Bir zamanlar televizyonları parçalayan Taliban artık YouTuberları kullanıyor

Ahlak polisiyle birlikte seri hazırlayanlar bile var

Taliban, 15 Ağustos 2021'de Afganistan'ın yönetimini yeniden ele geçirmişti (Reuters)

Afganistan'da Taliban yönetimi iki buçuk yılını doldururken 1990'larda televizyonları parçalayıp filmleri yakan örgütün yaklaşımındaki değişiklikler dikkat çekiyor. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Taliban'ın YouTube fenomenlerini nasıl kullandığını bugün yayımladığı haberde ele aldı. Ülkenin imajı için milyonlarca kişiye ulaşan video bloggerlara bel bağlandığı bildirildi. 

Rejimin fenomenlere yayın lisansı verip onlara TV ve radyo istasyonlarıyla aynı muameleyi yaptığı ve kuralların çiğnenmesi durumunda lisans iptali tehdidi kozunu oynadığı aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban yönetimine fayda gösterdiğine inanan YouTuberlara bakanlıkların kolaylık sağladığı belirtildi. 

Afganistan ve komşu Pakistan'dan 10 içerik üreticiye ulaşan gazete, Taliban'ı eleştiren videoların YouTube gibi platformlardan silindiğinin röportajlarda söylendiğini bildirdi. Bunlardan ikisi kuralları çiğnedikleri için gözaltına alınıp sorgulandıklarını ifade etti. 

"Afganistanımız" adını taşıyan bir kanal YouTube'da 350 bin takipçiye sahip ve General Mobin diye bilinen bir Taliban destekçisine odaklanıyor. Askerlerle konuşan Gobin, kıyafet yardımı yapıp hastaneleri ziyaret ediyor. 

"Dostdaran Kabul" adlı 40 bin takipçiye sahip kanalın çoğu videosu, Taliban dönemindeki kentsel gelişimi konu alıyor.

23 yaşındaki Milad Azizi'nin "Kabil Aşıkları" kanalıysa Taliban yetkililerinin de yer aldığı konulu eğlence videoları yayımlıyor. Ahlak polisiyle birlikte seriler hazırlayan Azizi'nin 20 çalışana sahip olduğu bildiriliyor. 

Washington Post, bu kanallardan bazılarının ayda binlerce dolar kazandığını ve bu rakamların Afganistan için yüksek miktarlar olduğunu aktarıyor. 

Ülkedeki internet herkesin erişemeyeceği bir durumda olduğu için özellikle yurtdışındaki Afganların bu videolara ilgi gösterdiği de haberde belirtiliyor. 

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU