İsrail yerleşim yeri açmaya devam ediyor: Bu bizim dünyaya cevabımızdır

Smotrich, Kudüs yakınlarında yeni bir yerleşim birimi inşa edilmesini onayladı ve “Bu ivmeyi ülke genelinde sürdüreceğiz” dedi

Washington, Batı Şeria'daki yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Bu, eski Amerikan tutumuna dönüş anlamına geliyor / Fotoğraf: AFP

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Filistinlilerin gelecekteki bağımsız devletin çekirdeği olarak gördüğü topraklarda İsrail'in yerleşim yerleri açmaması yönündeki uluslararası baskılara meydan okuyarak, Batı Şeria'daki yerleşim yerlerini genişletme sözü verdi.

Smotrich salı günü, Kudüs'ün güneyinde yer alan bir grup Yahudi yerleşim yeri olan "Gush Etzion"da "Mishmar Yehuda" adlı yeni bir yerleşim yerinin inşasına onay verdiğini duyurdu ve İsrail'in daha fazla yerleşim birimi inşasına izin vermeye devam edeceğini söyledi. Açıklamada, "Ülke genelinde yerleşim eylemini sürdüreceğiz" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Amerikan pozisyonu

İsrail’in bu adımı, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in, Washington'un Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini uluslararası hukuka aykırı bulduğunu söylemesinden birkaç gün sonra geldi. Bu, Donald Trump yönetiminin benimsemeyip döndüğü eski Amerikan tutumuna geri dönüş anlamına geliyor.

Bu değişiklikle Amerika Birleşik Devletleri, 1967 savaşında İsrail'in ele geçirdiği topraklar üzerine inşa edilen yerleşimlerin yasa dışı sayıldığı, dünyadaki çoğu ülkenin benimsediği pozisyona geri döndürdü. İsrail, Yahudi halkının topraklarla olan İncil’e dayalı tarihi bağlarını öne sürerek bu görüşe karşı çıkıyor.

Filistinliler, Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinin genişletilmesinin; İsrail'in, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devlet’i kurma isteklerini baltalamaya yönelik bilinçli politikasının bir parçası olduğunu söylüyor.

İsrailli bakanlar geçtiğimiz hafta, yerleşimlerde yaklaşık 3.300 evin inşasını onaylamak için bir planlama konseyi toplama konusunda anlaştılar; Blinken bu kararın, İsrail ile Filistinliler arasında on yıllardır süren çatışmayı iki devletli çözüm yoluyla sona erdirme çabalarını yeniden başlatmaya çalışan Washington'u hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Bu bizim dünyaya cevabımız

Bir yerleşim yerinde yaşayan ve daha fazla yerleşim birimi inşasını destekleyen Smotrich, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koalisyon hükümetindeki aşırı sağ yerleşimci partilerden birinin liderliğini yapıyor.

Gush Etzion Bölge Konseyi Belediye Başkanı Shlomo Neman, "Bu, aynı zamanda dünya ülkelerine cevabımızdır. Daha fazla yerleşimci, daha fazla okul, daha fazla yol ve daha fazla anaokulu ile ilerlemeye ve (Gush Etzion'u) güçlendirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yerleşimlerin genişlemesini izleyen İsrail "Barış Şimdi" topluluğu, geçen ay yayınladığı raporunda, ekim ayında başlayan Gazze savaşından bu yana yerleşim faaliyetlerinde benzeri görülmemiş bir artış yaşandığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi tarafından yayınlanan bir rapordan edindiği bilgiye göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki 279 yerleşim yerinde 700.000 civarında yerleşimci yaşıyor; bu sayı 2012 yılında 520 bin civarındaydı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Arabia, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU