Kırım'da bomba yüklü otomobil alarmı

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana ise Putin'in "nükleer savaş blöfü" yaptığını savundu

Patlayıcı yüklü araçla ilgili iddialara Ukrayna'dan henüz yanıt gelmedi (@RIA-Novosti/Telegram)

Rus istihbaratının, Kırım'da bomba yüklü bir aracın inflak ettirilmesini önlediği bildirildi.

Rus devletine ait haber ajansı Ria Novosti'nin bugün aktardığına göre, iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) bağlı görevliler, Kırım'daki bir arabada el yapımı patlayıcı buldu. 

Olayın, Kırım'ın kuzeyindeki Azak Denizi'ne kıyısı olan Canköy şehrindeki geçiş noktasında gerçekleştiği belirtildi. Söz konusu yer, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım sınırları içinde kalıyor. 

Rus devletine ait RT'nin aktardığına göre şehir, Herson Oblastı'yla Kırım'ı birbirine bağlayan noktalardan biri. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FSB görevlilerinin patlayıcıyı şoför koltuğunun altında bulduğu, daha sonra aracı güvenli bir noktaya götürüp bombayı etkisiz hale getirdiği aktarıldı.

Ria Novosti'ye konuşan ve kimliğinin paylaşılmamasını isteyen bir kaynak, incelemelerde bombanın "NATO ülkeleri tarafından Ukrayna'ya gönderilen yabancı menşeli parçalarla hazırlandığının tespit edildiğini" öne sürdü.  

Aracın, Herson bölgesindeki bir kolluk kuvveti görevlisi tarafından sürüldüğü belirtilirken, şoförün kimliği paylaşılmadı. Olayla ilgili inceleme başlatıldığı bildirildi.

Rusya, oblastın merkezi Herson şehrini Mart 2022'de ele geçirmiş, aynı yıl eylülde yapılan referandumla bölgenin ilhak edildiği duyurulmuştu. Ukrayna ise ekimde başlattığı saldırılarda şehri tekrar ele geçirmişti. Rusya halen tüm oblastta hak iddia etse de bölgenin sadece bir kısmının kontrolüne sahip. 
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de başlattığı savaşın iki yılı geride kalırken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna'ya asker göndermelerinin "ihtimal dışı olmadığını" söylemesi tartışma yaratmıştı.

Fransız Le Monde gazetesi, dünkü haberinde Paris yönetiminin Ukrayna'ya özel harekat birliklerini gönderebileceğini yazdı. Kimliği paylaşılmayan kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Polonya'da Ukraynalı askerlere eğitim veren bazı özel harekatçılar, doğrudan Ukrayna'ya gönderilebilir. 

Özel harekatçıların, Ukrayna'da askerlere hava savunma sistemlerinin kullanılmasına yönelik eğitim verebileceği belirtildi. Paris yönetiminin bu hamleyle Moskova adına "stratejik bir açmaz" yaratarak Rusya'nın Ukrayna topraklarına saldırılarını kısıtlamaya çalışacağı savunuldu.

Putin, perşembe günkü açıklamasında Macron'u eleştirerek, NATO askerlerinin Ukrayna'da konuşlandırılmasının "nükleer savaşa yol açabileceğini" söylemişti.
 


"Putin blöf yapıyor"

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana ise Putin'in nükleer savaş tehdidinin gerçek değil psikolojik bir yıpratma taktiği olduğunu savundu.

Geoana, İspanyol gazetesi El Pais'te dün yayımlanan söyleşisinde, Putin'in iki yıldır böyle tehditlerle gündeme geldiğine işaret ederek, bunun Rusya gibi nükleer güce sahip bir ülke için "çok sorumsuzca" olduğunu söyledi.

NATO'nun iki numaralı ismi, Rus liderin nükleer tehditlerle "baskı ve yıldırma stratejisi" izlediğini belirtti. Geoana, Macron'un sözlerine ithafen de "NATO'nun Ukrayna'ya asker gönderme niyeti ve planı yok" dedi.


Independent Türkçe, RT, El Pais, Le Monde

DAHA FAZLA HABER OKU