ABD'de 30'dan fazla Demokrat, Refah için Biden'a mektup yazdı

Meclis üyelerinden oluşan grup, "Barış acil bir ahlaki ve siyasi zorunluluktur" dedi

3 Mart 2024'te Filistinliler, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta İsrail bombardımanında yıkılan bir evin enkazının yanından geçiyor (AFP)

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki 30'dan fazla Demokrat, İsrail'in Gazze'nin güneyine olası bir kara harekatının, belirlediği yardım kurallarını ihlal edebileceği endişesiyle Joe Biden'a mektup yazdı.

Salı günü Başkan'a gönderilen mektupta grup, Refah'taki hareketin Biden'ın ABD silahlarını satın alan herhangi bir ülkenin bunları uluslararası insani hukuka uygun kullanması gerektiği yönündeki bildirisine aykırı olacağını belirtti.

Mektupta şu ifadelere yer verildi: 

İsrail ordusunun Refah'a yönelik kara harekatının masum siviller üzerinde yaratabileceği yıkıcı sonuçlara ilişkin derin aciliyet ve endişe duygularımızı ifade etmek üzere yazıyoruz.

ABD'nin BM Büyükelçisi Thomas-Greenfield'ın vurguladığı, "mevcut koşullar altında Refah'a hiçbir saldırı yapılmamalıdır" görüşünü paylaşıyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teksaslı Kongre Üyesi Joaquin Castro, Maryland'den Jamie Raskin ve Illinois'dan Jan Schakowsky'nin başını çektiği grup, İsrail'in Refah'a yönelik uzun süreli bir saldırısının oradaki Filistinlilerin yaşadığı "zaten korkunç koşulları daha da kötüleştireceğini" söyledi.

Kongre'nin 37 üyesinin imzaladığı mektupta, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun hükümet üyeleri tarafından ortaya konan planların sivillerin sınır dışı edilmesini ve "Gazze Şeridi dışındaki yerlere" nakledilmesini içerdiğine ve bunun Biden yönetiminin İsrail'e verilen yardımlarla ilgili kurallarını ihlal edebileceğine dikkat çekildi.

İsrail'e ABD silahlarını kullanırken uluslararası hukuka uymayı kabul etmesi için başlangıçta mart ortasına kadar süre tanınmıştı. Refah halihazırda havadan ateş altında ancak Başbakan Binyamin Netanyahu daha önce bir kara saldırısının "kaçınılmaz" olduğunu söylemişti.

Mektup şöyle devam ediyor:

Bu çatışma boyunca Amerikan ve uluslararası hukuk normlarına uyulmasını ve ABD yardımı alan herkesin NSM-20 tarafından talep edilen taahhütlerden sorumlu tutulmasını sağlamak için elinizdeki her aracı kullanmanızı istiyoruz.

Barış acil bir ahlaki ve siyasi zorunluluktur ve uluslararası insani hukuka sıkı sıkıya bağlı kalmak barışa giden yolda bize rehberlik edecektir.

Mektup hem Başkan Biden hem de Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in İsrail ve Hamas arasında ateşkes çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Salı günü olası ateşkesle ilgili bir soru üzerine "şu anda her şey Hamas'ın elinde" diyen Biden, İsrail hükümetinin işbirliğine açık olduğunu da sözlerine eklemişti.

Altı haftalık bir ateşkes anlaşması halihazırda masada ve Ramazan 11 Mart Pazartesi günü başlamadan önce yürürlüğe girmesi umuluyor.

Geçen hafta sonu Harris, "Gazze'de yaşanan muazzam boyuttaki acının acil bir ateşkes" gerektirdiğini söylemişti.

Bu konuşmanın Beyaz Saray yetkilileri tarafından yumuşatıldığı bildirilmişti ancak daha fazla Amerikalı, liderlerden tutum değişikliği talep ederken Biden yönetiminin söyleminde bir değişikliğe işaret ediyordu.

Demokrat grup, İsrail'in Gazze'nin kuzeyini bombalamasının ardından yaklaşık bir milyon Filistinlinin kaçtığı Refah'ın "süregelen insani krizi daha da derinleştirebileceğinden" endişe duyduklarını yazdı.

Ayrıca çatışmaların şiddetlenmesi halinde Hamas'ın elinde kalan İsrailli ve Amerikalı rehinelerin sağlığına ilişkin endişelerini de dile getirdiler.

Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı'na göre savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana en az 30 bin Filistinli hayatını kaybederken UNICEF de bölgedeki çocukların sağlığına ilişkin endişelerini dile getirerek bazılarının yetersiz beslenme ya da susuzluk nedeniyle öldüğünü bildirdi.

Savaş, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği ve en az 1200 kişinin öldüğü, yaklaşık 200 kişinin de rehin alınarak anklava götürüldüğü saldırıyla başlamıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU