Hizbullah heyeti, Gazze için ‘direniş hattına girmeyi’ reddeden Avn’ı ziyaret etti

Görüşmede cumhurbaşkanını seçme konusu da ele alındı

Eski Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 6 Şubat 2006’da Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile aralarındaki mutabakatı imzaladıkları gün el sıkışırken / Fotoğraf: Reuters

Lübnan Hizbullahı’ndan bir heyet, Hristiyan Özgür Yurtsever Hareketi’nin kurucusu eski Cumhurbaşkanı General Mişel Avn’ı ziyaret etti.

Bu adım, Avn ve hareketin taraftarlarını memnun etme girişimi olarak görüldü.

Hizbullah, İsrail ile süren ‘güneydeki çatışma’ için herhangi bir Hristiyan kanattan destek alamadı.

Avn da, Gazze’yi ve ‘meydanların birliği’ ilkesini desteklemek için güneyde savaşılmasını reddetti.

‘Meydanların birliği veya cephelerin birliği’ sloganı, Filistin, Lübnan ve diğer ülkelerdeki direniş güçleri arasında kullanılıyor.

Hizbullah heyeti, siyasetteki çekişmelerden uzak, sahadaki kesin ve objektif durum hakkında bilgilendirmek için Avn’ı evinde ziyaret etti.

İki müttefik arasındaki ilişki, Avn’ın görev süresinin sona ermesinden bu yana kötüleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hizbullah’ın güney cephesini ‘Gazze’ye destek cephesi’ haline getirme kararının ardından ilişkiler daha da kötüye gitti.

Avn destekçileri, diğer tüm Hristiyan güçler ve Maruni Patrikhanesi gibi İsrail ile çatışmaya girilmesini tamamen reddediyor.

Eski Cumhurbaşkanı Avn geçen ay yaptığı açıklamada şunları söylemişti;

Biz Gazze'ye savunma anlaşmasıyla bağlı değiliz, cepheleri birbirine bağlayacak olan da Arap Birliği’dir. Ancak Lübnan halkının bir kısmı tercihini yaptı. Hükümet pozisyon alamıyor. Zafer bir kesimin değil milletindir. İsrail’in Lübnan’a saldırısını öngörüp önceden cephe açıldığını söylemek sadece bir görüştür. Çatışmaya girmek tehlikeyi ortadan kaldırmayabilir aksine arttırabilir. Gazze ve güneydeki gelişmelerin cumhurbaşkanlığı krizinde pazarlık unsuruna dönüştürülmesi kesinlikle kabul edilemez, aksi takdirde şehitlerin fedakarlıkları boşa gidecek ve Lübnan için büyük kayıp olacaktır.

Partinin Avn’a ‘savaşın yayılmasını önlemek’ için gereken her şeyi yapacağına dair verdiği güvencelere rağmen, Özgür Yurtsever Hareketi’nden önde gelen kaynaklar, ‘meydanların birliği’ ilkesinin reddetmeye devam ettiklerini bildirdi.

Şarku’l Avsat’a konuşan, Hizbullah’a yakın bir kaynak, söz konusu heyetin Avn’a, güneydeki durum hakkında bilgi vererek, direnişin yeteneklerinin yüzde 10’undan fazlasını kullanmadığı ve savaşın yayılmasını önlemek için mümkün olan her şeyi yaptığı konusunda güvence verdi.

Kaynağa göre, görüşmede cumhurbaşkanını seçme konusu da ele alındı.

Hizbullah heyeti, partinin Gazze savaşı ve sonuçlarını, cumhurbaşkanı seçme konusundan ayrı tuttuğunu ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU