ABD: İsrail, ramazan ayında Mescid-i Aksa'da ibadet etmek isteyenlere kısıtlama getirmemeli

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller “İsrail'in, ramazan ayı boyunca barış içinde ibadet edenlerin Mescid-i Aksa’ya erişimini kolaylaştırması konusundaki ısrarlarımıza devam ediyoruz” dedi

20 Şubat 2024, Kudüs'ün Eski Şehri'nde, Yahudiler tarafından Tapınak Tepesi olarak da bilinen Mescid-i Aksa’nın içinde yer alan Kubbetüs-Sahra'dan bir görüntü / Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller “İsrail'in, ramazan ayı boyunca barış içinde ibadet edenlerin Mescid-i Aksa’ya erişimini kolaylaştırması konusundaki ısrarlarımıza devam ediyoruz” dedi

İsrailli aşırı sağcı Bakan Itamar Ben-Gvir’in, Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girişini engelleme çağrısının ardından ABD, ramazan ayı boyunca Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya ibadet etmek için gelecek olanların girişlerine izin verilmesi çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP’nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller gazetecilere “İsrail'in, ramazan ayı boyunca barış içinde ibadet edenlerin Mescid-i Aksa’ya erişimini önceki uygulamalara uygun bir şekilde kolaylaştırması konusundaki ısrarlarımıza devam ediyoruz” dedi.

Miller, “Bu sadece yapılması gereken doğru şey değil, sadece insanlara hak ettikleri ve hakları olan dini özgürlüğü vermekle ilgili değil, aynı zamanda İsrail'in güvenliği için de doğrudan önemli bir konu” dedi.

Miller, “Batı Şeria'da veya genel olarak bölgede, gerilimleri alevlendirmek İsrail'in güvenliği için çıkarına değildir” dedi.

İsrail, 11 Mart'ta başlayacak Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya ibadet etmek için gelecek olanları yönetmenin yollarını değerlendiriyor. Ramazan ayı, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail içinde başlattığı büyük saldırıya yanıt olarak İsrail'in, Gazze Şeridi'nde askeri harekatı sürdürmesiyle birlikte geliyor.

Geçen  hafta İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, Batı Şeria'daki Filistinlilerin ramazan ayında dua etmek için Kudüs'e girmelerine ‘izin verilmemesi gerektiğini’ söyledi.

Ben-Gvir “Herhangi bir risk alamayız. Gazze'de kadınlarımız ve çocuklarımız rehin olamaz, Hamas’ın Mescidi Aksa’da kutlamalarına izin veremeyiz” dedi. Bakan, Mescid-i Aksa'nın Yahudiler tarafından kontrol edilmesi çağrısında bulunan aşırı sağcı bir partiye liderlik ediyor.

ABD, ramazan ayı başlamadan önce Gazze'de ateşkes anlaşması yapılması için baskı yapıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU