Hartum sakinleri hayır amaçlı verilen yemeklerin kesilmesiyle birlikte "şiddetli açlıkla" karşı karşıya kalıyor

Bölge halkı son dönemde yerleşim birimlerinde düzenlenen gıda girişimlerinden faydalanıyor

Hartum'da hayır amaçlı verilen yemeklerin kesilmesi bölge sakinlerinin acılarını daha da artırıyor / Fotoğraf: Hasan Hamid- Independent Arabia

Sudan'ın başkenti Hartum'un sakinlerine göre, "Hartum'daki yaşam ve insani kriz daha da kötüleşerek felakete dönüştü. Açlık hayaleti her geçen gün halkı kuşatıyor, insanların günlük yaşamları dayanılmaz bir cehenneme ve tarif edilmesi zor bir acıya dönüştü."

Başkentte iletişim ve internet hizmetlerinin neredeyse tamamen kesilmesi, Hartum'daki vatandaşlara günlük yemek sağlamaya devam eden yardım mutfaklarının çalışmalarının da durmasına neden oldu.

Bu da gıda ve sağlık krizini ve en temel hak ve yaşam gereksinimlerinin bulunmadığı insani bir durumu tehdit ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kriz çözümleri

Savaş devam ederken Hartum'un yaklaşık üç milyon olduğu tahmin edilen mevcut nüfusunun yüzde 80'i gelir kaynaklarını kaybetti.

Günlük işlerin durdurulması ve kamu ve özel sektördeki işçilere 10 ayı aşkın süredir maaş ödenmemesi nedeniyle yaşam koşulları kötüleşirken, vatandaşların büyük çoğunluğunun yiyecek, içecek ve ilaca ihtiyacı var.

Bu durumun ışığında, binlerce ailenin ihtiyaçlarını karşılayan temel ve hızlı hazırlanan yemeklerin sağlanması amacıyla başkentin üç şehri Hartum, Bahri ve Omdurman'da ücretsiz içme suyu ve ilaç temin edilmesinin yanı sıra hayır amaçlı mutfakların kurulması da dahil olmak üzere çeşitli girişimler hayata geçirildi.

Mahalle gençleri günlük ihtiyaçları karşılamak için uzak bölgelerden gıda malzemelerini gönüllü olarak getiriyor.

Bu girişimler, nüfusun çoğunluğunun, özellikle de kendilerini geçindirecek yeterli güce sahip olmayanların ve hatta tüketim mallarının tedarikindeki kesintilerden muzdarip olanların üzerindeki yükün hafifletilmesine katkıda bulundu.
 

Mutfak çalışmalarının durması, Bahri kentinde savaşın ortasında mahsur kalan yüz binlerce sivili tehdit ediyor .jpg
Mutfak çalışmalarının durması, Bahri kentinde savaşın ortasında mahsur kalan yüz binlerce sivili tehdit ediyor / Fotoğraf: Hasan Hamid- Independent Arabia

 

Felaket koşullar

Hartum'un doğu mahallelerinden El-Cerif banliyösünde hayır mutfağında gönüllü çalışan Eymen Cemal, "Sudani" ve "Zain" ağlarından gelen telekomünikasyon hizmetlerinin kesintiye uğraması nedeniyle başkentin tüm şehirlerinde hayır mutfaklarının verdiği hizmetlerin durdurulması göz önüne alındığında yaşanan insani durumu "felaket" olarak nitelendirdi.

Söz konusu hizmetlerin kesilmesi neticesinde internet hizmetleri de durduruldu. MTN şu anda faaliyet gösteren tek ağ, "ancak özellikle bankacılık hizmetlerinin durması ve likidite yetersizliğinden sonra vatandaşların çoğu para transferi uygulamalarıyla uğraştığı için yalnız günlük krizleri ele almak yeterli değil. Bu nedenle iletişim ağlarının bozulması, hayır amaçlı mutfak hizmetlerinde çalışan gönüllülerin günlük ihtiyaçlarını karşılama hareketini felce uğrattı."

Cemal açıklamasına şöyle devam etti:

İletişim hizmeti, uzak bölgelerdeki pazarlardan gelen yardım akışının koordine edilmesinde, günlük olarak kahvaltı ve öğle yemeklerinin dağıtıldığı mahallelerin belirlenmesinde ve ücretsiz yemek, içme suyu ve ilaç projelerini destekleyen gurbetçilerle iletişim kurulmasında aktif bir rol oynuyordu.


Ücretsiz yemek hizmetlerindeki gönüllü, "hayır mutfaklarındaki işçilerin günlük hizmetleri sağlayamadıklarına, bunun da binlerce vatandaşın koşullarını kötüleştirecek bir gıda krizi tehdidi oluşturduğuna" dikkat çekti.


Karmaşık koşullar

Doğu Nil bölgesinden Hartum'da yaşayanlardan Saddam el-Dehri, banka başvuru transferlerinde kendilerine bağımlı olmaları nedeniyle iletişim ve internet hizmetlerinin kesilmesinden bu yana çok zor insani koşullarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Ayrıca günde sadece bir öğün, haşlanmış tahıl ve baklagillerden oluşan "balila"yı yediklerini kaydetti.

El-Dehri açıklamalarına şöyle devam etti:

Mahalle sakinlerinin çoğunluğu yiyecek elde etmek için günlük olarak hayır mutfağındaki yemeklere güveniyordu. Bu nedenle hizmetlerin kesilmesi acıları daha da artırdı ve bölge halkının hayatını tehdit ediyor. Bütün bunlar nakit eksikliği, elektrik ve su kesintileri ve gaz kıtlığıyla aynı zamanda gerçekleşiyor.


El-Dehri, "İnancımızın gücüyle çok dayandık ama dayanma gücümüz her geçen gün azalıyor ve bu sefil koşullar, kötüleşen yaşam koşulları devam ederse yakında her şey çökecek. Çatışmaların tırmanmasıyla ölüm her an kapımızda" ifadelerini kullandı.
 

Finansal tasarrufların tükenmesi nedeniyle gıda hizmetine ihtiyaç duyan Sudanlı ailelerin sayısı önemli ölçüde arttı .jpg
Finansal tasarrufların tükenmesi nedeniyle gıda hizmetine ihtiyaç duyan Sudanlı ailelerin sayısı önemli ölçüde arttı / Fotoğraf: Hasan Hamid- Independent Arabia

 

Açlık hayaleti

Ayrıca Bahri Şehri Acil Servisi, yardım akışının koordinasyonunu kolaylaştıran iletişim ve internet hizmetlerinin kesintiye uğraması nedeniyle tüm toplu mutfakların çalışmayı durdurduğunu duyurdu.

Ayrıca şubat ayının başından beri tüm Sudan’ın yaşadığı iletişim kopukluğu sebebiyle yiyecek tedarikinin eksikliği ve yiyecek bulma imkansızlığı durumu da söz konusu.

Bunun yanında acil servis gönüllüleri bu mutfakları çalışır durumda tutmaya devam edemiyor.

Acil servis tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada, "Bu mutfakların çalışmasının durdurulması, Bahri kentinde savaş ocağında mahsur kalan çoğu çocuk, kadın ve yaşlı yüz binlerce sivili aşırı açlıkla tehdit ediyor.

Açlık, bu dönem içinde başkentin çeşitli yerlerinde vatandaşlar arasında çok sayıda ölüme yol açtı" ,fadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Sudan'da çalışan Birleşmiş Milletler kuruluşlarına, mevcut durumun ciddiyetine dikkat etmeleri ve özellikle kuşatma altındaki vatandaşlara insani yardım ve gıda malzemesi sağlamak için acilen müdahale etmeleri ve iletişim sektörünü askeri operasyonların kapsamı dışında tutmak için çatışmanın her iki tarafına da baskı uygulamaları çağrısında bulunuldu.

Bahri Şehri Acil Servisi, "hayır mutfaklarının çalışmalarını ve faaliyetlerini, mümkün olan en kısa sürede eski haline getirmek için iki kat daha fazla çaba sarf etme" sözü verdi.
 


Yetersiz beslenme sonucu görülen hastalıklar

Bahri şehri sakini vatandaş Emced Salih şöyle diyor:

İnsani durum çok felaket. Gıda stokları tamamen tükendi. Pazarlar tamamen tükendi. Üzücü olan ise Hartum'da halkın çoğunluğunun parasız kalmasına rağmen mal fiyatlarının en yüksek seviyeye çıkması. Hartum halkının çoğu evlerinde kısa süren ablukada kalmaları ve aylardır çalışamamaları nedeniyle açlık çekiyorlar.


Salih, "bölge sakinlerinin birçoğunun son dönemde hayır mutfaklarına ve mahallelerde düzenlenen yemek girişimlerine bel bağladığını, işlerin durdurulmasının yaşam koşullarının eşi benzeri görülmemiş düzeylerde kötüleşmesine katkıda bulunduğunu, acı devam ederse insanların açlıktan öleceğini" kaydetti.

Salih, açıklamalarına şöyle devam etti:

Hiç kimse bu acı duruma üç haftadan fazla dayanamaz. Yemek yok, uyku yok, huzur yok. Uyanıyoruz ve bu sürekli baskı altında kalıyoruz. Çoğu gün tek öğün yemek yiyoruz, çoğu kez de bulamıyoruz. Çocuklar ve yaşlılar için yetersiz beslenme sonucu görülen hastalıkların yayılmasından endişe duyuyoruz.


Artan talepler

Buna karşılık, Omdurman şehrinin mutfaklarında gönüllü olarak görev yapan El-Mehdi el-Tayyib, telekomünikasyon ve internet hizmetlerinin normale dönmesi durumunda, kendilerini geçindirmeye yetmeyen sıkıntılı ailelerin yardım taleplerinin artmasını bekliyor.

El- Tayyib, insani yardım vatandaşlara ulaşmadığı ve yerel yönetimler, bölgenin güvenliği ve yollarda hareket kolaylığı yanı sıra, Omdurman'ın Karari bölgesindeki Hartum Eyalet Hükümeti'nin hizmet ve iş akışının sağlanması amacıyla halka desteklerini genişletmediği sürece durumun bu şekilde olacağı kanaatinde.

El-Tayyib açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Mali tasarrufların tükenmesi, günlük işlerin durması ve maaşların ödenmemesi nedeniyle ücretsiz yemek hizmeti vermek zorunda olan ailelerin sayısı önemli ölçüde arttı. Aslında çok karmaşık bir gerçekle karşı karşıyayız.


Yardım mutfaklarındaki gönüllü, gıda hizmetlerinin sağlanması için ağırlıklı olarak yabancılara bağımlı oldukları ve hatta hayırseverlerin bile sürekli mali transfer gerektiren aile yükümlülüklerinin olduğu bir dönemde günlük yükümlülükleri yerine getirmek için büyük bir bütçeyi yönetme konusunda zorluklarla karşılaştıklarını belirtti.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU