Muhabirin telefon numarasını ifşa eden Meksika lideri, kendisini savundu

YouTube, Obrador'un basın toplantısının videosunu taciz ve siber zorbalıkla ilgili politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdı

(AP)

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, New York Times muhabirinin özel telefon numarasını ifşaladığı basın toplantısının videosunu düzenleyen YouTube'u "otoriter" diye eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

YouTube, taciz ve siber zorbalıkla ilgili politikalarını ihlal ettiğini belirterek videoyu kaldırdı ancak daha sonra muhabirin özel bilgilerini içermeyen düzenlenmiş halini yeniden yayımladı.

Lopez Obrador basın toplantısında, 2018'deki başkanlık döneminde müttefiklerinin uyuşturucu kartelleriyle görüştüğü ve onlardan milyonlarca dolar aldığı iddialarını inceleyen soruşturmayla ilgili bir haber hakkında yorum isteyen New York Times'dan gelen bir mektubu okumuştu. Bu soruşturma, ABD hükümeti tarafından rafa kaldırılmıştı. 

Aynı basın toplantısında New York Times'ın Meksika bürosunun şefi Natalie Kitroeff'in özel telefon numarasını okuyarak özel bilgilerini ifşa ettiği için tepki çekmişti.

Videonun yayımlanmasının ardından Obrador, "başkanın itibarının kişisel verilerin korunması kanunundan üstün olduğunu" iddia etti.

Meksika'nın bilgi edinme özgürlüğü kurumu INAI, olayla ilgili bir soruşturma başlattığını açıkladı.

Ancak Lopez Obrador, Youtube'u sansür yapmakla suçlayarak sert bir şekilde karşılık verdi; platformun zorba ve otoriter bir tavırla hareket ettiğini söyledi.

Obrador, "YouTube, 22 Şubat Perşembe günü basın toplantısı videomuzu sansür nedeniyle kaldırdı çünkü onlara göre 'topluluk kurallarını ihlal ediyor'. Bu kibirli ve otoriter bir tutum. Tam bir çöküş içindeler" iddiasında bulundu.

Günlük basın toplantılarında rutin olarak medyayı yerden yere vuran Başkan, Amerika'nın Özgürlük Heykeli'nin "boş bir sembol haline geldiğini" de söylemişti.

Obrador, "Neyse ki ülkenin dönüşümü için mücadelemize sadece desteksiz değil, oligarşinin manipülatif medyasına karşı da bildiriler dağıtarak başladık. Ne iktidar mafyası ne de gazeteciliğin yeraltı dünyası bizi susturamayacak" diye belirtmişti.

Ancak, muhabirin telefon numarasını açıklamasının hemen ardından yayımlanan söz konusu New York Times haberi hakkında konuşmadı. Haberde ABD'nin iddialarla ilgili hiçbir zaman resmi bir soruşturma açmadığı ve yetkililerin nihayetinde tahkikatın rafa kaldırdığı belirtiliyor.

Başkan tüm suçlamaları reddetmiş ve bunun "tamamen yanlış" olduğunu söylemişti.

New York Times, Lopez Obrador'un bu hareketini "bir dünya liderinin yaptığı rahatsız edici ve kabul edilemez bir taktik" diye kınadı.

Lopez Obrador geri adım atmadı ve şöyle dedi:

Bize iftira atıyor. Eğer çok endişeleniyorsa telefon numarasını değiştirmeli.

Meksika, savaş bölgeleri dışında gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olarak biliniyor ve bir gazetecinin kamuya açık herhangi bir özel bilgiye sahip olması ters tepebiliyor. Ülke özellikle suç çetelerini ve yaygın yolsuzlukları araştıran Meksikalı gazeteciler için tehlikeli kabul ediliyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU