IŞİD yılın başından bu yana Suriye’de 100’den fazla kişiyi öldürdü

Mart 2013’te hezimete uğramasına rağmen

Fotoğraf: AFP

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) terör örgütü IŞİD’in fiili yenilgisine ve 2019 yılında Suriye topraklarının tüm coğrafi bölgesi üzerindeki kontrolünün sona ermesine rağmen 2024’ün başından bu yana Suriye topraklarında gerçekleştirdiği 50 saldırıda 100’den fazla sivil ve askeri öldürdüğünü açıkladı.

SOHR, bu hücrelerin ‘ani saldırılar düzenlemeye ve mayın yerleştirmeye dayalı olarak, rejim güçlerinin ve onlara bağlı militanların saflarında ölümlere yol açtığını ve söz konusu saldırılar sırasında sivillerin hayatını kaybetmesine neden olduğunu’ açıkladı. Öte yandan rejim güçleri ve ona bağlı milislerin gerçekleştirdiği karşı operasyonlar devam ederken, Rus Hava Kuvvetleri son dönemde IŞİD üyelerinin Suriye çölünde saklandığı bölgelere yönelik operasyonlarını artırdı.

SOHR istatistiklerine göre, yılın başından bu yana IŞİD hücreleri çölde 50 ayrı saldırı düzenledi. Fırat’ın batısı ile Deyrizor çölünde, Rakka’da ve Hums’ta pusu, silahlı saldırı ve patlamalara şahit olundu.

SOHR’a göre, Suriye çölündeki çatışmalar sırasında ölenlerin sayısı 2024’ün başından bu yana 133’e ulaştı. Bunların 17’si IŞİD üyelerinden, 101’i Esed güçleri ve onlara bağlı milislerden, 13’ü Suriye uyruklu İran yanlısı milislerden ve 5’i ise çöl mantarı toplayan sivil köylülerden oluşuyor.

SOHR, Deyrizor kırsalında düzenlenen 16 saldırıda, 7 İran yanlısı milis, iki örgüt üyesi dahil olmak üzere 27 unsurun yanı sıra mantar toplayan iki sivilin hayatını kaybettiğini kaydetti. Humus çölündeki 27 saldırıda, 3 İran yanlısı milis ve 12 örgüt üyesi olmak üzere toplam 50 silahlı kişi ve 6 sivil öldürüldü. Rakka çölündeki 3 saldırıda ise 11 unsur ve 3 örgüt üyesinin öldürülmesiyle sonuçlandı. Ayrıca Hama çölünde 10 askerin, biri çocuk 7 sivilin ölümüyle sonuçlanan 3 diğer saldırı, Halep çölünde ise İran yanlısı 3 milisin ölümüyle sonuçlanan bir saldırı düzenlendi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU