İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'na yapılan Refah ile ilgili talebin reddedilmesini istedi

Uluslararası Adalet Divanı’ndan Refah ile ilgili acil önlemler alması istendi

Uluslararası Adalet Divanı, Lahey / Fotoğraf: Reuters

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'na Güney Afrika'nın, ‘İsrail'in Gazze'deki saldırılarını Refah şehrine genişletme planları nedeniyle ek acil önlemler alma’ talebinin reddedilmesi için başvuruda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Adalet Divanı perşembe günü, İsrail'in Güney Afrika'nın talebiyle ilgili mahkemeye görüşlerini ilettiğini açıkladı.

Salı günü açıklama yapan Güney Afrika hükümeti, İsrail'in askeri operasyonlarını Gazze'de son sığınak olan Refah'a genişletme kararının, ‘Gazze'deki Filistinlilere yönelik daha fazla ihlali önlemek için mahkemenin yetkilerinin kullanılmasını gerektirip gerektirmediğinin’ değerlendirilmesi talebinde bulundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Bu, hem Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi hem de mahkemenin 26 Ocak 2024 tarihli kararı açısından ciddi ve telafi edilemez bir ihlali teşkil eder.

İsrail ise bu açıklamaya cevaben ‘Güney Afrika'nın bir kez daha mahkemenin geçici tedbirlerle ilgili kararını kötüye kullanmaya çalıştığını’ savundu. İsrail bu açıklamasında ‘mahkemenin geçen ay İsrail'e, Gazze'deki Filistinlilere karşı soykırım eylemlerini önlemek, failleri sorumlu tutmak ve bölgenin insani durumunu iyileştirmek için gereken tüm önlemleri alması gerektiğini belirten’ kararına atıfta bulundu.

İsrail konuyla ilgili, Güney Afrika'nın ‘Gazze'deki durumda önemli bir değişiklik’ olduğuna dair iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirttiği açılamada şu ifadeleri kullandı:

Refah'taki duruma ilişkin Güney Afrika'nın talebindeki çeşitli çarpıtmaların hepsini detaylandırmaya gerek yok. Ancak bu çarpıtmalardan biri, 11 Şubat 2024 gecesi gerçekleştirilen ve iki İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını sağlayan askeri hedeflere yönelik sınırlı bir operasyonun, benzeri görülmemiş bir askeri saldırı olarak tasvir edilmesidir.

Ayrıca Güney Afrika'nın, Hamas'ın hukuku hiçe saydığı, özellikle rehineleri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmayı reddettiği gerçeğini mahkemeye bildirmemiş ve devam eden müzakere çabaları ile ilgili bilgi vermemiş olmasını eleştirdi. Bu müzakereler, rehinelerin serbest bırakılmasını ve böylece bölgede insani bir ateşkesin sağlanmasını amaçlıyor.

Güney Afrika, ocak ayında Uluslararası Adalet Divanı'na başvurarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması için acil önlemler alınmasını talep etmiş ve İsrail'i Gazze'ye yönelik savaşında ‘soykırım’ yapmakla suçlamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU