Berlin polisi 30 yıldır aranan solcu militanların peşine düştü

Militanlardan biri geçen hafta yakalanmıştı

Operasyona 1300 polis memuru katıldı (Reuters)

Berlin polisi 30 yıldan uzun süredir kaçak durumda olan iki solcu militanı bulmak için operasyonlarını yoğunlaştırdı.

Baader-Meinhof grubu olarak da bilinen Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) üyesi oldukları öne sürülen 69 yaşındaki Ernst-Volker Staub ve 55 yaşındaki Burkhard Garweg'in yakalanması için pazar günü düzenlenen operasyonun başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alman polisinin operasyon sırasında birkaç kişiyi kısa süreliğine gözaltına aldıktan sonra serbest bıraktığı aktarıldı. Polisten yapılan açıklamada, kimlik kontrolleri sonrasında gözaltına alınan kişilerin aranan militanlar olmadığı belirtildi.

1970'ler ve 1980'lerde Batı Almanya'yı sarsan bombalama, cinayet ve insan kaçırma eylemlerine imza atan RAF'ın üç üyesi yakalanamamıştı.

Geçen pazartesi günü 65 yaşındaki Daniela Klette'nin yakalanmasıyla birlikte, diğer iki firarinin bulunmasıyla ilgili çalışmalar da yoğunlaştırıldı.

Europol'ün en çok arananlar listesinde "tehlikeli" diye nitelenen tek kadın şüpheli olan Klette, 1999-2016'da gerçekleştirilen bir dizi soygun ve cinayet girişimiyle suçlanıyor.

Klette'nin diğer iki şüpheliyle temas halinde olabileceğini düşünen Berlin polisi, Staub ve Garweg'in de halen başkentte yaşadığını varsayıyor.

Polis ayrıca, üç firari militanın da yıllardır süpermarketleri ve para taşıyan araçları soyarak geçimlerini sağladığına inanıyor.


Andreas Baader ve Ulrike Meinhof tarafından kurulan radikal solcu grup RAF, Vietnam Savaşı'na karşı yükselen Alman öğrenci hareketinin içinden çıkmıştı. Örgüt, en faal dönemini yaşadığı 1970'lerde aralarında kamu görevlileri, polis memurları, iş insanları ve Amerikan askerlerinin de olduğu en az 33 kişiyi öldürmüştü.

1976'da aralarında Baader ve Meinhof'un da bulunduğu, 4 örgüt yöneticisi cezaevinde ölü halde bulunmuştu. Yetkililer örgüt üyelerinin toplu şekilde intihar ettiğini bildirse de, ölümler Alman kamuoyu tarafında şüpheli olarak görülmüştü.

Almanya'nın terör örgütü olarak kabul ettiği RAF'ın sonraki nesilleri 1998'de örgütü feshetmişti. Reuters haber ajansının Köln bürosuna militanlar tarafından gönderilen ve "RAF adındaki şehir gerillası grubu tarihe karıştmıştır" ifadelerinin yer aldığı mektupla örgütün feshi ilan edilmişti.
 

Independent Türkçe, Euractiv, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU