İsrail'in Filistinlileri tuttuğu "kafesler" tepki topladı

Mahkeme, koşulların insani olmadığına hükmetti

İsrail hapishanelerinde yaklaşık 8 bin Filistinli tutuklu bulunuyor (Haaretz)

İsrail'de polis, cezaevi kapasitesinin yetersizliğinden dolayı Filistinli tutukluları kafes benzeri hücrelerde tutmaya başladı.

Haaretz'de yer alan haberde, Kudüs yakınlarındaki Atarot'ta yer alan polis karakolunda bu tip bir uygulamanın yapıldığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, karakoldaki kafes benzeri hücrelerde tutulan Filistinlilerin, savaş öncesi dönemde İsrail'e giriş izni bulunan ancak savaşın patlak vermesiyle bu izinlerin iptaliyle gözaltına alınan kişiler olduğu belirtildi.

Çevresine dikenli tellerin çekildiği hücreler tek bir polis memuru tarafından korunurken, Haaretz'in ele geçirdiği fotoğrafta bir tutuklunun yerdeki ince bir matın üzerinde yattığı görülüyor.

Gazetenin aktardığına göre, birkaç haftadır kullanılan kafes benzeri hücreler resmi cezaevi statüsüne sahip değil. 

Yargıya taşınan konuyla ilgili mahkemenin bu gözaltı tesisinin kullanılmaması yönünde karar aldığı ancak polisin bu karara uymadığı aktarıldı.

Geçen salı Kudüs'te görülen davada, Nablus kentinden bir Filistinlinin bu hücrelerde tutulması mahkemeye sunuldu.

Yasadışı olarak İsrail'de bulunma suçlamasıyla karşı karşıya kalan Filistinli tutuklunun avukatı, "Temel şartlar sağlanmadan, soğukta ve dışarıda tutuluyor. Bunlar insanlık dışı koşullar" dedi.

Davaya bakan yargıç Gad Ehrenberg de, hücrelerdeki koşulların "insani olmadığına" hükmederek konunun Kudüs polisi tarafından çözülmesi kararını verdi.

Geçen ay, aynı tesiste tutulan bir başka Filistinli mahkemenin temel hakların sağlanamadığı yönündeki kararıyla birlikte serbest bırakılmıştı. Filistinli tutuklunun avukatı, müvekkilinin aşırı soğukta battaniye dahi verilmeden, gıdaya ve temiz suya erişimsiz şekilde 4 günden fazla tutulduğunu öne sürmüştü.

İsrail polisiyse tesisin, gözaltına alınan kişilerin sorgusu için geçici bir süreyle kullanıldığını öne sürüyor.


Independent Türkçe, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU