40 yaşından önce çocuk yapmak istemiyorum, neden gençliğimi heba edeyim ki?

Arkadaşlarımın hepsinin ne zaman zorluklara göğüs gerip sonunda çocuk sahibi olmak istediklerine dair kesin planları var. Beklemek istemem tuhaf mı?

Biraz daha yaşlı ve bilge hale gelene kadar, biraz daha istikrarlı bir mali duruma ve daha oturmuş bir kariyere sahip olana kadar beklemeyi tercih ederim (Unsplash)

Yorum Noel yemeğimizin ortalarında geldi. Keçi peynirli kanepeler ve biftek arasında bir yerde arkadaşlarımdan biri çocuklar hakkında ve masanın etrafındakiler arasında kimin bir sonraki çocuğu yapacağından konuşmaya başladı.

Kimin bekar olup olmadığına göre birkaç tane iki, üç ve 4 yıllık zaman çizelgesi vardı. Sonra sıra bana geldi.

Arkadaşım düşünceli bir şekilde, "Çocuk sahibi olacağından emin değilim Liv" dedi.

Olursa da uzun zaman sonra olacak.

Nedenmiş o?

Bence sen başka şeylere çok odaklanmışsın.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk başta kıl oldum. Bir yıl içinde biriyle tanışıp hamile kalma ve bir aile kurma şansım her zaman vardı. Tanrı biliyor ya, başkaları da bunu yaptı. Ama düşününce, sanırım haklıydı.

29 yaşındayım ve kafayı kariyerimle bozmuş durumdayım. Gelecek 5 yıl içinde ulaşmak istediğim net hedefler ve takip etmeyi düşündüğüm yollar var. Bir de arkadaşlıklarım ve onlarla birlikte gelen sosyalleşme var. Ajandam sürekli dolu, çoğu zaman haftalar öncesinden. Bir çocuğun buna nasıl sığacağından emin değilim. Ve anlaşılan o ki, bu konuda yalnız değilim.

Yeni bir araştırma, kadınların hayatlarının çok daha geç dönemlerinde çocuk sahibi olduklarını ortaya koydu. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) bu ay açıkladığı rakamlar, İngiltere ve Galler'de şu anda 40'lı yaşlarında olan kadınların annelerine göre on yıl geç çocuk sahibi olduklarını gösterdi. Öte yandan araştırma, 30 yaşından önce çocuk sahibi olan kadınların sayısının iki nesil içinde neredeyse yarı yarıya azaldığını da ortaya koydu. Ve bahse girerim bu rakam yıllar geçtikçe daha da artacaktır.

Modern toplumun çocuk sahibi olmaktan çok daha fazlasına değer vermesi kesinlikle olumlu bir gelişme. Kadınlar üreme ihtiyacı hissetmeden yetişkinliklerini dolu dolu ve başarılı bir şekilde rahatlıkla geçirebilir. Benim yaşımdaki arkadaşlarım her yerde çocuk doğururken, ben böyle bir istek duymuyorum.

En azından şu anda. Açıkçası, tüm bunlar beni dehşete düşürüyor. Sorumluluk. Uykusuz kalmak. Doğumun olası fiziksel ve psikolojik bedeli. Hayır, teşekkür ederim.

Biraz daha yaşlı ve bilge hale gelene kadar, biraz daha istikrarlı bir mali duruma ve başka şeylere zaman ayırabileceğim daha oturmuş bir kariyere sahip olana kadar beklemeyi tercih ederim. Bir ev sahibi olmak da epey güzel olurdu; ekonomik durgunluk ve hayat pahalılığı krizi nedeniyle benim kuşağımdakiler için uzun süredir ertelenen bir süreç.

Elbette burada bazı hayati uyarılar var. Biyolojik bakımdan konuşursak, bu karar için net zaman kısıtlamaları mevcut. Sonuçta, 35 yaşından sonra çocuk sahibi olan kadınlar, daha yüksek risk nedeniyle "yaşlı" kabul ediliyor. Mayısta 30 yaşıma gireceğim, bu da doğurganlığımın gerçekten uçurumdan düşmeye başlamasına yaklaşık 5 yıl kaldığını gösteriyor. Tüm bunların matematiği hakkında çok derin düşünürsem, başım ağrımaya başlıyor. Biriyle tanışmak için iki yıl mı? Birlikte olmak için üç yıl? Sonra bam, çocuk mu? Bu son derece hızlı ve stresli bir zaman çizelgesi gibi görünüyor.

Ama bunun beni hazır olmadan bir şey yapmaya zorlamasına izin vermeyeceğim. Ayrıca, bir diğer bariz uyarı da çocuk sahibi olmak için genellikle uygun bir eş bulmanın gerekliliğidir. Yirmili yaşlarının sonunda veya 30'lu yaşlarının başında olan bekar birine flört hayatının nasıl gittiğini sorduğunuzda, bu sürecin çoğumuz için neden biraz daha uzun sürdüğünü hemen anlayacaksınız.

Eğer olması gerekiyorsa, olacağına inanıyorum. Ama şu anda yoğun bir kariyerim, etrafımda ailem ve bir sürü arkadaşım varken ve ikinci kitabım da yoldayken, acelem yok.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU