Rus basınında Gazze savaşı: "Uluslararası gazeteciler İsrail'e Gazze'ye girmelerine izin verme çağrısında bulundu"

Gazze savaşının 146. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

BBC uluslararası editörü Jeremy Bowen da mektubu imzalayanlardan biri

Independent Türkçe için 29 Şubat Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 146. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

Husiler çevreye duyarlı davranmıyor

Yemenli isyancıların eylemleri Kızıldeniz'i felaketin eşiğine getirdi

İki uluslararası (askeri) misyonun karşı koymasına rağmen Yemen intikamcıları Kızıldeniz'de askeri ve sivil gemilere saldırıları sürdürmenin yanı sıra, ABD ve Birleşik Krallık askerlerine mütemadi şekilde füze darbeleri indiriyor. 28 Şubat'ta Husi dron kamikazeleri Almanya'nın Hessen askeri gemisine saldırdı.

Ayrıca, Husilere karşı direnen Yemen hükümeti, intikamcı kuvvetlerin denizin dibindeki uluslararası internet kablolarına zarar verdiklerini açıkladı. Uluslararası ticarete finansal açıdan verdiği tüm zararların yanı sıra, intikamcı güçlerin aktifliği Kızıldeniz'de çevre felaketinin yaşanabileceği tehdidini ortaya çıkarıyor.

Yemen'deki durum gergin olarak kalıyor. Geçen 18 Aralık'tan bu yana Kızıldeniz'deki gemi navlunun güvenliğini temin etmek için 12 12 ülkenin koalisyonu çalışırken ABD ve Birleşik Krallık ise fiiliyatta her gün Yemen'in askeri bölgelerine darbeler indiriyor. Ancak bu girişimler şimdiye kadar başarıya ulaşamadı: Geçen iki ayda Husi saldırılarının sadece arttı.

28 Şubat'ta intikamcılar iki gün önce Kızıldeniz'e varmış Alman Hessen askeri gemisine saldırdılar. Darbeyi defetmeyi başaran gemiye zarar dokunmadı. Aynı gün Amerikan askerleri üç Husi dronunu daha vurdular.

Ayrıca Husileri, Kızıldeniz'in dibindeki uluslararası iletişim kablolarına saldırı yapmakla suçluyorlar. Toplamda Kızıldeniz'in dibine 16 hat döşenmiş olup o kablolardan uluslararası bilgi ağının yüzde 17'si geçiyor. Bu kablolar Avrupa'yı Hindistan ve Doğu Asya'ya bağlıyor.

Husiler su altındaki hatlara saldırıyı kabul etmiyor.

Karşı durmanın güçleneceğini Husilerin, Yemen dağlarında saklanmaları ve füze fırlatmaları için gizli alanlar yapmaları gösteriyor. Yemen'in Kuzey Batı'sındaki dağların yüksekliği yaklaşık 2 bin metre olup bu durum Husilerin askeri alanlarını bulmak da ABD'lilerin işini zorlaştıracaktır.

Hal böyleyken hareket üyeleri İsrail'in, Gazze'deki askeri hareketlerini durdurması halinde uluslararası gemilere saldırıları durdurmaya hazır olduklarının altını çiziyorlar. 


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

"Tüm risklerin farkındayız" 

Yabancı gazeteciler İsrail'e Gazze'ye girmelerine izin verme çağrısında bulundu

Aralarında BBC'nin de bulunduğu 55 uluslararası medya kurumu İsrail'e yayımladıkları açık mektupta özgürce ve engelsiz şekilde Gazze Şeridi'ne girmelerini temin etmesini istedi.

BBC gazetecileri dışında mektubu Sky News, ITV, Channel 4, ABC, CBS, NBC ve  CNN muhabirleri ve program sunucularının bulunduğu Birleşik Krallık ve ABD kanallarının çalışanları imzaladı.

Gazze'de savaşın başlamasının üzerinden beş ay geçmişken İsrail askerlerinin refakatinde ender gidişleri hesaba katılmazsa uluslararası gazetecilerin o bölgeye gitmesine hala izin verilmemektedir” diye mektupta ifade edildi.

Mektupta aynı zamanda Mısır ve Gazze Şeridi'ndeki Refah sınır kapısından geçişe izin vermesi için Mısır hükümetinden de ricada bulunuldu.


İzvestiya:
 

 

Husiler Kızıldeniz'in dibindeki kabloları havaya uçurmakla suçlanıyor

İsrail medyası Husileri, Kızıldeniz'in dibindeki kablolara zarar vermekte suçladı.

Kabloların zarar görmesi olayında Husilerin doğrudan müdahalesine ilişkin kanıtlar bulunmuyor.

Yemen hareketi temsilcileri ABD'yi sabotaj yapmakla suçladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU