Sudan'da çatışmalar ‘kafa kesme savaşına’ dönüştü

Sudan ordusu, konuyla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı

6 Mayıs'ta Hartum'da bir sokakta Sudanlı bir ordu gücü / Fotoğraf: AFP

Sudan ordusu, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) militanlarına ait olduğunu söyledikleri kesik insan başlarını gösteren bir video yayınlarken, bazı kesimler ise bu olayların arkasında ordunun yanında savaşan Müslüman Kardeşler, El Kaide ve DEAŞ unsurlarının olduğunu iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu olay, terörist grupların faaliyetlerini Sudan'a taşımaya teşvik edeceği yönündeki iç, bölgesel ve uluslararası korkuları artırdı.

Yaşanan şok edici sahneler, IŞİD’in Suriye'nin Rakka kentindeki onlarca sivil rehine ve askerin kafasının kesilerek öldürülmesini belgelemesi ve medya hesaplarından yayınlamasını akıllara getirdi.

Diğer yandan Sudan ordusu, konuyla ilgili soruşturma başlattığını ve olayın kendi kuvvetlerine bağlı olduklarının kanıtlanması halinde gerekli adımları atacağını açıklarken, Hızlı Destek Kuvvetleri üç kişinin katledilmesini Abdulfettah el Burhan milisleri ve (Ömer el Beşir liderliğindeki) eski rejimin tugayları tarafından gerçekleştirilen aşırı suç niteliğindeki davranış olarak değerlendirdi.

HDK açıklamasında, “Burhan milislerinin ve eski rejimin terör tugaylarının yayınladığı etnik ve bölgesel bazda 3 kişinin katledildiği videolara göz attık. Bir sahnede vücutlarının parçalanması, bu aşırılık yanlısı grupların suç teşkil eden davranışlarına benziyor ve ahlaka, dine ve yasalara aykırı” ifadelerine yer verdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU