Ukrayna güçleri "kuşatılmayı önlemek için" Avdiyivka'dan çekiliyor

Ukrayna birlikleri "daha uygun hatlara" taşınıyor

Avdiyivka'da Ukraynalı asker, Rus bombardımanında hasar almış binanın yanında (Reuters)

Ukrayna, Beyaz Saray'ın mühimmat sıkıntısı nedeniyle "Rusya'nın kontrolüne geçme riski taşıdığı" uyarısında bulunmasının ardından askerlerini zor durumdaki Avdiyivka kasabasından geri çekiyor.

Ukrayna Başkomutanı Oleksandr Sırski, birliklerin 4 ay süren savaşın ardından "kuşatılmayı önlemek ve hizmet personelinin hayatını ve sağlığını korumak için" geri çekildiğini söyledi.

Sırski birliklerin "daha uygun hatlara" taşındığını da sözlerine ekledi.

Sırski Cumartesi günü sabah erken saatlerde Facebook'ta "Askerlerimiz askeri görevlerini onurlu bir şekilde yerine getirdi, en iyi Rus askeri birliklerini yok etmek için mümkün olan her şeyi yaptılar, düşmana insan gücü ve ekipman açısından önemli kayıplar verdirdiler" diye yazdı.

Durumu istikrara kavuşturmak ve pozisyonlarımızı korumak için tedbirler alıyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar, Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı istilası 24 Şubat'ta iki yılını dolduracakken, Kremlin'in marttaki başkanlık seçimleri öncesinde bir moral desteği arayışında olduğu bir dönemde geldi.

Rusya tarafından ele geçirilen Donetsk kentine açılan bir kapı olan Avdiyivka 4 aydır şiddetli çatışmalara sahne oluyordu ve Ukrayna için Rusya'nın daha fazla ilerlemesini durdurmak kritik önemde görülüyordu.

Ancak son günlerde Ukrayna birlikleri kasabada kötüleşen bir durumla karşı karşıyaydı.

Ukrayna'nın 3. Taarruz Tugayı sosyal medyada Rus savaş uçaklarının günde yaklaşık 60 bomba attığını, bölgeyi acımasızca bombaladığını ve zırhlı ve piyade birlikleriyle saldırılar düzenlediğini yazmıştı.

Geri çekilme emrinden bir gün önce tugayın komutan yardımcısı Rodion Kudriashov, birliklerin saldırılara karşı direndiğini ancak durumun "yakında kritik hale gelebileceğini" söylemişti.

Associated Press'e konuşan Kudriashov, "Düşman savunmamızı delmeye ve bazı yerlerde mevzilerimizi aşmaya çalışıyor" demişti.

Perşembe günü Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Avdiyivka'nın büyük ölçüde düşebileceğini çünkü "sahadaki Ukrayna güçlerinin topçu mühimmatının tükenmekte olduğunu" söylemişti.

Donetsk Bölge Valisi Vadym Filashkin'e göre 4 ay süren çatışma ve bombardımanın ardından kasaba neredeyse yerle bir oldu ve savaş öncesi 31 bin olan nüfusundan geriye binden az insan kaldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU