ABD Başkanı Biden yıllık sağlık muayenesinden geçti

"Doktorlar çok genç göründüğümü düşünüyor"

Biden, seçim kampanyasında yaşı ve sağlığıyla ilgili endişeleri gidermeye çalışıyor (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın doktoru, tıbbi incelemelerin ardından liderin görevini yerine getirebilecek durumda olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray doktoru Kevin O'Connor, yıllık sağlık muayenesinin ardından Biden'ın "görevini sürdürmeye uygun durumda" olduğunu söyledi. 

O'Connor, dünkü açıklamasında liderin sağlığında "endişe verici yeni bir duruma rastlanmadığını" da belirtti. 

Doktor, 81 yaşındaki Biden'ın "tüm sorumluluklarını eksiksiz şekilde yerine getirebileceğini" ifade ederken, liderin haftanın 5 günü çalışmaya devam edeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden, Maryland eyaletindeki askeri hastaneden çıktıktan sonra yaptığı açıklamada "Her şey çok iyi durumda" dedi.

Sonuçların "geçen yıldan farklı olmadığını" söyleyen Biden, "Doktorlar çok genç göründüğümü düşünüyor" diye espri de yaptı. 

Biden, anormal kalp ritmi nedeniyle kalp kulakçıklarının hızlı ve düzensiz şekilde kasılmasıyla ortaya çıkan atriyal fibrilasyon rahatsızlığı tedavisi görüyor. O'Connor, tedavi kapsamında liderin kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar almayı sürdürdüğünü belirtti. 

Biden'ın ayrıca reflüsü de var, bu nedenle konuşurken sık sık boğazını temizliyor. 

O'Connor, incelemelerde kapsamlı bir nörolojik tetkik yapıldığını ve inme ya da Parkinson hastalığına dair bir bulguya rastlanmadığını aktardı. 

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Biden'ın yaşı ve sağlık durumu gündemden düşmüyor. Liderin rakibi olan eski ABD Başkanı Doland Trump ise 77 yaşında.

Biden hakkında başkan yardımcısı olduğu dönemde gizli belgeleri eve götürdüğü iddiaları üzerine inceleme başlatan özel komisyon, 8 Şubat'ta rapor yayımlamıştı. 345 sayfalık raporda Biden için "iyi niyetli, hafızası zayıf ve yaşlı biri" nitelendirmesi yapılmıştı.

Biden ise düzenlediği basın toplantısında rapora "Hafızam çok iyi" diyerek tepki göstermişti. Ancak aynı toplantıda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi için "Meksika Devlet Başkanı" ifadesini kullanmıştı


Independent Türkçe, BBC, The Hill

DAHA FAZLA HABER OKU