail'i, "Gazze Şeridi'nde insanlık cinayetleri işleyen Naziler gibi davranmakla" suçladı.
 

 

ABD Başkan Yardımcısı: "Bizim için İsrail hükümetiyle, vatandaşları arasında fark var"

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, CBS'nin İsrail'in hükümetinin politikaları nedeniyle bu savaşta ABD desteğini kaybetme riskiyle karşı karşıya olup olmadığı sorusuna alışılmadık bir şekilde yanıt verdi

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, "Bizim için önemli olan İsrail hükümetiyle vatandaşlar arasında fark koymak veya en azından İsrail hükümetini vatandaşlarla aynı tutmamaktır" dedi.

Harris, "İsrail vatandaşları Filistinliler gibi güvenlik içinde yaşama hakkına sahipler. Bizim işimiz ve yapmamız gereken bir yandan İsrail'in ve vatandaşlarının güvenliğini korurken öbür yandan Gazze Şeridi için en iyi geleceği oluşturmaktır" diye ekledi.
 

 

Kanada'nın ardından İsveç de UNRWA'ya sağlanan fonu yeniden finanse etmeye başladı

İsveç, BM Filistinli Mülteciler Ajansı'na (UNRWA) Hamas'ın suçlarına karışması nedeniyle finansmanın kesilmesinin ardından fon sağlamaya devam edeceğini duyurdu

9 Mart'ta verilen haberde İsveç'in 2024 yılında UNRWA'ya 20 milyon yardım yapacağı ifade edildi. İsveç hükümeti bu adımın UNRWA'nın kendi elemanları üzerinde iç denetimi güçlendirmeyi ve onları zaman zaman kontrol etmeyi kabul ettikten sonra atıldığını belirtti.

  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU