Biden-Ukrayna ilişkisi: "Eski FBI muhbiri, Rus istihbaratıyla hareket etti"

Alexander Smirnov'un görüştüğü kişinin "yabancı ülkelerdeki suikast girişimlerini yönettiği" öne sürüldü

Beyaz Saray, Joe Biden hakkındaki azil soruşturmasını "siyasi gösteri" diye nitelemişti (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden ve oğlu Hunter Biden'ın Ukrayna'daki bağlarıyla ilgili yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle hakkında hukuki işlem başlatılan eski FBI muhbirinin, Rus istihbaratıyla bağlantılı kişilerle görüştüğü öne sürüldü.

Nevada eyaletindeki Clarke County'de salı günü görülen duruşmada federal savcılar, Alexander Smirnov'un "eski bir üst düzey Rus hükümeti yetkilisinin oğluyla" Aralık 2023'te görüştüğünü bildirdi. İsrail pasaportuna da sahip 43 yaşındaki Smirnov, bu dönemde FBI adına muhbir olarak çalışıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcıların açıklamasında, kimliği paylaşılmayan kişinin "Rus istihbaratıyla bağlantıları olduğu ve yabancı bir ülkede suikast girişimleri yürüten iki grubu kontrol ettiği" savunuldu.

Smirnov'un söz konusu kişiyle bir otelde görüştüğü, ardından FBI'daki kontağıyla iletişime geçerek Rus istihbaratının oteldeki cep telefonu görüşmelerini gizlice dinlediğini söylediği aktarıldı. Bu kişiler arasında önde gelen ABD'li isimlerin de yer aldığı belirtildi. Otelin adı ya da ABD'li kişilerin kimlik bilgileri paylaşılmadı.  

Dinlemenin, bu yıl ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerinde şantaj olarak kullanılabilecek bilgiler elde etmek için gerçekleştirildiği de öne sürüldü. 

Federal savcılar, Smirnov'un Rus istihbaratıyla bağlantılarını kullanarak ülkeden kaçabileceğini savunarak serbest bırakılmaması gerektiğini duruşmada belirtti.

Smirnov'un avukatlarıysa "ABD hükümeti, Smirnov'un yaptığı iddia edilen eylemlere dair yıllardır bilgi sahibiydi fakat işbirliğinin sona erdirilmesi, pasaportlarına el konması veya yargılanması için hiçbir adım atmadı" dedi. 

Ancak mahkeme, ABD ve İsrail pasaportlarına el koyduğu Smirnov'un serbest bırakılmasına karar verdi. Elektronik kelepçe takacak Smirnov'un duruşma tarihine kadar Clarke County'de kalması gerekiyor. Eski muhbir hakkında bir sonraki duruşmanın ne zaman yapılacağıysa henüz belli değil.
 


Smirnov davası

ABD Adalet Bakanlığı, baba ve oğul Biden hakkında yalan bilgi verdiği gerekçesiyle 15 Şubat'ta Smirnov hakkında hukuki işlem başlatmıştı. 

Eski muhbir, Haziran 2020'de FBI ajanlarıyla iletişime geçerek, Ukrayna'daki enerji şirket, Burisma'nın 2015 ve 2016'da baba ve oğul Biden'a 5'er milyon dolar ödediğini söylemişti. 

54 yaşındaki Hunter Biden, 2014-2019'da söz konusu şirketin yönetim kurulundaydı. Joe Biden ise 2009-2017'de ABD Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Hunter'la ilgili soruşturmalara bakan özel savcı David Weiss, Smirnov'un baba ve oğul Biden'la ilgili "yanlış ve küçük düşürücü bilgiler verdiğini" savunmuştu.

Nevada eyaletindeki Las Vegas şehrinde yer alan Harry Reid Uluslararası Havalimanı'nda 15 Şubat'ta yakalanan Smirnov, hakkındaki suçlamaları reddetmişti. 

Eski muhbirin aktardığı söz konusu iddialar, Cumhuriyetçilerin Biden'a karşı geçen ay başlattığı azil soruşturmasında da rol oynuyor. 

Biden'ın rakibi eski ABD Başkanı Donald Trump, salı günü Fox News'da katıldığı programda Biden'ın, oğlunun Burisma'daki bağlantılarını şahsi menfaatleri için kullandığını savundu. Trump, bu bağlantılar sayesinde baba ve oğul Biden'ın zenginleştiğini öne sürdü.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian, BBC, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU