BM Sözcüsü: Guterres, Hamas’ın işlediği iddia edilen cinsel ihlallere ilişkin raporu gizlemeye çalışmadı

Raporda, “Güneydeki en az üç yerde cinsel şiddetin meydana geldiğine inanmak için makul gerekçeler var” denildi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres / Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Hamas üyelerinin 7 Ekim saldırıları sırasında işlediği iddia edilen cinsel ihlallere ilişkin BM raporunu gizlemeye çalıştığına dair iddiaları reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, dün sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “BM Büyükelçimiz Gilad Erdan’a, Hamas ve yardımcıları tarafından 7 Ekim’de gerçekleştirilen toplu tecavüzlere ilişkin BM raporunu susturma girişimi konusunda derhal istişarelerde bulunmak üzere İsrail’e dönmesi talimatını verdim” ifadelerini kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dujarric, İsrail Dışişleri Bakanı’nın bu suçlamalarına yanıt olarak yaptığı açıklamada, “Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Pramila Patten’ın yürüttüğü çalışma eksiksiz ve hızlı bir şekilde yapıldı. Genel Sekreter hiçbir şekilde raporun ‘gizli’ kalmasını sağlayacak bir şey yapmadı” dedi.

Patten, dün raporla birlikte yayınlanan bir basın açıklamasında, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısı sırasında, tecavüz de dahil olmak üzere cinsel şiddetin birden fazla yerde meydana geldiğine inanmak için makul gerekçeler bulunduğunu belirtti.

Söz konusu raporda, “Çok sayıda bağımsız kaynaktan alınan bilgilere göre, güneydeki en az üç yerde tecavüz ve toplu tecavüz de dahil olmak üzere, çatışmayla bağlantılı cinsel şiddetin birden fazla yerde meydana geldiğine inanmak için makul gerekçeler var” denildi.

Raporda, Gazze’de tutulan rehinelerin cinsel şiddete maruz kaldığına dair ‘açık ve ikna edici bilgi’ olduğu da ifade edildi.

Ancak, bazı yerlerde bildirilen tecavüz olaylarının doğrulanamadığı da belirtildi.

Patten ve dokuz uzmandan oluşan heyet, İsrailli temsilcilerle 33 toplantı gerçekleştirdi.

Heyet ayrıca 7 Ekim saldırılarından sağ kurtulan tanıklar, serbest bırakılan rehineler, ilk müdahale ekipleriyle görüştü, 5 binden fazla fotoğraf görüntüsünü ve 50 saatlik video kaydını inceledi.

Patten, ‘insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi’ de içeren bu tür şiddetin, hala Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından tutulmakta olan rehinelere karşı işlenebileceğine inanmak için makul nedenlerin bulunduğunu da ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU