Rus basını, 144. gününde Gazze savaşını nasıl gördü?

Independent Türkçe için 27 Şubat Salı günü Rus basınında yer alan haberleri derledik

Fotoğraf: AFP

Independent Türkçe için 27 Şubat Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 144. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor? 
 

 

TASS:

Rusya'nın BM Daimi Misyonu, İsrail'in Rusya ile Hamas'ı karşılaştırmasını saçmalık olarak nitelendirdi

Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyansky, Yahudi devletinin Gazze Şeridi'nde sivillerin öldürülmesini teröristlere karşı bir mücadele olarak göstermeye çalıştığını kaydetti

Diplomat X heabında, "Ukrayna ve İsrail belirgin şekilde aynı şeyi-insanlığa ve uluslararası arası insani haklara karşı savaşıyor" diye yazdı.

Polyanski, "BM ile birlikte İsrail'in uluslararası insanlık haklarını çiğnemesini teröre karşı mücadele olarak sunma girişimlerine karşı mücadele edeceğiz. Aynen bu şekilde Ukrayna 10 seneden bu yana Donbas'ta katledilmesini teröre karşı mücadele olarak nitelendirirken sonuçta uluslararası mahkemeden tokatı yedi" ifadelerini kullandı.

Rus diplomat aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'daki hareketlerini Hamas'ın İsrail'e saldırısıyla kıyaslanan İsrail'in BM'deki Daimi Temsilcisi Gilad Erdan'ın sözlerini "saçmalık" olarak nitelendirdi.

Polyanski, "Saçmalık sürüyor...Bir hafta önce biz İsrail Temsilcisinin "Birleşik Milletler Teşkilatı'nın HAMAS olduğunu duymuştuk. Bugün ise Rusya, Hamas'tır" diye yazdı.
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

Filistin hükümeti politikacılardan kurtuldu

İsrail ile müzakereler teknokratlar tarafından yürütülecek

Filistin'de yaşanan siyasi değişiklikleri Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde tek hükümet kurulması amacı taşıyor. Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, pazartesi günü Kommersant'a yaptığı açıklamada 2019 yılından bu yana görevde olan hükümetinin istifa ettiğini açıkladı. Filistin'in Moskova Büyükelçisi Abdel Hafız Nofal yeni kabinen politik ilkelerle şekillenmeyeceğini söyledi: Kabinede görev alacak teknokratlar Gazze'ye yardımın sevk edilmesi ve bölgenin yeniden yapılanmasına odaklanacaklar.

İştiyye hükümeti de jüri olarak tüm Filistin toprakları olan Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yönetiyordu. Ancak 2007 yılında Hamas'ın iktidarı ele geçirmesinden sonra Filistin yönetimi Gazze Şeridi'nden kovulmuştu.
Al Mayadeen TV kanalı kaynakları Gazze savaşından sonraki dönemi yönetmek için Filistin yönetiminde ABD'nin yeni elemanlara ihtiyacı olduğunu belirtti.

Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Kurulu Üyesi, Çalışma Bakanı Ahmed Macidalani, Kommersant'a yaptığı açıklamada hükümetin istifasının Amerikan baskısıyla alakasının olmadığını ifade etti.

Kommersant'a açıklama yapan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi uzmanı Kirill Semyonov Filistin Hükümeti'nin istifası için sadece ABD'nin değil öncelikle Katar olmak üzere bir dizi Arap ülkesinin ve aynı Türkiye'nin bastırdığını söyledi.

Kirill Semyonov, sözlrine şöyle açıklık getirdi: 

"Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (Mahmud Abbas'ın başında bulunduğu Fetih) Filistinliler arasında hiçbir popülaritesi bulunmuyor. Hamas'ın alternatifinin olmaması hesaba katıldığında Filistinlilerin yaklaşımı pozitifti ancak çerçeve dışına çıkıldı."

Şark'ul Awsat gazetesinin verdiği bilgiye göre Başbakanlık koltuğuna esas aday Filistin Yatırım Fonu Başkanı Muhammed Mustafa'dır. Kendisinin, Batı'nın maliye kurumları ve Körfez ülkeleriyle geniş ilişkileri var. Geçen ocak ayında Davos'ta Dünya Ekonomi Forumu'nda Filistin heyetine başkanlık yapmış Mustafa orada Gazze Şeridi'nin yeniden yapılandırılması planını sunmuştu.
 

 

Lenta.ru:

İsrail'de Hamas liderinin olası varlığı konuşuldu

WP: İsrail'de Hamas lideri Sinwara'nın olası varlığından bahsettiler

İsrail, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Gazze Şeridi'nin altındaki tünelde labirent ağının içinde olabileceği ifade edildi. Bununla ilgili haber Washington Post gazetesinde yayımlandı.

Sinvar'ın, Gazze Şeridi'nin Güney kısmındaki Han Yunus kentindeki tünel labirentinde saklandığı değerlendiriliyor... ABD resmi yetkilileri Sinvar'ın doğduğu kentin altında saklanmasına ve etrafına rehineleri topladığına ilişkin İsrail'in değerlendirmesine katıldıklarını ifade etmişler" diye gazete yazıyor.

İlave olarak tünellerin haritalarını çıkarma yoluyla HAMAS liderinin araması için ABD'nin, İsrail'e analitik yardım yaptığı da ifade ediliyor. Buna rağmen İsrail, Amerikan istihbaratının ve askerlerinin çatışma bölgelerinde görev yapmadığının altını çiziyor.

Daha önce Hamas ile görüşmelerde rehinelerin takası konusunda İsrail'in taviz vermeye hazır eğiliminde olduğu ifade edilmişti. Yahya Sinvar'ın da bu öneriyi kabul etme eğiliminde olduğu düşünülüyor.

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU