Pakistan Seçim Komisyonu üyesi, hile yapıldığını söyleyerek istifa etti

Ülkenin üst düzey iki yetkilisinin (seçim komisyonu başkanı ve başyargıç) de hileye karıştığını öne sürdü

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi'nin destekçileri 11 Şubat 2024 Pazar günü Pakistan'ın Karaçi kentinde, iddiaya göre parlamento seçimlerinde bazı seçim bölgelerindeki oylamaya hile karıştırılmasını protesto ettikleri gösteri sırasında sloganlar atıyor (AP)

Pakistanlı üst düzey bir bürokrat, 8 Şubat ulusal seçimlerinde sonuçların değiştirilmesindeki rolünü kabul ederek yaygın protestoların ortasında istifa etti.

Seçim Komisyonu'nun Ravalpindi bölgesi delegesi Liyakat Ali Çatta cumartesi günü medyaya yaptığı açıklamada sonuçları değiştimesi yönünde üst düzey yetkililerden "baskı" gördüğünü söyleyerek istifasını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca ülkenin iki üst düzey yetkilisinin (seçim komisyonu başkanı ve başyargıç) de hileye karıştığını iddia etti.

Dawn News'un aktardığı üzere Çatta "Tüm bu usulsüzlüklerin sorumluluğunu üstleniyorum ve size seçim komisyonu başkanı ve başyargıcın da bu işe tamamen dahil olduğunu söylüyorum" dedi.

Çatta muhabirlere seçimleri "kaybeden" adayların "kazanmasının sağlandığını" söyledi.

Ayrıca Çatta üzerindeki baskının yoğunluğundan dolayı kendisine zarar vermeyi düşündüğünü fakat daha sonra olayı medya önünde ifşa etmeye karar verdiğini çünkü "ülkeyi sırtından bıçaklamanın uyumasına engel olduğunu" belirtti.

Muhabirlere konuşan yetkili, "Yaptığım adaletsizlik için cezalandırılmalıyım ve bu adaletsizliğe karışan diğerleri de cezalandırılmalı" dedi.

Tüm bürokrasiden ricam, bütün bu siyasetçiler uğruna yanlış bir şey yapmamaları.

 

Seçim Komisyonu'nun Ravalpindi delegesi Liyakat Çatta, Pakistan Seçimleri'nde hileyi önleme konusundaki sorumluluğunu yerine getiremediğini kabul ederek istifa etti. Yaklaşık 70 bin oy önde olan adayların hile nedeniyle kaybettiğini söyledi. Seçim komisyonu yetkililerinin hileye karıştığını belirtti.


Çatta'nın sözleri, hapisteki eski Pakistan Başbakanı İmran Han'ı iktidardan uzak tutmak için seçimlerde partisine karşı hile yapıldığını iddia eden destekçileri tarafından ülkede düzenlenen geniş çaplı protesto gösterilerinin ortasında geldi.

Pakistan Seçim Komisyonu hile iddialarını reddederek hiçbir zaman "seçimlerin yürütülmesinde doğrudan rol" oynamadığını belirtti. Öte yandan komisyon, meselenin soruşturulacağını ifade etti.

Yapılan açıklamada şöyle belirtildi:

Pakistan Seçim Komisyonu, Ravalpindi Delgesi tarafından seçim komisyonu başkanı ve seçim komisyonu hakkında ortaya atılan iddiaları şiddetle reddediyor ve seçim komisyonunun hiçbir yetkilisi, Ravalpindi Delegesi'ne seçim sonuçlarının değiştirilmesine ilişkin herhangi bir talimat vermedi.

Herhangi bir bölgenin seçim komisyonu üyesi de hiçbir zaman bölge seçim sorumlusu, seçim sorumlusu veya sandık başkanı görevine atanmadı ve seçimlerin yürütülmesinde doğrudan rol oynamadı.

Pencap Eyaleti Bigi Bakanı Amir Mir haberlere cevaben Çatta'nın seçim sonuçlarının tahrif edildiği iddiasına ilişkin "herhangi bir kanıt göstermediğini" söyledi.

Geo News'a konuşan Mir, yetkilinin 13 Mart'ta emekli olmaya hazırlandığını söyledi.

Emekli olduktan sonra siyasi kariyerine hızlı bir başlangıç yapmaya çalıştığını düşünüyorum.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU